Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinklussen_in_september

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 16 oktober 2021

Tuinklussen in september

De dagen worden steeds korter en de nachten frisser maar het (moes)tuinseizoen is nog lang niet voorbij. Er zijn nog een aantal planten die nu pas beginnen bloeien en een aantal klussen die nog moeten worden geklaard. We moeten ook stilaan beginnen denken aan het inrichten van de voederplek voor de tuinvogels.

Het einde van de zomer

Op het einde van de zomer worden heel wat vaste planten en struiken enorm groot en weelderig. Door de overvloedige regen afgelopen maanden, zijn vele planten ons boven het hoofd gegroeid. Bepaalde planten zijn sterk genoeg om de ganse winter te blijven staan, zoals de kaardebol maar anderen moeten bijgesnoeid worden. Verbena bloeit bijzonder lang en zorgt voor een mooie overgang tussen zomer en herfst, Aster en herfstanemonen staan nog in volle bloei, net zoals Sedum. Siergrassen pronken nog een heel tijd verder en Persicaria en Rudbeckia geven nog een laatste glimp. Laat gerust de uitgebloeide bloemhoofden van Rudbeckia staan. Hun silhouet is decoratief en vogels zoals distelvinken lusten de zaden die erin achterblijven, net zoals de pitten in uitgebloeide zonnebloemen. 

Anemonen - winterheide - Asters

Na verloop van tijd zullen steeds meer bloemen hun pracht verliezen. Er rest enkel nog hun silhouet: venkel, Echinacea, Eryngium, Achillea,... De zaadhoofden van siergrassen rijpen en spelen nu een hoofdrol in de tuin. Ook het kleurenpalet van de bladeren verandert in oranje bruine tinten terwijl de sierappels rood aanlopen. Naarmate de tijd vordert geven heel wat vaste planten hun laatste zucht en sterven ze bovengronds volledig af, heesters en bomen laten hun bladeren vallen. Insecten zoeken dekking voor de winter en gebruiken de uitgebloeide stengels en de afgevallen bladeren als schuilplaats. 


Wat is er nog te doen in de tuin? 

 • Haag snoeien in septemberSnoei hagen: als het goed is, heeft jouw haag een eerste snoeibeurt gekregen in het voorjaar. Nu mag de haag een tweede keer gesnoeid worden. De planten zijn gestopt met groeien dus hoog tijd om ze terug een mooie, strakke vorm te geven. Taxushagen groeien trager en hebben genoeg aan 1 snoeibeurt in het voorjaar. 
  Het snoeien of scheren van hagen doe je best op een bewolkte, droge dag om verbranding van de plant te voorkomen. Scheer de zijkanten van de haag in een lichte tapse vorm (bovenaan smaller dan onderaan) zodat het zonlicht ook de onderkant van de haag kan bereiken. Gebruik steeds scherp en proper snoeimateriaal.
 • Gazon: in september wordt er nog steeds gemaaid. Het is ook de maand om het gazon te bemesten of te voeden met kalk afhankelijk van de PH waarde van de bodem. Wil je graszoden leggen of een nieuw gazon zaaien dan is het nu ook de moment. De bodem is nog warm genoeg en het gras zal nog goed kunnen wortelen voor de winter aanbreekt. Kale of bruine plekken kunnen opnieuw worden ingezaaid met herstelgazon
 • Plant en vermenigvuldig: ook vaste planten zullen nog profiteren van de warme bodem. Planten die nu worden aangeplant zullen het volgend seizoen een voorsprong hebben. Voor het echt koud wordt zijn ze goed geworteld. Vaste planten die te groot zijn geworden kan je een verjongingskuur geven door ze terug te snoeien, uit te graven en met de spade in stukken te delen. Plant de nieuwe stukken in een afzonderlijk plantgat met wat extra potgrond en geef ze voldoende water. 
  Groenblijvende struiken en coniferen mogen nu verplant worden als je ze een nieuw plekje in de tuin wilt geven. 
 • Vul bloembakken: de meeste éénjarige planten, die de tuin deze zomer hebben opgefleurd, zijn uitgebloeid of niet zo mooi meer. Vervang ze door winterheide, viooltjes, sierkolen, chrysanten, klimop en siergrassen. Ze geven de tuin opnieuw wat leven, net zoals de opvallende kleuren van sierpompoenen.
 • Plant bloembollen: de voorjaarsbloeiende bloembollen zijn nu volop te verkrijgen. Het aanbod is zeer uitgebreid. Maak een keuze tussen tulpen, narcissen, anemonen, krokussen, sieruien,... en let op de verschillende hoogtes, bloeikleuren en bloeitijden om tot een mooie combinatie te komen. Voor een meer natuurlijke look, kan je de bloembollen met de losse hand over de border uitstrooien en ze planten op de plaats waar ze terecht zijn gekomen. 
  Dahlia's bloeien tot ver in oktober. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg om langer van hun kleurenpracht te genieten.
 • Slakken bestrijdenHaal slakken preventief weg: slakken hebben het dit jaar echt naar hun zin gehad. Om te voorkomen dat ze het volgend voorjaar de jonge planten massaal kaal vreten, kan je ze nu best bestrijden. Slakken paren ook in de herfst. Door ze nu te verwijderen voorkom je heel wat schade. Je kan ze manueel wegplukken bij schemeravond of ze bestrijden op een milieuvriendelijke manier.
 • Pluk fruit: appels en peren kunnen volop geoogst worden, doe dit voorzichtig om ze lang te kunnen bewaren. Ook pruimen, vijgen en bramen zijn plukrijp. Verwijder overrijp fruit en afgevallen vruchten onder de boom zodat ze geen ziekten kunnen verspreiden. Controleer ook de druiventrossen op rotte vruchten en verwijder de bladeren rond de druiventrossen om ze sneller te laten rijpen. 
 • Oogst en plant groenten: september is de laatste echte oogstmaand van het jaar. Profiteer van wat de moestuin nog te bieden heeft: courgettes, tomaten, paprika's en komkommer. Ook aardappelen, bonen, heerlijke bladgroenten, venkel en kolen zijn klaar om te oogsten. Na half september zullen de tomaten die nog resten niet goed meer rijpen. Help het rijpingsproces door de bladeren die voor de vruchten hangen te verwijderen. Zo kan de zon er makkelijker bij. Vanaf eind september zijn de meeste pompoenrassen goed rijp.
  Er kan ook nog kropsla in volle grond geplant worden en spinazie, radijzen, winterpostelein en rucola gezaaid worden. Zaai een groenbemester op lege plekken in de moestuin. Nu is het ook de moment om rabarber te planten of verplanten.

September is de laatste echte oogstmaand


#5941

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies