menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 18 april 2024

Zelf tomaten zaaien en opkweken

Het wordt stilaan lente en dus tijd om één van onze favoriete groenten te zaaien: tomaten! De beste zaaiperiode is vanaf half maart tot half april. Te vroeg zaaien heeft weinig nut omdat er dan nog te weinig licht is, waardoor je zwakke en ziektegevoelige planten krijgt.

Tomaten kweken

Daar het buiten nog veel te koud is, zaai je best binnenshuis of in een verwarmde kas. Kies voor een luchtige zaaigrond die goed waterdoorlatend is. Dit zorgt ervoor dat de zaden niet rotten of beschimmelen. Slechts enkele keren benevelen tijdens deze kiemingsperiode is voldoende. Bij een optimale temperatuur van 22 tot 25°C, zullen de zaden reeds na enkele dagen ontkiemen. Daarna mag de temperatuur lichtjes dalen tot 20°C.


 
Tomaten zaaien

Opkweek 

Na twee weken verschijnen de eerste echte blaadjes aan de zaailingen en dan kunnen ze worden verspeend. 
Wanneer je breed genoeg hebt gezaaid, kun je het verspenen nog even uitstellen tot de plantjes groter zijn. 
Bij het verspenen kun je diverse hulpmiddelen gebruiken. Zeer handig is een stokje dat je voorzichtig onder de wortels van de zaailingen steekt om ze zachtjes omhoog te duwen. Het is van groot belang dat de wortels niet worden beschadigd. Het schenden van de wortels kan de hergroei van de verspeende plantjes vertragen of tot uitval leiden.

De jonge zaailingen plant je in potten met een minimum diameter van 9 cm zodat er voldoende ruimte is voor de verdere groei; gebruik kwalitatieve groentepotgrond.

Pot ze voldoende diep op, tot aan de kiemblaadjes, zo start je met korte en stevige planten. Zorg ervoor dat de kiembladeren bij het oppotten niet onder de grond steken, want dat vergroot het risico op schimmelziekten. Na het verspenen geef je ruim water. Het is beter 1 keer een grote gietbeurt te geven, dan elke dag een klein beetje. Pas de watergift aan volgens het zonlicht en de temperatuur. Na het verspenen kan deze terug enkele graden dalen tot 18 °C.

Licht is onmisbaar bij de verdere opkweek van de tomatenplantjes. Zorg ervoor dat de planten bovenaan veel licht krijgen. In een kas of serre is dit perfect haalbaar. 

Houd rekening met een opkweekperiode van 8 à 10 weken voordat je stevig en volwaardig plantgoed hebt, waarin de eerste bloemtros zichtbaar is.
In een licht verwarmde serre kun je tomaten uitplanten vanaf begin april. Wordt de serre niet verwarmd dan moet je wachten tot eind april en wil je ze in de open lucht telen, dan wacht je best tot na de ijsheiligen van half mei.

#3842
Terug naar boven icoon