menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 juli 2024

Soorten rozen: een intrigerende diversiteit

In de boeiende wereld van tuinplanten, nemen rozen een bijzondere plaats in. Met hun betoverende schoonheid en gevarieerd kleurenpalet zijn deze planten niet alleen een symbool van liefde, maar ook een intrigerende diversiteit aan flora. 

Van subtiel geurende klimrozen die elegant een muur bekleden tot levendige hybride theerozen die tuinen verfraaien, elke rozensoort heeft haar eigen unieke charme. We duiken wat dieper in de diverse wereld van rozen, waarbij we stilstaan bij de verschillende soorten, kleuren en kenmerken die tuinliefhebbers zullen betoveren en inspireren.

Grootbloemige rozen

Grootbloemige rozen kopenOnder de noemer 'grootbloemige rozen' scharen we niet enkel de gracieuze theehybriden, maar ook bepaalde Floribundarozen vinden hier hun plek. In scherp contrast tot de trosrozen, draait het bij de grootbloemigen allemaal om de imposante, weelderig gevulde individuele bloem. Vaak prijkt deze bloem majestueus op een enkele stengel (zoals bij de theehybriden), en soms vormt ze een elegante cluster met enkele metgezellen op een stengel, wat het geval is bij de grootbloemige Floribundas, ook wel Grandiflora's genoemd. Theehybriden zijn een kruising tussen de Chinese theeroos en de Bourbonroos.

Deze rozen winnen buitengewone populariteit vanwege hun betoverende bloemvorm en een opvallend lange bloeiperiode, die zich uitstrekt van juni tot diep in de herfst, met slechts sporadische, korte bloeipauzes. Grootbloemige rozen zijn uitermate geschikt als solitaire blikvanger. In bescheiden groepjes of als snijbloem, belichamen deze rozen de perfecte symbiose van schoonheid en duurzaamheid in de tuin.

Het zijn onderhoudsvriendelijke rozen die eenvoudig te snoeien zijn en een goede bemesting vragen.

Trosrozen

Trosrozen kopenTrosrozen trekken alle aandacht met hun unieke bloeiwijze. Terwijl grootbloemige rozen schitteren met hun indrukwekkende, individuele bloemen, draait het bij trosrozen allemaal om teamwork. De bloemen vormen prachtige clusters of trossen aan één enkele steel.

Hoewel trosrozen misschien wat bescheiden zijn qua bloemgrootte in vergelijking met hun grootbloemige neven en nichten, compenseren ze dat ruimschoots met een overdosis aan bloemen op één stengel. Hierdoor ontstaat een adembenemende bloemenexplosie die elke tuin omtovert tot een kleurrijk paradijs. Trosrozen bloeien weelderig en langdurig waardoor ze de ideale keuze zijn voor tuiniers die dromen van fleurige borders en sierlijke perken. En als dat nog niet genoeg is, stelen ze ook nog eens de show als snijbloemen.

Tot deze categorie behoren de Polyantha- en de Floribundarozen, die hun bloemenpracht tentoonspreiden van de prille zomer tot diep in de herfst. Een groot voordeel is dat de meeste rassen doorbloeiend zijn en vrij resistent tegen ziekten. Door ze iets dichter bij elkaar te planten, ontstaat een boeiend groepseffect.


Heesterrozen

Rozen met bottelsHeesterrozen (of parkrozen) vinden hun plek in kleurrijke borders en sierlijke plantsoenen. Deze rozen, herkenbaar aan hun weelderige bloei en hoogopgaande groei, hebben licht overhangende takken die zich in de breedte uitstrekken.

Met een hoogte die makkelijk 1,5 à 2 meter bereikt, vormen heesterrozen vaak statige groepen van een drietal struiken bijeen. Ze vormen een compacte massa, weelderig bloeiend die je overlaadt met een uitbundige bloemenpracht. Je zou ze de grotere broer of zus kunnen noemen van de trosrozen of grootbloemige rozen.

Heesterrozen of parkrozen worden vaak in groep aangeplant maar schitteren evenzeer als solitaire blikvanger of als ondoordringbare haagplant. Vanaf juni tot diep in oktober tonen ze hun weelde, en sommige variëteiten belonen je in de herfst ook nog met hun opvallende rozenbottels. Ze zijn een lekkernij voor verschillende vogels en heel wat andere dieren. 

Deze groep rozen vergt een minimaal onderhoud, heeft weinig eisen wat betreft de bodem en vertoont een uitstekende weerstand tegen ziekten. Bijzonder mooi onder de heesterrozen zijn onder meer de collectie van de Renaissance rozen. Ze geuren heerlijk en zijn verkrijgbaar in een ruim kleurenpalet. Andere mooie voorbeelden van heesterrozen zijn Rosa 'Bukavu' en 'Graham Thomas'.

Bodembedekkende rozen

Bodembedekkende rozen kopenZoals hun naam doet vermoeden, groeien bodembedekkende rozen bescheiden in hoogte en hebben ze een kenmerkende weids uitwaaierende groeiwijze. Deze veelzijdige rozen lenen zich uitstekend om grote oppervlakken te bekleden om zo een levendig bloementapijt te creëren. Hun robuust karakter vormt een beschermend schild over de bodem. Hierdoor houden ze onkruid moeiteloos op afstand en ontstaan onderhoudsarme bloemenperken.

Je kunt kiezen voor een mix en match van verschillende kleuren en hoogtes, of het houden bij eenzelfde soort. Ideaal om in grote groepen te planten, maar ze kunnen ook perfect in bloempotten op het terras of als beplanting van daktuinen fungeren. Plant ongeveer vijf struikrozen per vierkante meter voor een mooi gevuld effect.

Enkele voorbeelden zijn Rosa 'Magic Meidiland', Rosa 'Schneeflocke', Rosa 'The Fairy' en Rosa 'Gärtnerfreude.

Klimrozen

Klimrozen zijn een specifieke categorie die gekenmerkt wordt door hun krachtige, klimmende groeiwijze. InKlimrozen kopen tegenstelling tot andere rozen, zoals struikrozen, verspreiden klimrozen zich in de hoogte met hun lange, buigzame takken die gemakkelijk kunnen worden geleid en ondersteund.

De variatie is bijzonder groot omdat ze botanisch van verschillende soorten afstammen, namelijk van de theehybriden, trosrozen, Chinese rozen, Bourbonrozen,... Ze kunnen dus zowel enkelbloemig, gevuldbloemig, doorbloeiend als éénmalig bloeiend zijn.

Ze worden gewaardeerd omdat ze verticale elementen zoals pergola's en schuttingen in de tuin kunnen verfraaien met hun weelderige bloei. Ze zijn verkrijgbaar in diverse bloemvormen, kleuren en geuren. Door hun klimmende aard kunnen ze een indrukwekkende en romantische uitstraling aan een buitenruimte geven. Ze zijn populair in tuinen, parken en klimmend langs gevels van gebouwen. 

Klimrozen moeten goed worden bemest en de heel oude takken worden best verjongd om ook onderaan de klimroos een rijke bloei te verzekeren.

Het najaar is de perfecte periode om rozen te planten omdat de naakte wortels snel zullen aanslaan in de nog lauwe grond, waardoor ze in het voorjaar vlotter zullen uitlopen. Ook in het voorjaar kan je ze planten, op voorwaarde dat het niet vriest. Rozen met blote wortel zijn verkrijgbaar van eind oktober tot maart. Neem snel een kijkje in onze plantenshop.

#341Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).