menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 juli 2024

Soorten potgrond: welke kies je best?

Het voorjaar is hét moment om te zaaien en te stekken, kamerplanten te verpotten, kweekbakken te vullen met moestuingrond en de eerste voorjaarsbloemen te planten in bloembakken. In tuincentra en ook online vind je heel wat soorten potgrond, voor elke toepassing is er wel een aangepaste grondsoort. Maar wat is het verschil tussen al deze soorten en welke gebruik je best? 

Selecteer de juiste potgrond op basis van de specifieke behoeften van de plant(en). We helpen je graag met jouw keuze.

Kwalitatieve potgrond

Potgrond met turfOm gezonde planten te krijgen moet de potgrond bepaalde voedingsstoffen bevatten die essentieel zijn voor een goede ontwikkeling. Potgrondproducenten hebben voor elke toepassing speciale potgrond ontwikkeld, meestal op basis van turf, die de behoeften van de planten zoveel mogelijk ondersteunen. Een goede balans tussen water, lucht en voeding is onontbeerlijk en de grond mag zeker geen onkruidzaden of plantziektes bevatten. Bij kwalitatieve potgrond mogen we dus uitgaan van een goed resultaat!

Bewaar potgrond ten alle tijden op een droge en koele plaats en verwerk hem bij voorkeur zo snel mogelijk. Uitgedroogde potgrond kan je nog gebruiken maar bevochtig je opnieuw met een gieter voordat je begint met aanplanten. Let op voor rouwmuggen in potgrond want deze tasten de wortels aan van de planten. Reeds gebruikte potgrond kan je best niet opnieuw verwerken want deze kunnen ziektekiemen bevatten. Je kan het gebruiken om putten in de tuin te vullen, met mondjesmaat onder de compost mengen of naar het containerpark brengen. Kleine hoeveelheden mogen ook in de GFT-container.

Zaai- en stekgrond

De doorwinterde moestuinierder zaait doorgaans zijn eigen gewassen zelf. Voor een vlotte kieming gebruik je zaai- en stekgrond dat bestaat uit fijn materiaal, goed het water vasthoudt maar weinig voedingsstoffen bevat. Het is de ideale basis om zaadjes te laten kiemen en het zorgt ook voor een goede en snelle inworteling. Kant en klaar te gebruiken om de zaaitrays te vullen en ook te verkrijgen met kokosvezels als alternatief voor turf. We vertellen je hier straks meer over.

Moestuingrond

Moestuingrond is doorgaans biologisch wat wil zeggen dat de potgrond geen kunstmeststof bevat, zoals de meest courante potgrond, maar organische meststoffen. Schorscompost maakt het tot een luchtige samenstelling die goed waterdoorlatend is maar toch voldoende water vasthoudt voor een optimale ontwikkeling van de gewassen. Een juiste verhouding tussen wit- en zwartveen zorgt voor een veerkrachtige structuur. De planten zullen hierdoor makkelijker water en voedingsstoffen kunnen opnemen. Lavameel maakt het mengsel dan weer rijk aan natuurlijke mineralen en sporenelementen. De meststoffen blijven zo'n 150 dagen werkzaam. 

Van zaai- en stekgrond tot moestuingrond

Universele potgrond

Een kwaliteitspotgrond hoofdzakelijk bestaande uit witveen en te gebruiken voor zowat alle planten, zowel voor kamerplanten als tuinplanten, in potten en in de volle grond. Ook hier heb je de keuze tussen de traditionele potgrond of de biologische variant zonder kunstmest. De specifieke samenstelling varieert naargelang het merk en of je al dan niet voor BIO kiest. Universele potgrond bevat meestal turf wat de grond luchtig maakt en een optimale waterhuishouding garandeert. Je kan uiteraard voor alles universele potgrond kiezen, makkelijk en handig maar voor bepaalde doeleinden en planten is het beter te kiezen voor een grondsoort die dichter aanleunt bij hun natuurlijke habitat.


Potgrond met waterkristallen

Bloembakken die in de volle zon staan, kunnen snel uitdrogen en zeker tijdens de zomer. Om het aantal gietbeurten te verminderen heeft DCM Aquaterra ontwikkeld. Naast de reguliere grondstoffen bevat Aquaterra waterkristallen, polymeren die 100 keer hun eigen gewicht aan water kunnen opslaan. Ze vormen als het ware een reservoir en geven het water stelselmatig af volgens de behoefte van de planten. Op die manier hoef je dus niet elke dag water te geven, ook interessant voor bloembakken die moeilijker te bereiken zijn.

Potgrond voor terrasplanten en mediterrane planten

Voor het planten van laurier, lavendel, oleander en andere mediterrane planten kan je best DCM Potgrond Terrasplanten en Mediterrane planten gebruiken. Een grondsoort die zorgt voor een optimale groei en rijkelijke bloei. Klei zorgt ervoor dat het water langer wordt vastgehouden en kokosvezels gaan het inkrimpen van de grond tegen en houden hem luchtig. De voedingsstoffen hebben een werkingsduur van 150 dagen.

Potgrond voor vijverplanten

Om waterplanten in de vijver te planten heb je een extra zwaar substraat nodig dat niet in het water blijft zweven. Het vijverwater blijft hierdoor helder. Vijverpotgrond is rijk aan zand en klei en is verrijkt met organische voeding, goed voor 100 dagen.

Potgrond voor kamerplanten

Kamerplanten worden bij voorkeur voor het groeiseizoen, in maart verplant in een grotere pot met verse potgrond. Afhankelijk van de soort doe je dit best elke 2 à 3 jaar. Om jouw groene vrienden een extra boost te geven, gebruik je bij voorkeur specifieke potgrond voor kamerplanten. Je kan opnieuw kiezen voor niet-BIO (Substral) of BIO (DCM). Deze laatste bevat lava en kokosvezels voor een luchtige structuur en een goede waterverdeling. De voedingsstoffen blijven gedurende 100 dagen werkzaam. Je kan eventueel extra perliet toevoegen voor een nog betere drainage en wortelontwikkeling. Het maakt de grond ook lichter en de potten makkelijker te verplaatsen. Perliet is van 100% natuurlijke oorsprong en beïnvloedt de PH-waarde van de bodem niet.

Potgrond voor cactussen en vetplanten

Potgrond voor cactus en vetplanten

Aan deze potgrond wordt lava toegevoegd wat de natuurlijke drainage bevordert en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het gietwater. Op die manier blijven de plantenwortels gezond en zullen ze niet rotten.

Potgrond voor orchideeën

Substraat voor orchideeën bestaat uit kleine stukjes schors met turf- en kokosbrokjes om waterophoping en wortelrot te voorkomen. De toevoeging van meststoffen en nutriënten bevorderen een optimale bloei.

Turfvrije potgrond

Turf is het basisproduct voor de meeste soorten potgrond, een natuurlijk product dat de eigenschap heeft om water vast te houden. Het is eigenlijk veen dat wordt gewonnen uit moerasgebieden en vervolgens wordt gedroogd. Veen is plantmateriaal dat zich gedurende duizenden jaren heeft opgestapeld tot een dikke, sponsachtige laag.  Het ontginnen van deze laag is echter niet zo milieuvriendelijk. Veengebieden zijn immers van zeer groot belang voor ons klimaat en de biodiversiteit. Ze houden ongeveer evenveel koolstof vast als alle bossen samen, ondanks ze maar ongeveer 3% van het aardoppervlak innemen. Vele veengebieden zijn inmiddels beschermde natuurgebieden waar de turfontginning aan banden werd gelegd. Maar in Ierland, Rusland, Scandinavië en de Baltische Staten wordt er nog steeds volop gewonnen.

Producenten gaan meer en meer op zoek naar turfvrije alternatieven zoals kokosvezels, een restproduct van Aziatische kokosplantages. Deze vezels worden gedroogd en gecomprimeerd wat de impact van het transport enigszins beperkt. In de potgrond doen ze even goed hun werk als turf. Ze houden het water ook zeer goed vast en bevorderen de doorworteling van planten. Ook potgrond met bladaarde of bladcompost is een milieuvriendelijk en goed alternatief voor turf.

#5984Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).