menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 20 juni 2024

Neerhofdieren: de shetlandpony

shetlandponyDe naam zegt het al, deze kleine maar krachtige pony is afkomstig van de Shetland- eilandengroep die zich zo’n 200 km ten noordoosten van Schotland bevindt.
De klimatologische omstandigheden van deze eilandengroep hebben de karakteristieke kenmerken van dit kleine paardenras bepaald, ze zijn met name: taai, sober en sterk.

Het is een zeer oud ponyras met een maximale schofthoogte van 107 cm. De schoft bevindt zich net aan de basis van de hals, bij de Shetlander onderscheiden we 4 maten (de minimaat t/m 86 cm, de kleine maat van 87 t/m 92 cm, de middenmaat van 93 t/m 98 cm en de grote Shetlander van 99 t/m 107 cm). Er zijn heel wat voorkomende kleuren bij Shetlanders gaande van wit naar blond, tweekleurig tot bruin en zwart.

De Shetlander is een ponyras dat heel dicht bij de natuur aanleunt. In de koude maanden van het jaar krijgt dit kleine paard een ruige dikke wintervacht waardoor hij zonder bezwaar het gehele jaar door buiten kan staan zolang er een droog schuilhok aanwezig is. Verhoudingsgewijs is deze kleine krachtpatser één van de sterkste paardenrassen ter wereld. Het ras werd niet voor niets uitgekozen als vervanger voor de trekhond in het begin van de 20ste eeuw. Als lastdieren zijn zij uitermate geschikt om zware vrachten over lange afstanden te vervoeren.

shetlandponyVandaag uiteraard primeert het recreatieve aspect van de Shetlander bovenop het economisch belang. Deze leuke en veelzijdige pony’s zijn uitermate geschikte rijdieren voor jonge kinderen waarbij de paarden door hun geringe grootte meer vertrouwen bij hen inwinnen dan hun grotere soortgenoten. Het zijn ook uitstekende en speelse gezelschapsdieren die de schrale weide graag delen met enkele soortgenoten. Let op, Shetlanders zijn niet altijd even betrouwbaar en kunnen ook dominant asociaal en koppig zijn, ook door hun neiging tot bijten moeten zij wat aan populariteit inboeten. Uiteraard zijn er ook heel veel met een prettig en vriendelijk karakter.

De Shetlander heeft niet veel nodig om zichzelf in evenwicht te houden. Een Shetlander in topconditie is alles behalve dik en net dit is een aandachtspunt bij het houden van deze kleine paarden.

In een zomerweide bevat het gras al snel teveel eiwitten en zal uw pony zich heel goed rond eten wat zijn gewicht uiteraard niet ten goede komt. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld het opdelen van de weide in kleinere stukken of de weide vooraf of op hetzelfde tijdstip door schapen laten begrazen. In ieder geval overleeft de Shetlander de zomer op gras en water!


In de wintermaanden hebben Shetlanders uiteraard wat extra voeding nodig maar ook dit mag of beter moet een beperkt aanbod zijn, een pluk droog hooi van goede kwaliteit per dag is veelal voldoende. Dit kan u aanvullen met oud droog brood, appels, wortelen of voederbieten maar denk eraan, overdaad schaadt.

shetlandpony

Naast recreatie- of gezelschapsdier voor mensen is deze pony ook geschikt om eenzame paarden te vergezellen. In grote stallen bij racepaarden worden zij ook gebruikt om de rust in de stal te bewaren en hun dominante karakter wordt ingezet om grote sterke volbloeden in toom te houden zonder enige vorm geweld, hun aanwezigheid is dikwijls voldoende. Shetlanders worden nog steeds ingezet als tuig- of lastdieren en ook korte races voor Shetlanders en het aangespannen rijden zijn nog steeds populair. Vandaag de dag zijn ze ook vaak de artiesten die de show stelen in het huidige circus. Dieren die op een dergelijk niveau werken worden uiteraard in verhouding gevoederd. Tegenwoordig zijn er speciale eiwitarme voeders op de markt die ideaal zijn voor dit karaktervolle ponyras.

Vergis u niet, ook dit kleine paard vergt veel tijd en aandacht en neemt zoals bij alle grote huisdieren een flinke hap uit het budget.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).