Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/reigers_verjagen_bij_de_vijver

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 november 2021

De reigers verjagen bij de vijver

Hoewel reigers zeer mooie dieren zijn, zijn het niet al te beste maatjes van vijverliefhebbers met vissen. Eenmaal ze jouw vijver weten te vinden komen ze dagelijks langs voor meer lekkers...
Meestal gaan ze voor vissen die kleiner zijn dan 20 cm. Maar dat wil niet zeggen dat reigers niet zullen stoppen bij vijvers waarin enkel grotere koi zitten. Met zijn scherpe snavel haalt hij snel uit naar de vissen en kan hij ze flink verwonden. Soms worden grotere vissen uit de vijver geschept maar kan de reiger ze niet opeten. Meestal sterft de vis dan ook aan de kant van de vijver.

Reiger bij de vijver - hoe reigers verjagen

Er zijn verschillende manieren om de reigers op afstand te houden. Niets is gegarandeerd want reigers durven veel en herkennen na verloop van tijd ook de methodes. Heb je last van reigers bij de vijver, dan wil je wellicht toch iets proberen: daar geven we hier enkele mogelijke oplossingen:

Vijvernetten

Een eenvoudige en goedkope manier is de vijver overspannen met een reigernet of met een vijvernet. Deze methode helpt meestal wel goed, mits de vijver niet te groot is. Bij grotere vijvers kan een constructie gemaakt worden zodat de vijvernet toch nog over het water kan hangen. Hou er rekening mee dat de rand ook wordt afgebakend zodat de reiger niet tot bij het water kan komen. Praktisch, maar elegant is het niet altijd.

Een ander voordeel van vijvernetten is dat ze in de herfst ook de bladeren uit de vijver houden, dat is dan weer goed voor de waterkwaliteit.

(Schrik)draad rond de vijver

Wanneer de vijver direct diep genoeg is aan alle kanten dan kan de reiger enkel en alleen aan de zijkant zitten. Door de rand te voorzien van één of meerdere draden al dan niet met belletjes bemoeilijk je de toegang tot het water. Bovendien zijn er ook systemen met elektriciteit. Bij aanraking krijgt de reiger een schok die ongevaarlijk is voor de reiger, maar wel voldoende is om jouw vijver te laten associëren met gevaar. Dit kan dus niet bij ondiepe vijver of vijvers met een moeraszone.

Bewegingsdectie

Deze systemen maken gebruik van een oog waarmee beweging wordt gedetecteerd. Eenmaal dit systeem wordt getriggerd kan dit een lichtflits (zoals een fototoestel) laten afgaan, een watertraal spuiten of een geluidssignaal uitsturen.
In principe kunnen ultrasone geluidssignalen gebruikt worden op een frequentie van 500 tot 1500 Hz, echter de praktijk leert dat geluid niet altijd goed werkt bij reigers en dat ook andere tuinvogels in de buurt hinder ondervinden van deze geluiden.
Een lichtflits kan wel, maar bij echt helder weer mist dit soms wat zijn effect. Een waterstraal is vaak het best, maar daar is afstelling cruciaal. Ook watertoevoer kan een probleem vormen, want dit systeem moet aangesloten zijn om een tuinslang. Meestal is 1 toestel niet voldoende om de gehele vijver / vijverrand reigervrij te houden, en dat is dan weer financieel niet interessant.

KunstreigerVerschillende manieren om reigers weg te houden bij de vijver

Reigers hebben hun territorium en meestal zal je dus steeds dezelfde en ook maar 1 reiger bij jouw vijver zien staan. Een kunststofreiger plaatsen kan hierbij de illusie wekken dat de reiger in een verkeerd territorium zit en vertrekken. Helaas treedt gewenning al snel op en zien de reigers de kunststofreiger niet langer als gevaar. Het wordt aangeraden om de kunststofreiger af en toe te verplaatsen in of rond de vijver. Vooraal in de winter wanneer natuurlijke plassen en kanalen dichtgevroren zijn, zijn kleine vijvertjes nog de enige bron van voedsel en komen meerdere reigers samen, ongeacht hun territorium. Talloze filmpjes op youtube bewijzen dat kunstreigers niet altijd een goede oplossing zijn. Maar hoe dan ook, deze methode is een goede poging, is minder aanwezig dan netten of draden en hoeft ook niet veel te kosten.

Reflectoren

Oude cd's ophangen die het zonlicht reflecteren in de wind is een middeltje dat vaak wordt gebruikt, mooi is het niet maar het kan werken. Een minder chaotische manier om gebruik te maken van reflectie is een heksenbol. Er bestaan heksenbollen die volledig van glanzend inox zijn, maar ook heksenbollen met afbeeldingen van roofvogelogen. Door de wind drijven de heksenbollen de vijver rond, maar meestal liggen ze wel in een hoek van de vijver. Een oplossing daarvoor is het bevestigen van een dunne draad (visdraadje) met een gewichtje aan dat op de bodem rust. Zorg ervoor dat de draad net iets langer is dan de diepte van de vijver. Zo heeft de heksenbol nog wat speling en de mogelijkheid om te bewegen in de wind.

Hond

Tenslotte kan je ook een hond africhten op het verjagen van grote vogels. Persoonlijk heb ik al jarenlang een grote koivijver maar ook en een jack russel. Dit kleine maar dominant hondje zorgt ervoor dat de reiger zelden langskomt. Behalve wanneer een jonge/nieuwe reiger het territorium overneemt. Maar zodra de hond dit opmerkt is de reiger snel geleerd en zie ik hem enkel nog overvliegen op weg naar andere vijvers.

#5431

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies