menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 juni 2024

Passiflora caerulea - blauwe passiebloem als klimplantPassiflora is geliefd om de prachtige bloemen.

Kenmerken van Passiflora caerulea - blauwe passiebloem

Latijnse naam : Passiflora caerulea
Nederlandse naam : passiebloem
Familie : Passifloraceae - Passiebloemenfamilie met ongeveer 500 soorten.  afkomstig van de tropische streken in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Australië
Soort gewas : Heester
Bladkleur : Groen. Meestal diep ingesneden vijflobbige bladeren
Bloemkleur : blauw
Bloeimaanden : juni, juli, augustus, september, oktober
Hoogte : 2 - 10 m, kan op een jaar ranken tot 6 meter lang vormen.
Standplaats : Zonnige en warme standplaats
Habitat : Vruchtbare, goed water doorlaatbare bodem
Winterhardheid : De Passiflora caerulea - blauwe passiebloem is door zijn goede winterhardheid tot - 12°C een van de meest als tuinplant gebruikte passiebloemen. Ook de witte variant Passiflora caerulea ´Constance Elliot' is goed winterhard. Het zijn voornamelijk de eerste paar winters dat de planten in volle grond nog ietwat gevoelig zijn voor de vorst, maar na enkele jaren kunnen ze met gemak buiten in de border overleven. In de winter kun je de planten voor alle zekerheid aan de basis beschermen (zeker de jonge exemplaren). Planten in potten en kuipen moet je wel binnen overwinteren. OPGELET: andere soorten en cultivars van Passiflora verdragen geen vorst en overwinter je best in een kas, serre, veranda,...
Wintergroen : Semi-groenblijvend. de meeste bladeren blijven in de winter zeer lang aan de plant hangen of vallen zelfs helemaal niet af. Uiteraard is dat afhankelijk van de temperaturen en de standplaats.
Speciale kenmerken : Klimplant met opgekrulde hechtranken. Heeft steun nodig zoals bedrading, draadpaneel, houten klimrek, pergola,...

Passiflora vermeerderen: In het voorjaar kun je de zaden uit de vruchten zaaien. Bij het zaaien moet je echter veel langer op bloemen wachten dan indien je stekken zou nemen. Daarenboven krijg je bij stekken planten met identiek dezelfde eigenschappen als de moederplant (zelfde kleur bloemen, evenveel bloemen,...) Stekken kun je al vanaf april tot in juni nemen. Neem kop- of topstekken van ongeveer tien cm lang en laat enkel de bovenste twee bladeren zitten. Plant de stek in een pot met stekgrond en plaats er een plastiek diepvrieszakje overheen of een afgesneden flessehals van een petfles met de dop erop. Plaats het potje op een warme standplaats van 20 tot 25°C en dat op een lichte plaats waar er geen rechtstreekse zonnestralen aan de stekken kunnen. Na drie a vier weken kunnen de stekjes worteltjes hebben.
Passiflora is ook te vermeerderen door de lange ranken af te leggen of door middel van worteluitlopers.

Passiflora zijn klimplanten. Met hun hechtranken kunnen ze zich rond alles wentelen. Daarom plant je ze best beschut tegen een zonnige muur of schutting uit de wind. Omdat ze in de vrije natuur bomen en andere planten als steun gebruiken, hebben ze geen stevige stam. Toch kunnen ze in één zomerseizoen tot 6 meter groeien. Als je met tuindraad, gaas of ander klimmateriaal werkt, kunnen de planten zich gemakkelijk vasthechten. Laat ze echter zelf hun weg zoeken.  De bloemen bloeien maar één dag, maar er komen zoveel bloemen aan dat je er elke dag wel een aantal ziet bloeien.

Passiflora snoeien:

Eenmaal een passiebloem het naar zijn zin heeft in de volle grond kan die stevig groeien. Om de groei in te perken kun je in de lente, na de laatste vorst snoeien. Hierbij knip je met een takkenschaar en snoeischaar in eerste instantie de bevroren, dode en zwakke takken af. Dun alle takken die te dicht op of door elkaar groeien en snoei de zijstengels terug tot op enkele knoppen van de gesteltakken. De bloemen verschijnen op de takken die in het jaar zelf worden gevormd.

Snoeien van Passiflora's die als kuipplant worden gehouden kan je best doen vooraleer je ze eind september naar binnen haalt. Snoei hier bij voorkeur de oude reeds houtige takken weg en laat de jonge groene takken zitten. Vooraleer de planten in het voorjaar terug naar buiten mogen, kun je de in de winter afgestorven en verzwakte takken weg snoeien. Na de snoei kun je de kuipplanten ook ineens verpotten met kwalitatieve potgrond.

De vruchten van deze variëteit zijn zeker eetbaar, maar niet iedereen vindt ze even lekker! De vruchten zijn eerst groen worden rijp als ze oranje-rood en zacht zijn.

Passiflora in andere talen:

  • Nederlands:  Blauwe passiebloem.
  • Deens:  Blaa passionsblomst.
  • Duits:   Blaue Passionsblume, Passionsblume.
  • Engels: Blue crown passionflower, Blue passion flower.
  • Frans:  Passiflore du Brésil, Fleur de la passion, Passiflore bleue, Passiflore du Pérou.
  • Italiaans: Passiflora, Fiore della passione, Passiflora azzurra.
  • Portugees: Maracujá, Martírio azul, Maracujá azul.
  • Spaans:   Flor de la pasión, Pasionaria, Flor de la passió, Pasiflora, Passionera


#1613Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).