menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 juni 2024

Rozen planten en verzorgen

Rozen, ze zijn bijzonder populair en terecht! Hun geuren en kleuren spreken tot ieders verbeelding en prikkelen alle zintuigen. Genoeg redenen om rozen in je tuin te planten; is het nu in de border, als bodembedekker, klimmend langs de gevel of als romantische entree naar je tuin. En ze bestaan in zoveel variëteiten dat iedereen wel zijn gading kan vinden. Zelfs de minder romantische zielen zullen uiteindelijk zwichten onder hun schoonheid.

Met een juiste verzorging vanaf de aanplant geniet je van een rijkelijke bloei, elk jaar opnieuw. Volg onze tips om een prachtig bloeiende rozenstruik te krijgen.

Klimrozen in de tuin

Rozen planten

Het najaar is de beste periode om rozen te planten. Naast rozen in pot, die je bijna het hele jaar door kunt planten, zijn er dan rozen met blote wortel te verkrijgen. Ze hebben het voordeel dat hun naakte wortels snel aanslaan in de nog lauwe aarde en dus sneller in het voorjaar zullen uitlopen.

Rozen planten in het najaarHet zijn echte zonnekloppers! Hoe meer zon, hoe meer je kunt genieten van hun bloemenpracht. Plant ze in een vorstvrije periode op een zonnige plek en in een goed waterdoorlatende grond. Een open en luchtige plek zorgt ervoor dat bladluizen en schimmels minder kans krijgen. Ze houden bovendien van humusrijke, goed bemeste grond en niet van natte veengronden of droge zandgronden. Een goede drainage is essentieel want ze wortelen diep. Een te natte grond kan wortelrot veroorzaken.

Begin met het graven van een ruim plantgat van ongeveer 40 tot 60 cm diep en breed, groot genoeg voor de uitgespreide wortels. Meng de uitgegraven grond met 2 delen bodemverbeteraar. Zware kleigrond kan je luchtiger maken door zand bij te voegen; een zanderige bodem kan je verbeteren met extra compost. Lijken de wortels droog? Dompel ze dan eerst in een emmer met water en geef de struik voldoende tijd om het water op te zuigen. Spreid de wortels goed uit en vul de ruimte ertussen met de verkruimelde grond. Zorg dat de oculatieplaats, de knobbel boven de wortels 3 tot 5 cm onder de grond zit. Druk de grond stevig aan en geef voldoende water. Blijf het eerste jaar water geven wanneer nodig.

Samengevat:

  • Zonnige standplaats.
  • Open en luchtige standplaats om ziekten te voorkomen.
  • Goed doorlatende grond met een goede vochthuishouding. 
  • Humusrijke en voedzame bodem voor een uitbundige bloei.
  • Voldoende kalk in de grond, neutraal tot licht alkalisch.


Veel mest voor veel bloemen

Rozen moet je verwennen en niet alleen bij het aanplanten. Ze groeien het best in een bodem met een optimale pH-waarde, tussen 6,5 en 7,5 is ideaal. Check de pH waarde met een 3 in 1 meter. Voldoende kalk is de voorwaarde om genoeg voedingsstoffen uit de bodem te kunnen opnemen. Geef je rozen daarom kalk in het najaar om de pH waarde te verhogen.

De ontwikkeling van de vele bloemen vraagt behoorlijk wat energie van de plant. Waar rozen staan raakt de grond snel uitgeput. Je zal ze dus niet gauw overvoeden. Geef een eerste keer meststof geschikt voor rozen in het voorjaar en een tweede keer na de eerste bloeiperiode. Zo heeft de plant de nodige voedingsstoffen om opnieuw bloemknoppen te vormen. Extra magnesium zorgt voor intense kleuren van het blad en de bloemen. Strooi de korrels aan de voet en hark ze voorzichtig in zonder de wortels te raken want op een gekwetste wortel ontwikkelen zich makkelijk wilde scheuten. Door de bodem te bedekken met een laag cacaodoppen of boomschors krijgt de grond minder kans om uit te drogen en onderdruk je bovendien opkomend onkruid. 

Rozen in verschillende variëteiten

Verleng de bloei

Je kan de bloei aanzienlijk verlengen door de uitgebloeide bloemen systematisch te verwijderen. Verwelkte rozen nemen voedingsstoffen weg en remmen nieuwe bloei af. Snijd de bloemen boven het eerste volledige vijfblad weg met een scherpe snoeischaar. In de oksel zal dan een nieuwe bloemstengel groeien.

Winterbescherming 

StamrozenDe meest kwetsbare plek van de roos is de oculatieplaats, de dikke knobbel net onder de grond. Met een extra laagje aarde en wat stro op deze plek bescherm je de plant tegen vorst. Vergeet de aarde in maart niet weg te halen.

Bij stamrozen zit deze knobbel boven de grond. Pak deze plek in met sparrentakken of stro die je eromheen bindt. Bij strenge vorst kan je ook gebruik maken van een vorsthoesZiekten en plagen bij rozen

Nieuwe variëteiten zijn veel minder ziektegevoelig als de oude Engelse rozen. Ondanks dat blijven ze toch vatbaar voor bladluizen, witte vlieg en echte meeldauw. Bladluizen kan je bestrijden door hun natuurlijke vijanden, de lieveheersbeestjes aan te trekken. Grote plagen van luizen kan je ook aanpakken met een (ecologisch) insecticide. Snel ingrijpen is de boodschap, ook als je schimmel opmerkt. Witziekte zal zich sneller ontwikkelen in een ingesloten tuin met weinig luchtcirculatie dan op een open, winderige plek. Een juiste standplaats is dus echt van belang om volop van de rozenpracht te genieten.

Maak snel je keuze uit ons uitgebreide assortiment rozen.

#3490Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).