Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/neerhofdieren_interessant_met_pluimen


https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 19 mei 2022

Neerhofdieren: interessant met pluimen

Op het neerhof, of in jouw tuin - soms is het verschil klein-, worden vaak kippen gehouden. Of andere dieren met pluimen.
Graag stel ik je voor aan deze 4 interessante rassen waardoor jouw bezoekers vaak verrast zullen zijn. Er is natuurlijk niets mis met een gewone bruine legkip maar soms mag het wel iets meer zijn.

kip

Brahma groothoen

Dit forse kippenras met Aziatische roots is een ware streling voor het oog. De brahma combineert een statige houding met een prachtig en dik donzig verenkleed en een leuke voetbevedering, vaak lijkt het alsof dit hoen een broek draagt.

Brahma groothoenDe Brahma is echter oorspronkelijk een vleeskippenras, dit wil vaak zeggen dat de eierproductie heel wat minder is. Een volwassen hen legt een 150-tal eieren per jaar maar dit is vaak genoeg voor een gemiddeld gezin. Het is een rustig kippenras waarvan de hanen uitgroeien tot dieren van ca. 5 kg. Ze bestaan in verschillende kleurslagen waaronder berken, buff colombia, buff colombia blauw, meerzomig patrijs, etc...

Vind je dit ras wat te groot maar hou je er toch van? Er bestaan ook brahmakrielen (foto rechts), deze hebben nagenoeg het zelfde uiterlijk maar zijn een paar maatjes kleiner. 

Cochin kriel

cochin krielNaast brahmakrielen heb je onder meer cochinkrielen. Dit uiterst aangename kleine kippenras uit China is een meerwaarde voor elke tuin. Cochinkrielen zijn van nature nieuwsgierig en worden uiterst tam als je ze correct benadert. Ze zijn bijna bolvormig, hebben een leuk verenkleed met voetbevedering en hele korte poten. De hanen zijn zoals bij elk hoenderras groter en zwaarder dan de hennetjes en hebben een geweldige glans op het verenkleed. Ze zijn erkend in tal van kleuren waaronder het bekende parelgrijskoekoek. Eén van mijn favoriete kleuren is roodporselein (foto links). Een volwassen hen in goede conditie legt zo'n 180 eieren per jaar.

Vind je dit ras wat te klein maar hou je er toch van? Er bestaan ook cochin groothoendes, een fors hoen met nagenoeg dezelfde uiterlijke kenmerken.

Braekel leghoen

braekel leghoenDe braekel zou wel eens het oudste kippenras ter wereld kunnen zijn en vindt zijn oorsprong in België. Dit populaire ras bij hobbyfokkers is gehard en vitaal en komt, zoals de meeste kippenrassen trouwens, het best tot zijn recht in de vrije uitloop. Braekels zijn te herkennen aan het geparelde verenkleed, de grote kam en de donker gepigmenteerde ogen in contrast met de witte oorlellen. Een statig ras op hoge, kale leiblauwe poten. Het is van nature een schuwe kip en een goede vlieger, twee kenmerken waarmee we rekening moeten houden bij de huisvesting van deze dieren. Goede leghennen produceren zo'n 200 eieren per jaar. Typisch aan goede legrassen is de mindere broedkwaliteit. Leg bevruchte eieren dus in de broedmachine of laat goed broedende rassen het werk maar doen.

Ze komen voor in de kleuren goud, zilver, blauw, zwart, etc.

Paduapadua

Tot slot een prachtig ras uit Rusland of Polen, maar vastgelegd in Nederland. De padua is een baardkuifhoen voor bij wie het al eens iets anders mag zijn. Ook in dit ras vinden we zowel kriel- als groothoenvormen. Dit rustige sierkippenras is duidelijk te herkennen een het karakteristieke kopwerk. Hebben hebben een vol, bolvormig gesloten kuif waardoor hun zicht vaak wordt beperkt. Bij de hanen is de kuif, door de aanwezigheid van sierpluimen vaak wat losser. Opvallend is de afwezigheid van een kam.  Een mooi symmetrische kuif is bij beide geslachten van groot belang. Het is een middelgroot ras, breed in de schouders en verder slank op hoge, doorgaans grijze, poten. Padua's komen voor in blauw, zwart, geel witgezoomd, koekoek, etc. Paduahennen leggen slechts een honderdtal eieren per jaar.

#5701Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon