menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 21 juli 2024

Hoe hou je kruiden uit de supermarkt langer in leven?

basilicum in potHet is leuk om altijd verse kruiden in huis te hebben. Ze vullen de kamer met een heerlijk aroma en laten jouw gerechten nog beter smaken. Heel wat mensen kopen met die gedachte telkens weer hun verse kruiden in de supermarkt. En keer op keer laten de plantjes na een paar dagen, ondanks de nodige zorgen en liefde, hun kopje hangen. Dit is zeker het geval bij basilicum, koriander, peterselie en oregano.

Het is belangrijk om de plantjes dagelijks voldoende water te geven om te kunnen overleven maar ondanks dat loopt het toch vaak mis. De geurige potjes basilicum die je koopt in de supermarkt zijn geen sterke planten. Ze worden gekweekt om niet lang mee te gaan zodat je elke week een nieuw plantje moet kopen, zo blijft de handel draaien.

In één pot zitten meerdere kleine basilicum plantjes die op een snelle manier werden gekweekt. Doordat de potjes vaak veel te klein zijn kan de basilicum ook niet voldoende wortelen en uitgroeien tot een volwassen sterke plant, met alle gevolgen van dien.


Reddingsplan

Je kan kruiden uit de supermarkt een nieuw leven geven door ze onder te verdelen in verschillende grotere potten. Gebruik ook liefst potten met een waterreservoir zodat de plantjes altijd water kunnen opnemen als ze hier behoefte aan hebben. Scheur de kluit voorzichtig in drie of vier delen zonder de wortels te beschadigen en plant ze met goede potgrond in grotere potten. Geef ze een plekje bij het raam waar ze voldoende licht kunnen krijgen en na een tweetal weken zal je zien dat de kleine plantjes uitgegroeid zijn tot mooie stevige exemplaren.

Wil je op zeker spelen, koop dan basilicum in een tuincentrum. Deze plantjes worden niet gekweekt voor snelle consumptie en zijn meestal sterker dan de kruiden die je koopt in de supermarkt. Tijdens de zomer kan je ze buiten zetten en in de winter in een potje in de keuken of woonkamer.

Basilicum verplanten

Kweek je eigen basilicum

En heb je echte groene vingers dan is het nog leuker om zelf basilicum te gaan kweken. Op een warme, zonnige en beschutte standplaats doet dit plantje het prima. Zaai de basilicum binnen bij een temperatuur van ongeveer 20°C. April en mei zijn het uitgelezen moment om dit te doen. Bedek de zaadjes met een heel dun laagje aarde. Als het plantje twee blaadjes heeft kan je het verspenen in een grotere pot met een diameter van ca. 8 cm. Later kan je ze verplanten in grotere potten of in de volle aarde. Verwijder steeds de bloemen want eens basilicum begint te bloeien, verminderd de smaak van de blaadjes.
Om de blaadjes te oogsten gebruik je best een schaar. Knip bij de langere stengels de bovenste twee paar blaadjes af. Als je goed kijkt zie je aan de basis van elk blad twee kleine blaadjes die verder zullen uitgroeien. Knip zo dicht mogelijk bij deze blaadjes zonder ze te beschadigen.
Met deze tips kan je langer genieten van jouw kruiden.

#5092Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).