Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/geneeskrachtige_werking_van_kokos

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 6 december 2022

Kokosolie, kokosbloesemsuiker en kokosmeel

kokospalmen

Een wuivende kokospalm op een wit strand ergens in de tropen is voor velen een romantisch beeld van het paradijs op aarde. De palmboom is dan ook echt een geschenk uit de hemel. Bijna elk onderdeel van de boom wordt gebruikt.
De kokospalm wordt ook wel klapperboom genoemd en komt vooral in tropische gebieden voor langs de kust. De boom kan tot 30 meter hoog worden en heeft bladeren van 4 tot 6 meter lang. Na ongeveer zeven jaar vormt de boom vruchten. Bijna elke maand groeien er kokosnoten uit de mooie bloemtrossen. Eén boom geeft tot een honderdtal noten per jaar en dit tot wel 60 jaar lang. Na een half jaar aan de boom te hangen zijn de vruchten rijp en vallen ze af. Doordat de middelste vezellaag veel lucht bevat, drijven de vruchten en kunnen ze zich zo verspreiden langs de kust.  Ze leggen heel wat kilometers af naar een volgend eiland om daar vervolgens als een nieuwe boom uit te groeien.

De geneeskrachtige werking van kokos

Kokos is een superfood. De kokosnoot heeft een zeer grote medicinale werking. De lijst van aantal ziekten waarbij kokos een heilzame werking heeft is heel lang. Er is bijna geen enkel lichaamsdeel dat geen positieve werking ondervindt bij het eten van de vrucht. Het is ontstekingsremmend en anti-bacterieel en verlaagt het risico op heel wat ziektes. Daarbij stimuleert het ook je vetverbranding!

Kokos in de keuken

Kokosnoten en kokosolieKokosolie: of kokosvet is een 100% natuurlijk product dat door steeds meer mensen wordt gebruikt. De olie bestaat voor ongeveer 90% uit verzadigde plantaardige vetten. Omdat verzadigde vetten ongevoelig zijn voor hitte is het een ideaal product om in te frituren. 

In vergelijking met de traditionele frituuroliën is kokosolie ook veel langer houdbaar.
Het is een heel voedzaam product in de keuken maar het wordt ook gebruikt in cosmetica, zoals in huidcrème of shampoo.KokosbloesemsuikerKokosbloesemsuiker: is een ongeraffineerde suiker die gemaakt wordt van de zoete nectar uit de bloemen van de kokospalm. De nectar wordt ingekookt en verwerkt tot de zachte zoete heerlijk smakende kokosbloesemsuiker die je in vele natuurvoedingswinkels kan kopen.

Het is een suiker met een lage glycemische index. Het is gezonder dan gewone suiker en heeft minder invloed op je bloedsuikerspiegel. Het is ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Het mengt heel goed in vloeistof en in deeg en kan dus ook gebruikt worden om te bakken. De zoetkracht is te vergelijken met gewone suiker. 

KokosmeelKokosmeel: is een zacht meel dat verkregen wordt uit gedroogd kokosvlees.
Het is een glutenvrij product met een hoog vezelgehalte en een goede bron van eiwitten.

Kokosmeel is ook een rijke bron aan laurinezuur wat ook in moedermelk voorkomt. Het kan gebruikt worden ter vervanging van tarwe of andere graansoorten.


Lekkere pompoenwafels met kokosbloesemsuiker

Ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eieren
  • 500 gram pompoen

Bereiding:

  1. Doe de suiker en de bloem in een kom en meng door elkaar.
  2. Schil de pompoen, snijd hem in blokjes en mix het geheel fijn.
  3. Voeg de pompoen toe aan het mengsel en roer er de eieren onder.
  4. Meng alles goed door elkaar.
  5. Bak wafels met het beslag in een heet wafelijzer.
#4550Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon