menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 18 april 2024

Gazononderhoud voor het voorjaar: het gazon ontwaakt

Het voorjaar is het uitgelezen moment om het gazon onder handen te nemen. Maaien, bemesten, kalk strooien, verticuteren, gras zaaien, allemaal belangrijke taken om een fris groen gazon te krijgen en te behouden! Welke taken voor jou van toepassing zijn, hangt af van de staat waarin jouw gazon zich momenteel bevindt.

De kans is groot dat je grasmat er na de winter wat povertjes bij ligt, maar er is helemaal geen reden tot paniek! De combinatie van de lentezon en een malse regen zorgt al snel voor een ware metamorfose. In combinatie met een goed voorjaarsonderhoud verandert het gazon van dof naar helder groen. De groei neemt toe naargelang de dagen en vooral de nachten warmer worden. Maar ook het onkruid zal van de stijgende temperaturen profiteren. Door het gras een boost te geven krijg je opnieuw een sterk gazon met een betere wortelontwikkeling waarin onkruid minder kans krijgt om te groeien.

Gazononderhoud voorjaar

Gazon verluchten en verticuteren

Om goed te kunnen groeien heeft gras lucht nodig. Een prikrol of gazonverluchter is het ideale toestel om het gazon te verluchten, of maak gebruik van priksandalen, instelbaar voor vrijwel elke schoenmaat. Hierdoor breekt de bodem open en kan niet alleen het regenwater makkelijker weg, maar geraken Gazon beluchten met priksandalenvoedingsstoffen en zuurstof sneller tot bij de wortels. Zo bekom je niet alleen een mooie, stevige groene grasmat, maar krijgt mos geen of minder kans om te groeien. Harde grond regelmatig beluchten met een prikrol verbetert eveneens de afwatering.

Gazons die niet bemest worden, waarvan de grond te zuur is, die in de schaduw liggen of dicht zijn geslempt, kunnen last hebben van mosgroei. Dat is ook het geval als je regelmatig gebruikt maakt van een mulchmaaier. Mulchen zorgt voor extra voeding en vocht maar er blijft ook een viltlaag achter die jaarlijks moet worden weggehaald. Dit kan je doen door gebruik te maken van een verticuteerhark of een elektrisch verticuteermachine. Verticuteer in twee richtingen (lengte en breedte van het gazon) en hark al het dode materiaal uit het gazon. Mos krijgt door deze actie minder kans tot groeien en zal grotendeels worden verwijderd. Ideaal om het gazon goed te herstellen en de bodem in topconditie te houden! Heb je nog niet geverticuteerd in het najaar, doe dit dan in maart.

Gazon bemesten

Grasmat bemesten en bekalkenEen gazon in goede staat hoef je niet overvloedig te bemesten al kan het nooit kwaad om je gazon in het voorjaar te verwennen met een gazon-booster. Het is een organische meststof die zorgt voor een vlotte start en een extra sterk gazon na de winter. Het is ook vriendelijk voor de structuur van de bodem. Zorg ervoor dat de korrels gelijkmatig over het gazon worden verspreid. Een strooiwagen zorgt voor een gelijkmatige verdeling. De voedingsstoffen uit de organische mest komen langzaam vrij. Het extra magnesium zorgt voor een diepgroene kleur!

Voor gazons die met een mulchmaaier of robotmaaier worden onderhouden bestaat een speciale meststof van Compo. Het vult de voedingstekorten aan die niet uit de compostering verkregen kunnen worden. Het helpt bovendien het maaisel beter te verteren en voorkomt op die manier een viltlaag.

Kalk strooien

Een optimale zuurtegraad is de basis voor een mooi gazon. Door het strooien van kalk in het voorjaar, verhoog je een te lage pH-waarde van de bodem. Dit verbetert de opname van voedingsstoffen en houdt de bodem gezond. Doorgaans volstaat het om één maal per jaar kalk te strooien. Meet eerst de waarde met een pH-meter om te weten te komen hoeveel kalk je moet strooien. Een te hoge pH-waarde (hoger dan 6.0) kan je verhelpen door het strooien van turf.


Maaien en gazonkantjes bijwerken

Graskanten bijknippenNiet alleen correct bemesten helpt onkruid te voorkomen, ook het regelmatig maaien. Van zodra de temperatuur overdag rond 7 à 10° C schommelt en het 's nachts niet onder de 3° C zakt, zal het gras beginnen groeien. Veel hangt af van de ligging en de oriëntatie van jouw tuin. Maai een eerste keer als het gras ongeveer 10 cm hoog is en herhaal wekelijks in het voorjaar. In de zomer volstaat het meestal om tweewekelijks te maaien maar dat is weersafhankelijk.

Een job waar niemand echt wild van is maar die je tuin helemaal verandert, is het onderhouden van de graskanten. Doe dit enkele keren per jaar en gebruik hierbij een spade of een kantensnijder. Bij een groter gazon kan je kiezen voor een machinale kantensnijder. Knip na elke maaibeurt de randen bij met een grasschaar of met een elektrische grastrimmer.

Wie geen zin heeft om het gazon meerdere keren per jaar af te steken, kan een nette afwerking tussen gazon, hagen, terras of borders verkrijgen door gebruik te maken van een rubberafboording. Ecologisch vervaardigde afboordingen uit gerecycleerd rubber zijn uiterst geschikt voor het aanleggen, afboorden of afranden van rechte alsook kronkelige paden en borders in tuin en park. Ze worden toegepast langs het gazon, de bloemborder, vijverrand, rond bomen, langs paden, hagen,... Zeer flexibel en erg handig in gebruik waardoor het plaatsen van afboordingen snel en gemakkelijk kan gebeuren. Een Ecolat, kantopsluiting, multi-edge of palissade zijn uitstekende alternatieven.

Onkruid verwijderen

Paardenbloemen verwijderen uit gazon met onkruidstekerPaardenbloem, madeliefjes, weegbree, klaver,... zijn waardevol voor de natuur en leveren nectar op voor tal van insecten. Een natuurlijk gazon zorgt voor meer biodiversiteit in de tuin. Maar heel wat mensen kiezen toch liever voor een klassiek gazon waarin onkruid niet gewenst is. Dit omdat onkruid de groei van het gras belemmert en het niet aansluit bij de gewenste uitstraling van de tuin.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van onkruid op een grasveld. Het is onder meer te wijten aan een gebrek aan onderhoud en vogels die onkruidzaden verspreiden. Ook het tekort maaien kan de groei van klaver en mos stimuleren. Door het gazon te bemesten en te voeden krijg je een compacter gazon met minder onkruid. Een onkruidsteker is een handig hulpmiddel om de reeds aanwezige paardenbloemen en andere planten met penwortels te verwijderen. 

Gazon inzaaien

Komt je gazon niet geheel ongeschonden door de wintermaanden of heeft het teveel geleden onder de spelende kinderen of een enthousiast huisdier? Herstel dan de beschadigingen door de grond los te harken en eventuele putten op te vullen. Dit kan ook nodig zijn na het verticuteren. Eens het te herstellen oppervlak mooi effen ligt kun je het inzaaien. Dit doe je bij voorkeur met hetzelfde graszaad of met een speciaal gazonherstelmengsel. Hark nadien het graszaad lichtjes in en druk het geheel goed aan.

Afhankelijk van de weersomstandigheden houd je het ingezaaide oppervlak vochtig. Eenmaal je begint met bewateren doe je dit het best tot wanneer het graszaad mooi kiemt, dit ongeveer na zeven tot tien dagen. Herstel je gazon vrij vroeg op het jaar dan heeft het graszaad vaak genoeg aan de vroege ochtenddauw.

Tips om een nieuw gazon aan te leggen lees je hier.

#3423Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon