Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/gazon_bemesten


https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 28 mei 2022

Gazon bemesten : waarop letten en hoe eraan te beginnen?

Gazon bemesten

Met de juiste uitgebalanceerde bemesting, laat u het gazon zich altijd van zijn beste kant zien.
U houdt uw gazon in conditie door het gazon te bemesten

Een gazon moet vaak worden gemaaid, zodat het gelijkmatig en dicht groeit en slijtvast wordt. Om het afgemaaide gras te vervangen hebben de verschillende grassoorten grote hoeveelheden aan voedingstoffen nodig. Speciaal samengestelde mengsels leveren ook mineralen
Gazonmest bestaat uit speciaal op gazons afgestemde voedingstoffen voor planten, die onmisbaar zijn voor de gezonde groei van uw gazon.

Belangrijke voedingstoffen zijn:

 • stikstof
 • fosfor
 • kalium

  Stikstof bevorderd de diepgroene kleur en een krachtige groei van het gras.
  Fosfor heeft een gunstige invloed op de groei van de wortels.
  Kalium verstevigt de celwanden en verhoogt de weerstandsvermogen tegen weersinvloeden en tegen ziekten.


  Natuurlijk meststoffen
  Natuurlijke meststoffen van hoorn, bloed en beendermeel, maar ook van algen, guano of ander dergelijke organische producten werken in de regel langzaam maar ook langdurig.
  Anorganische kunstmeststoffen werken snel en zijn gemakkelijk in gebruik.

  Helaas komen deze stoffen snel in het grondwater terecht, ze moeten vaak worden gestrooid op het gras en kunnen bij droogte tot verbranding van het gras leiden.

  In langzaam werkende meststoffen komen de voordelen van organische en anorganische meststoffen samen.
  De middelen bevatten organisch gebonden, synthetisch vervaardigde voedingszouten.

  De voedingsstoffen en met name stikstof, komen gedurende een langere periode vrij. Langzaam werkende mest kun je twee tot drie keer per jaar toe te passen.

  Vloeibare mest
  werkt snel en kan met behulp van een spuittoestel zeer gemakkelijk worden toegepast, maar het is wat duurder in het gebruik dan mestkorrels.

  Mestkorrels verdeel je op een groot gazon bij voorkeur met een strooiwagen. Doe je dat niet dan kan het zijn dat je plekken vergeet of op de ene plek meer strooit dan op de andere, dit heeft als resultaat dat je een gazon met ‘golven’ krijgt op de ene plek groeit het sneller dan op de andere plek.

  Na het verdelen van de mestkorrels geef je het gazon veel water. De kinderen en huisdieren mogen dan de komende 24 uur niet op het gazon komen.

  In het voorjaar als het warmer wordt, zo’n beetje rond april en het gras weer begint te groeien strooi je voor de eerste keer mest. De beste tijd is om voor een regenbui te bemesten. Als je de langzaam werkende mest gebruikt, bespaart je dat het regelmatige bijmesten in de zomer.

  In de zomer moet je, als je in het voorjaar langzaam werkende meststoffen gebruikt hebt in juli of augustus een keer bijmesten dit is meer als voldoende voor een jaar.
  Heb je een kortwerkende meststof gebruikt dan verdient het de aanbeveling om elke maand te bijmesten, bemest je gazon nooit op hete, zonnige en droge dagen.

  In het najaar kun je beter niet het gazon bemesten, om een overmatige groei en daarmee een toenemende ziektegevoeligheid te voorkomen.  Hoofdvoedingstoffen en hoeveelheid
  Op de mestverpakking is normaal altijd aangegeven in welke hoeveelheden de meststoffen aanwezig zijn. Ook wordt hier op aangegeven hoeveel mest je nodig hebt per vierkante meter.
  Verpakkingen met de opdruk ’20-5-8 bevatten 20% stikstof 5% fosfor en 8% kalium
  De overig 67% bestaat uit vulmateriaal dat de verdeling op je gazon vergemakkelijkt.

  Stikstof is de belangrijkste voedingsstof voor het gazon.
  Als vuistregel geldt: per are = 100 vierkante meter gazon moet je op 1,5-2 kg stikstof per jaar rekenen. Dat is ongeveer 20 gram stikstof per vierkante meter. Aangezien stikstof in gazonmest evenredig is vertegenwoordigd, moet je zelf de totaal benodigde hoeveelheid mest uitrekenen.

  Gazon onder bomen heeft wat meer mest nodig om met de boomwortels de kunnen concurreren. Groeit op je gazon veel onkruid dan is een meststof met een hoog fosforgehalte aan te bevelen.

  Er is ook gazonmest verkrijgbaar die gecombineerd is met speciale onkruid- en mosverdelgende stoffen. Gebruik mestsoorten gericht en alleen als het nodig is.

  Het grootste effect bereik je met een toepassing in het voorjaar tussen maart en begin mei, of in het najaar in september en oktober.

#991

Auteur: Henry van de Kolk

Terug naar boven icoon