menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 24 mei 2024

Natuurlijke meststofrecepten om zelf te maken

Net zoals mensen hebben planten voedingsstoffen nodig om te groeien en te bloeien. Vooral kamerplanten en kuipplanten op het terras of balkon hebben deze voedingsstoffen extra hard nodig, omdat ze in de potgrond na verloop van tijd uitgeput raken. Daarom is het essentieel om je planten regelmatig te voeden, bijvoorbeeld met plantenvoeding.


Maar wist je dat je zelf eenvoudig plantenvoeding kunt maken? Met ingrediënten die vrijwel iedereen al in huis heeft of anders zou weggooien. Jouw restproducten omzetten in zelfgemaakte meststof is niet alleen duurzaam, maar ook uiterst effectief!


Maak zelf meststof voor je planten


Maak zelf meststof voor je planten


1. Bokashi

Met behulp van een Bokashi-compostemmer kun je in je eigen keuken een waardevolle meststof voor je planten maken. Dat kan met beperkte middelen gewoon binnenshuis, wat een groot voordeel is voor iemand die een kleine tuin heeft of een balkon. Bij Bokashi wordt organisch restafval gefermenteerd, een traditionele Japanse methode van composteren waarbij micro-organismen gebruikt worden om allerlei organisch materiaal af te breken. Wil je precies weten hoe je dit aanpakt? Ontdek het in "Composteren met Bokashi".


2. Bananenschillen

Meststof van bananenschillenWist je dat bananen niet alleen goed zijn voor onze gezondheid, maar ook voor je rozen? Door één of twee bananenschillen in het plantgat te gooien of aan de voet van je rozenstruiken te begraven, kunnen ze op natuurlijke wijze composteren. Dit zorgt niet alleen voor het vrijkomen van kalium, maar ook van fosfor, wat essentiële voedingsstoffen zijn voor de groei en bloei van je rozen. Met een overvloed aan kalium kunnen je rozen grotere en talrijkere bloemen produceren. Bananenschillen kunnen ook in de groentetuin toegepast worden bij kaliumminnende planten.


Voor je kuip- of kamerplanten kun je zelfs bananenwater maken! Laat een aantal bananenschillen 48 uur trekken in een pot met water, verwijder de schillen en verdun het extract met vers water in een verhouding van 1 deel bananenwater op 5 delen vers water. Zo geef je je planten een natuurlijke boost!


3. Koffiegruis

Zuurminnende planten zoals blauwe bessen, hortensia en heide zijn dol op een beetje koffie! Het toevoegen van koffiegruis aan de grond of aan het gietwater kan deze planten voorzien van een gezonde dosis stikstof, wat essentieel is voor hun groei en ontwikkeling. Hoe doe je dat? Simpel! Neem een emmer van 10 liter en voeg 4 flinke scheppen koffiegruis toe aan het water. Laat dit mengsel vervolgens 2 of 3 dagen staan. Zodra het water doordrenkt is met de kracht van de koffie, giet je het rond de basis van je planten. Je kunt ook het koffiedik mengen met potgrond en een dun laagje van dit mengsel rondom je planten aanbrengen voor een extra stikstofboost. Op deze manier geef je je planten niet alleen een oppepper, maar geef je ook nog eens een tweede leven aan je koffiegruis!4. Eierschalen


Meststof van eierschalenGeef je tomaten- en paprikaplanten een natuurlijke stimulans door eierschalen te gebruiken. Spoel de eierschalen af, maal ze fijn en meng ze in de aarde rondom de planten. Deze eenvoudige truc zorgt voor een flinke dosis calcium, waardoor de celwanden van de planten versterken en ze beter bestand zijn tegen ziekten.


Wist je dat eierschalen voor maar liefst 93% uit calciumcarbonaat bestaan? Ze zijn dus ook perfect voor op de composthoop! En vergeet ook niet het kookwater van eieren. Nadat het water is afgekoeld, kun je het aan je planten geven voor een extra dosis calcium.


5. Onkruid

In plaats van ze als onkruid te bestempelen, noemen we ze liever tuinkruiden. Brandnetels, smeerwortel, kliswortel, krulzuring, kattenstaarten en vogelmuur zijn allemaal voorbeelden van waardevolle kruiden die je kunt gebruiken om je eigen homemade meststoffen te maken! Voordat deze kruiden in bloei staan, kun je ze drogen in de zon en vervolgens verkruimelen om stikstof aan de bodem toe te voegen. Je kan ze ook enkele dagen weken in water, bij voorkeur in volle zon, zodat je een voedzame mix krijgt.


Voor een nog beter resultaat kun je ze in een afgesloten emmer laten fermenteren. Zorg ervoor dat alles onder water staat en roer regelmatig gedurende drie tot vijf weken. De dikke brei die je overhoudt zit boordevol voedingsstoffen die uit de kruiden zijn getrokken. Verdun deze smurrie met water in een verhouding van 1 op 10 en gebruik het als kruidenthee om je planten mee te begieten. Deze kruidengier is uitermate geschikt voor potplanten en gewassen in de moestuin. Zo maak je optimaal gebruik van de kracht van de natuur voor een bloeiende tuin!


6. Wormenthee

Wormenthee is het kostbare goedje dat je verkrijgt wanneer je een compostemmer met compostwormen gebruikt. Doorgaans heeft de wormenbak onderaan een handig kraantje waar je deze thee kunt aftappen. En geloof me, dit percolaat is een echte superheld onder de vloeibare meststoffen! Het is een krachtige mix boordevol voedingsstoffen die perfect is voor zowel kamer- als tuinplanten. Je kunt het eenvoudig verdunnen in een verhouding van 1 op 10 en vervolgens aan je planten geven. Hoe je te werk gaat lees je in "De aanschaf van een wormenbak".#5348Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon