menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 mei 2024

Hoe vul je een verhoogde moestuinbak?

Een verhoogde moestuinbak biedt heel veel voordelen en zeker voor mensen met rugproblemen. Werken op stahoogte vergemakkelijkt het zaaien, aanplanten, wieden en oogsten want je hoeft je niet meer te bukken! Het zorgt ook voor een zekere bescherming tegen ongedierte zoals woelmuizen en slakken. De kans dat ze de gewassen aantasten wordt aanzienlijk kleiner. Nog een groot voordeel is dat je de bak ook op een balkon of terras kunt plaatsen. Met een moestuinbak kan je namelijk overal moestuinieren! Je kan er zelf eentje knutselen of een verhoogde kweekbak kiezen uit ons assortiment.

Verhoogde moestuinbak

Omdat verhoogde kweekbakken doorgaans worden gebruikt voor het telen van kruiden, aardbeien, salade en andere kleine en makkelijk te kweken gewassen, worden ze bij voorkeur op een plek in de zon tot halfschaduw geplaatst. Planten genieten altijd van zon en licht. Plaats de bak ook uit de wind om de jonge zaailingen te beschermen. Een goede standplaats zal de beste oogstresultaten opleveren. Bij bepaalde kweekbakken heb je de mogelijkheid om een opbouw koude bak als optie te nemen. Dit beschermt de jonge plantjes tegen guur weer en zorgt voor een optimaal groeiklimaat binnenin. Zo kan je het moestuinseizoen verlengen en langer genieten van je eigen gekweekte groenten, kruiden of eetbare bloemen.

Hoe vul je een moestuinbak?

Groenten telen in kweekbakkenIs jouw moestuinbak standaard niet uitgerust met een worteldoek? Voorzie dan zelf een antiworteldoek. Je kan deze in verschillende afmetingen kopen, ook per lopende meter. Snijd het doek op maat volgens de afmeting van jouw bak en maak hem stevig vast. Een worteldoek zorgt ervoor dat de aarde netjes in de bak blijft maar dat het overtollige water er toch nog uit kan. Het maakt het vervangen van de aarde na 2 jaar ook een stuk makkelijker. 

Heb je een lage bak van ongeveer 25 cm, dan kan je deze volledig vullen met moestuingrond of een mengeling van universele aarde met bodemverbeteraar. Een voedingsrijke samenstelling is de ideale basis voor het starten met een moestuin. Bij een diepere moestuinbak zoals die van Vegtrug ga je best anders te werk:

  1. Vul de bak onderaan met een laag van ongeveer 25 cm met grof organisch materiaal zoals houtsnippers, snoeimateriaal,.... Op die manier voorkom je dat de aarde gaat dichtslippen en het water zich opstapelt. Bij zeer diepe bakken kan je ook gebruik maken van grind of hydrokorrels.
  2. Als tweede laag kan je compost gebruiken om het actieve bodemleven te stimuleren. Gebruik goede compost die geen ziekteverwekkers bevat. Zelfgemaakte compost van goede kwaliteit ruikt naar bosgrond en kan je los uitspreiden op het bed. Je kan eventueel ook compost kopen. 
  3. Als derde laag gebruik je grond van hoogwaardige kwaliteit. We adviseren BIO moestuingrond omdat deze de juiste samenstelling heeft voor de teelt van groenten en kruiden. Het bevat organische meststoffen in plaats van kunstmeststof. Afhankelijk van de hoogte van je bak mag deze laag 25 tot 35 cm hoog zijn.
  4. Als laatste laag kan je een laag zaai- en stekgrond aanbrengen. Dit ondersteunt de begingroei dankzij een goede inworteling. Het zorgt voor een gelijkmatige opkomst van jonge zaailingen.


Zaaien of planten in een moestuinbak

Wil je all the way gaan? Zaai dan jouw favoriete groenten en kruiden zelf. Het assortiment aan zaden is immens, zowel gangbare als biologische. Voor biologische zaden worden doorgaans andere rassen gebruikt, soorten die resistenter zijn tegen ziekten en plagen. Traditionele zaden worden omhuld met een pesticidelaagje, bio zaden zijn vrij van chemische middelen en kunstmest. Wil je ecologisch tuinieren, kies dan voor biologische rassen! Het enige nadeel is dat de opbrengst iets lager kan liggen. Maar kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit!

Kweek je eigen groenten in een moestuinbakWil je sneller resultaat dan kan je ook kiezen voor plantgoed. Vanaf mei zijn veel plantjes te verkrijgen in de handel. Start je nog maar net, kies dan geen al te moeilijke gewassen maar ga voor pluksla, radijzen, snijbiet, plant knoflook, aardappelen,...  Laagblijvende, compacte of overhangende soorten zijn ideaal voor bakken. Ook kruiden zoals basilicum, peterselie, komkommerkruid en eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers, Tagetes en Viola zijn uitstekend hiervoor. Combineer je verschillende planten kijk dan ook hoe hoog ze worden zodat ze elkaar niet overschaduwen en plaats gewassen met dezelfde waterbehoefte en bodemeisen bij elkaar.

De meeste rassen kunnen reeds in april gezaaid worden maar met bepaalde gewassen zoals radijzen, sla en spinazie kan je nu al aan de slag gaan. Ook tomaten kan je binnenshuis voorzaaien in zaaitrays. Eens gezaaid of geplant is het belangrijk om de kweekbak goed te onderhouden. Zorg dat de plantjes niet uitdrogen maar geef water met mate zodat de grond niet te nat wordt. Verwijder ook tijdig onkruid.

Moestuinbakken geven aan iedereen de kans om te moestuinieren, jong en oud, ervaren en onervaren, het maakt niet uit! 

#5988Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon