Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Naast de bekende soorten zoals bieslook, veldkers, peterselie en munt, groeien er in het wild nog heel veel andere eetbare planten. Vaak minder gekend maar even lekker als de varianten uit onze moestuin of de supermarkt. En wachten tot de lente hoef je niet te doen, want zelfs deze maand kan je in de tuin al lekkernijen vinden om te verwerken in stoemp, soep of een frisse salade.
Ik heb de lente al geroken! Je kon het ruiken aan de lucht, aan de wolken en aan de zon...De komende week blijft de lente ons verrassen maar opgelet, februari is natuurlijk nog steeds een wintermaand. Stilaan wordt er aan meerdere tuinwerkzaamheden gedacht en gezien de zachte temperaturen, kunnen we hier al vroeg in het jaar aan beginnen.
Heb je nog geen nestkast in de tuin hangen of is er een nestkast aan vervanging toe, dan is het nu het moment om dit te doen. Natuurlijke nestgelegenheden worden steeds schaarser maar wij kunnen de vogels helpen een geschikte thuis te vinden. We geven je graag enkele tips mee om de juiste nestkast voor de juiste vogel te kiezen en hoe je de nestkast best ophangt om een grotere kans te hebben dat ze effectief wordt bewoond.
Dit weekend konden we tijdens het mollenweekend meehelpen met het in kaart brengen van de mol zijn leefgebied. We herkennen ze aan de vervellende hoopjes aarde waarmee het gazon plots bezaaid ligt. Niet te verwarren met die van een woelrat waarbij de vorm platter en onregelmatiger is en de ingang aan de zijkant zit. De reden waarom deze beestjes jouw tuin graag omwoelen is niet omdat ze hem niet mooi vinden, maar net omdat de bodem een uitstekende habitat is. Ondergronds bouwen ze hun territorium uit met loop- en jachtgangen die leiden naar ruimtes waar de mol leeft.
Door het natuurlijke uitzicht en de behandeling van hout kunnen bepaalde eigenschappen vragen oproepen. Vragen waar we een eenvoudige verklaring kunnen aan geven. In de meeste gevallen gaat het om eigenschappen die geen afbreuk doen aan de functionaliteit, de kwaliteit en de levensduur van het afgeleverde product. In de meeste gevallen is er dan ook geen sprake van een defect. We nemen elke eigenschap even onder de loep.
Planten kunnen het in de lente en de zomer wel naar hun zin hebben maar door een verandering van licht in de woonkamer en een te lage luchtvochtigheid kunnen deze ideale omstandigheden, plots niet meer volstaan. Na de winter verdienen jouw kamerplanten best wel wat extra zorgen en aandacht.
De winterprik die ons vorige week deed schudden en beven van de kou, lijkt deze week weer helemaal verdwenen te zijn. De temperatuur stijgt naar een 13 tot zelfs 18 graden! Daarmee is het duidelijk zachter dan de 3 à 7 graden die we normaal kennen. Deze ongewoon warme en droge temperaturen laten ons proeven van een vroeg lentegevoel. Voel je jouw groene vingers ook al kriebelen? Maak je dit weekend dan klaar voor een heerlijk weekend tuinieren.
Woon je aan de kust en wil je graag jouw tuin aanplanten dan moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Niet alle planten zijn bestand tegen de extreme omstandigheden die horen bij het wonen aan de zee. Een combinatie van harde wind, zilte lucht, felle zon en een droge grond, vragen om sterke tuinplanten die tegen een stootje kunnen.
De ui is een niet weg te denken ingrediënt uit onze keuken. Rauw is de groente niet zo lekker, maar gebakken, gestoofd of gedroogd vormt het een heerlijke smaakmaker in tal van gerechten. Door de grote consumptie in onze voeding, kan het zelf kweken van uien alleen maar een voordeel zijn. Veel werk vragen ze niet en kies je voor plantuinen, dan geniet je dat zelfde jaar nog van een rijkelijke oogst van top kwaliteit.
Dat februari de koudste maand van het jaar kan zijn, heeft ze met de winterprik van de afgelopen dagen al bewezen. Ondanks dat de dagen toch merkbaar langer worden, kan het nog flink koud zijn. Maar stilaan ontwaakt de lente en laat ze zich af en toe voelen met haar eerste zonnenstralen. Laat je in deze maand dus niet verrassen door zachte dagtemperaturen en hou de nachten in de gaten. Beter nog twee weken wachten met zaaien dan een valse start te nemen.
De vogeltelling was nooit eerder zo een groot succes als in de afgelopen maand januari. Alle records van vorige jaren werden verbroken. De vogeltelling geeft een beeld van het aantal vogels en de soorten die in onze tuinen te zien zijn. Het blijft uiteraard een momentopname die weer- en voedselgerelateerd is.
Om tijdens de zomer te kunnen genieten van een kleurrijke tuin met bloembollen, dien je in het voorjaar zomerbloeiers aan te planten. Hoe jouw tuin er ook uit ziet, voor elke stijl bestaat er wel een passende soort. Het kiezen van de juiste soorten is al een hele opgave. Daarom helpen we jou graag verder met een overzicht van de plantperiode en in welke maanden van het jaar de zomerbloeiers zullen bloeien.
Het is al weer geleden van 2012 dat we nog een periode met meerdere dagen vorst hadden maar eindelijk kunnen we nog eens spreken van een echte winterprik! Bij dit seizoen horen nu eenmaal een goed pak sneeuw waarin kinderen kunnen ravotten en wat krakend ijs onder onze voeten. Maar welke voorzorgsmaatregelen moeten we treffen in de tuin om schade te voorkomen?
Een valentijnscadeau voor hem? Wij helpen jou graag mee zoeken want voor je het weet is het zo ver! Verras hem met een stoer en uniek cadeau waar hij nog lang gebruik van kan maken. We stelden alvast onze top vijf voor je op. Laat je inspireren door één van deze stoere en originele geschenken voor hem!
Een valentijnscadeau voor je partner vinden, het is niet altijd zo eenvoudig. Om je hierbij te helpen, stelden we onze top vijf voor je op. Verras haar met een leuk en origineel cadeau, waar ze nog lang geniet van zal hebben. Laat je inspireren door één van deze romantische en unieke geschenken voor haar!
Bloembollen... We vinden ze in alle vormen met elk hun eigen geur en aantrekkingskracht. Ze zorgen vroeg in het voorjaar voor het eerste kleurrijke leven in de nog slapende wintertuin, tot laat in het najaar. Het zijn echte blikvangers die jouw tuin een meerwaarde geven. Nu we ons steeds meer bewust worden van ecologisch verantwoorde keuzes met als doel de natuur zoveel mogelijk onaangeroerd te laten, groeit ook dit bewustzijn bij vele bloembollentelers. Stilletjes aan wordt het assortiment biologische bloembollen uitgebreid, de ideale eyecatchers in jouw ecologische tuin!
Februari is de bloembollenmaand bij Tuinadvies, de maand waarin bloembollen in de kijker staan en we jullie willen overtuigen om er zoveel mogelijk in de tuin te planten. Want bloembollen die veel nectar geven, helpen bijen en vlinders om te overleven en zich voort te planten.
Laat ons er van uit gaan dat het kleinste vogeltje dat we in de meeste tuinen te zien krijgen, de winterkoning is. Je ziet hem het vaakst al huppelend door de border op zoek naar insecten. Hij voelt zich het best in een tuin die niet al te netjes is opgeruimd voor de winter. De letterlijke vertaling van zijn Latijnse naam is ‘holbewoner’, wat veelzeggend is over zijn leefwijze.
Vorig jaar dag op dag kregen we een eerste laagje aantrekkelijke sneeuw. Op heden zijn het slechts enkele beperkte delen van ons land die hiervan kunnen genieten, en dan wordt het nog betwist of het hier al dan niet om echte sneeuw gaat.
Schuilt er in jouw een ornitholoog? Dan kijk je zeker en vast uit naar de volgende vogeltelling. In het weekend van 30 en 31 januari kunnen we de resultaten van de vogels die we in de tuin waarnemen, doorgeven aan Natuurpunt en zo deelnemen aan het grootste tuinvogelonderzoek.
Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom je nou net die bepaalde vogel aan je voederplaats ziet? Dit kan om diverse redenen zijn maar welke vogels komen eten hangt eerst en vooral af van de soorten die in jouw buurt broeden of overwinteren. De meeste vogels blijven tijdens deze periodes liever op één vaste plaats, in een gebied waar ze alles hebben om te overleven. Maar ook wat er op deze voederplaats komt te liggen en waar ze zich juist bevindt, kan een invloed hebben op de soorten die een graantje komen meepikken.
We krijgen nu en dan de vraag als korstmossen, die je vaak ziet op boomstammen en takken, schade kunnen aanrichten. Wel, ik kan je meteen gerust stellen. Korstmossen en ook gewone mossen zijn compleet onschadelijk. Als je ze even van dichterbij bekijkt zal je zien dat ze ook heel fascinerend en fotogeniek zijn!
Iedereen heeft het al ervaren: een lawaaierige grasmachine in de buurt tijdens je momentje op het terras, het storend geluid en de benzinegeur van de boomzaag of heggenschaar bij het lezen van een boek. Of het werken met gehoorbescherming tijdens het tuinklussen. Maar heb je ook al gedacht aan een alternatief: elektrisch aangedreven tuingereedschap?
Tijdens de winter helpen we de tuinvogels wat maar graag mee met het zoeken naar voedsel. Alle insecten overwinteren ondergronds en de planten zijn in winterslaap. Toch hebben ze niet alleen tijdens de winter onze hulp nodig. Vogels gebruiken het hele jaar door veel energie: in de winter om warm te blijven, tijdens de lente om te broeden en hun jongen groot te brengen en in de herfst bouwen ze hun reserves op voor de komende winter. Bijvoeren kan dus het hele jaar door. Maar wat geef je dan wanneer?
Gardena is een merk met een compleet assortiment tuingereedschap en toebehoren. Het is het grootste merk in Europa van hoogwaardig tuingereedschap en van Duitse makelij. Gaat het nu om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken of bodembewerking. Gardena biedt voor alle klussen een gepaste oplossing.
Op zaterdag 16 januari 2021 wordt in Nederland de 10e Nationale Tulpendag gevierd. Deze dag markeert de start van het (snij)tulpenseizoen. Het seizoen van deze energieke bloemen barst los en deze tulpen zijn in haast alle kleuren en vormen verkrijgbaar.
Bijna iedereen houdt van wat groen in huis omdat kamerplanten het interieur pimpen en meer energie geven. Bovendien zuiveren ze gratis en voor niks de lucht die we dagelijks in- en uitademen. Lopen er huisdieren in de woonkamer rond dan maken we ons tegelijkertijd vaak zorgen. Wat als de plant giftig is? Is de plant schadelijk voor mijn hond of kat als ze er van eten?
In het vroege voorjaar denk je niet zo snel aan wildplukken, maar ook in deze tijd van het jaar is er heel wat lekkers te vinden in de natuur. Sommige kruiden verstoppen zich ondergronds in het bos terwijl andere graag natte voetjes hebben langs een meertje. Zo lang de grond vrij is van sneeuw, zijn de meeste eetbare planten vlot te vinden. Informeer steeds vooraf waar je mag wildplukken en doe dit uitsluitend met een expert.
Terwijl de weergoden grijs, nat en druilerig voorjaarsweer aankondigen, koud maar eigenlijk opnieuw te zacht voor de eerste maand van het jaar, wensen we jullie allen en nieuw jaar vol geluk, een goede gezondheid en daarnaast ook fijne tuinplannen voor 2021.
Zalig toch die gedachte dat het nieuwe moestuinseizoen niet zo veraf meer is. Binnen een paar maanden kunnen we ons terug uitleven in de tuin en met onze vingers in de aarde wroeten. Het maakt een mens gelukkig! Januari en februari zijn de maanden om ons voor te bereiden, om grootse plannen te maken en reeds zaden en pootgoed te bestellen zodat we alles tijdig in handen hebben en we zeker niks missen.
Maak de borders lenteklaar. Snij met een haagschaar de bruine siergrassen in tot ca. 15 cm boven de grond. Verwijder de uitgebloeide stengels en bladresten van de vaste planten en breng ze naar de composthoop. Vaste planten die reeds vele jaren op dezelfde plaats staan kun je nu scheuren of delen en over de border verspreiden. Hak of schoffel om de paar weken de borders en steek de kantjes af.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina