Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/ajuin-_of_uiweetjes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 21 september 2020

Ajuin- of uiweetjes

Ajuin- of uiweetjesIn Nederland zeggen ze meestal “ui”, in Vlaanderen meestal “ajuin”. Maar beide benamingen worden gebruikt voor hetzelfde bolgewas, een groente die opgebouwd is uit laagjes en een vrij pittige smaak en geur heeft. Samen met de sjalot, knoflook en prei behoort de ajuin tot de knoflookfamilie of Allium. 

Het is waarschijnlijk één van de meest gebruikte groenten in de keuken en hij wordt in oneindig veel gerechten gebruikt als smaakmaker. Er wordt geschat dat er per persoon ongeveer een 7 kilo per jaar wordt gegeten. Mensen die deze groente niet lusten, zoals ik, hebben dan ook vaak een probleem. Je komt deze groente overal tegen! De ui is ook het hele jaar door verkrijgbaar en bestaat in tal van variëteiten, elk met zijn eigen smaak en uiterlijk. 

Waarom krijg je van ajuin tranen in je ogen?

Uien hebben een heel sterke geur waarvan prikkelende en tranende ogen het gevolg zijn. Hoe komt dat? Elke uiencel is opgebouwd uit twee delen. In het ene deel zit het enzym “Alliinase”, in het ander deel zwavelverbindingen. Als we de ajuin doorsnijden worden er zwavelzuurverbindingen gevormd waaruit het gas propaanthial-S-oxide vrijkomt. Dit gas irriteert de zenuweinden in onze ogen waardoor er tranen worden geproduceerd. De hoeveelheid vrijkomende zwavelzuurachtige verbindingen kunnen verschillen tussen de soorten.  

Het kan helpen om de ui onder stromend water te snijden maar dat is niet altijd even handig. Een heel scherp mes gebruiken en je mes regelmatig afspoelen kan ook helpen, net als de ui een poosje in de diepvries of in de koelkast te leggen. Hierdoor zullen de gassen minder snel ontsnappen bij het snijden. 

Welke gezondheidsvoordelen heeft de ajuin? 

De ajuin werd door de Grieken en Egyptenaren gegeten om de fysieke kracht te bevorderen en ziekten te voorkomen. De bollen werden ook in graftombes gelegd als voedsel tijdens de reis naar het hiernamaals. 

Nu worden de uien vooral omwille van hun smaak gebruikt maar de ajuin blijkt nog steeds goed te zijn tegen tal van kwaaltjes. Een ui bevat het antioxidant quercetine dat een gunstige invloed heeft op het hart en de bloedvaten. Ze zijn bloeddrukverlagend en bevatten veel vitaminen en mineralen waardoor ze het immuunsysteem versterken. Om optimaal van deze voordelen te genieten kan je uien best rauw eten. Heb je een verstopte neus. Leg dan ’s nachts een halve ui op jouw hoofdkussen. Dit zal helpen om jouw neus vrij te maken. 

Hoe kan je ze beste bewaren? 

Als je uien op de correcte manier bewaart zijn ze heel lang houdbaar. Vooral uien die in de herfst worden geoogst kunnen de hele winter worden bewaard. Verwijder de beschimmelde exemplaren en leg de andere uien verspreid op een droge en goed geventileerde ruimte. Kisten of hangnetten zijn hier ideaal voor. Na een weekje zijn ze droog genoeg en kan je ze in bakken bewaren. Leg ze steeds op een droge en goed verluchte plaats. 

#5491

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies