menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Dahlia’s overwinteren

Dahlia's vormen een fleurige toevoeging aan je tuin en zijn dankbare planten in de nazomerborder. Deze plant bloeit uitbundig en langdurig tot laat in de herfst. Helaas is de knol van de dahlia gevoelig voor kou en vorst omdat de knol veel vocht bevat. Om te voorkomen dat de plant bevriest en afsterft, is extra zorg nodig. Bovendien kan de dahlia gaan rotten als de grond te nat is. Wil je volgend jaar opnieuw genieten van je bloeiende dahlia's dan onderneem je best volgende stappen.

Dahliaknollen overwinteren

Dahlia niet winterhard

Dahlia's bloeien tot ver in oktober, maar zijn niet winterhard. Omdat de seizoenen veranderen en we steeds meer milde winters ervaren, zijn er verschillende methodes om dahlia's door de winter te helpen.

Dahlia's overwinteren - opgraven

Al enkele honderden jaren haalt men dahlia’s uit de grond om ze te laten overwinteren. We kunnen er dan ook zeker van zijn dat dit een doeltreffende methode is. Nadat de knollen uit de grond zijn gehaald, worden ze bewaar je ze in een droge, koele ruimte in een bak met turfmolm. Het tijdstip waarop je de knollen uit de grond haalt, is afhankelijk van het weer. Houd de planten dus goed in de gaten om het juiste tijdstip te bepalen.

  • Van zodra de vorst een eerste maal hard toeslaat, zal de plant zwart verkleuren en als het ware in slaapstand gaan voor de winter. Laat de plant hierna nog een week rusten zodat ze aan de seizoenswissel kan wennen, terwijl ze nog snel de nodige nutriënten en koolhydraten kan opslaan in de knol.
  • Snijd de stengels af tot op een 10-tal cm boven de grond.
  • Dahliaknollen uit de grond halenGebruik een spitvork om de dahliaknollen onbeschadigd uit de grond te halen. Stek eerst een mooie kring rond het wortelgestel zodat het geheel makkelijk uit de grond komt. Doe dit ongeveer 30 cm rondom de stengels.
  • Verwijder voorzichtig de overtollige resten aarde van de knollen met een zachte borstel of verfkwast. Let op dat je de knollen niet beschadigt of breekt want hierdoor kunnen ze rotten en afsterven. Alle beschadigde of aangetaste knollen moeten worden verwijderd. 
  • Laat de knollen ondersteboven drogen zodat het water uit de stengels weg kan. Eventueel kan je ze ook laten drogen op een oude krant.
  • Ondertussen kan je een houten krat of kist voorbereiden door een laagje turfmolm (licht vochtig) op de bodem aan te brengen. Eenmaal de knollen goed droog zijn, leg je ze in het krat en dek je ze opnieuw af met turfmolm. Het geheel kan in een vorstvrije ruimte met een constante temperatuur tussen de 4 en de 7° C overwinteren. Zorg voor een goede luchtcirculatie.
  • Controleer de knollen eens per maand op schimmels of rotte exemplaren. Indien je merkt dat de knollen te droog worden, kan je het turfmolm lichtjes met water besprenkelen.


Dahlia's overwinteren in de grond

Als Koning Winter niet te hard toeslaat, kunnen de knollen ook in de volle grond blijven, mits ze worden voorzien van een dikke laag isolatie in de vorm van bladafval of een dikke mulchlaag. Dit bespaart je natuurlijk heel wat werk...

Om de slaagkans van deze methode te verhogen is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden bij het planten. De sleutel tot het succesvol overwinteren van dahliaknollen in volle grond is de voorbereiding van een goed gedraineerde plantbodem, zodat de overwinterende knollen nooit onder water komen te staan. Ook plant je de knollen dan net iets dieper dan normaal, zo’n 20 cm. In het najaar, na het wegsnijden van de zwarte stengels, bedek je de knollen met een dikke laag mulch, stro of turfmolm. Eventueel kan je er nog een extra vliesdoek overheen leggen.

Aantasting door ongedierte

Bij het bewaren van dahliaknollen, in kisten of in volle grond moeten we er steeds rekening mee houden dat deze een lekkernij kunnen vormen voor tal van kleine knaagdieren en slakken. Een extra voordeel dus bij het bewaren van knollen in kisten of dozen is dat we ze tegen deze veelvraten kunnen beschermen en ook regelmatig kunnen controleren op vraatschade.

#4133Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon