menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 22 juli 2024

Lekkere groentjes kweken in het najaar

moestuinieren in de herfst

Het wordt winter, en dan valt het tuinieren stil zou je denken. Maar niks is minder waar want terwijl de koude en natte weersomstandigheden een extra laag complexiteit toevoegen aan het tuinieren, biedt deze tijd van het jaar ook een kans om unieke wintergroenten te telen en te oogsten. Wil je genieten van deze verse, smaakvolle groenten, dan hangt de keuze van gewassen af van de plaats waar je ze plant of zaait. Sommige planten houden van heel natte standplaatsen, terwijl andere daar iets minder enthousiast over worden.

Welke gewassen je in het najaar kunt planten of zaaien, hoe je ze moet verzorgen en wanneer je er kunt oogsten, lees je in dit artikel. Vergeet niet om ook andere planten te beschermen tegen het grillige herfstweer. Met behulp van deze handige tips benut je het volle potentieel van je eetbare wintertuin.

Voordelen van winteroogsten

  • Een warme zomer zorgt in de herfst voor een warme ondergrond, wat gunstig is voor de verdere groei en ontwikkeling van plantenwortels. De planten zullen in het volgend voorjaar een voorsprong hebben, waardoor ze beter ontwikkelen en een rijkere oogst geven. 
  • Afvallende bladeren lijken op het eerste zicht een vervelend iets om op te ruimen, maar vormen eigenlijk een beschermende laag over de grond tegen wind, vorst en zonnestralen. Bovendien profiteren nuttige insecten van dit beschermend dekentje.
  • Frisse herfstdagen spreiden de oogst over een langere periode uit. Rijpe vruchten en groenten blijven langer bewaard aan de planten, waardoor je ze niet onmiddellijk hoeft te oogsten.
  • Je kunt nooit genoeg verse groenten hebben. Heel wat wintergroenten zijn uitstekend om soep van te maken of om in te maken voor later gebruik. Door verschillende soorten te planten, kun je dagelijks genieten van heerlijke porties.

oogst wintergroentjesBladgroenten zoals sla, kool, spinazie en veldsla doen het perfect in het najaar. Ze kunnen tot laat in het seizoen geoogst worden en zorgen in de herfst voor voldoende vitaminen en mineralen op je bord. Houd de bodem gezond door jaarlijks van zaaiplaats te wisselen. Deze teeltrotatie voorkomt uitputting van de bodem, waardoor ziekten en plagen minder kans krijgen.

Splits het zaaigoed op door planten met dezelfde standplaats en voedingstoffen te gaan groeperen. Denk hierbij aan koolsoorten, blad-, vrucht-, peul- en wortelgewassen en schuif ze jaarlijks per groep een vak op. Ook tuinkruiden kunnen één plantengroep vormen. Zorg er tot slot voor dat de planten elkaar versterken, door bijvoorbeeld uien naast wortels te planten. De geur van de uien houdt de wortelvlieg op afstand. 

Tips bij het moestuinieren

  • Plant alle slasoorten onder glas of in een serre. Als je ze toch liever buiten wilt plaatsen, bescherm de sla dan met een folie, gronddoek of vlies. Hierdoor zullen de groenten geen last hebben van vroege vorstperiodes.
  • Kies voor zowel traag- als snelgroeiende groentesoorten. Snelgroeiende soorten zoals de radijs zijn makkelijk te kweken en zorgen voor een snelle oogst. Zo geniet je het hele najaar door van verse groenten. 
  • Plant nu kleinfruit of fruitbomen met blote wortel. De wortelmassa van planten met blote wortel is groter waardoor ze krachtiger zullen groeien.
  • Plant knoflook in de herfst en geniet in het voorjaar van de oogst.
  • Gooi teveel aan oogst niet weg! Droog je kruiden en knoflook, maak compote en confituur van het fruit, bewaar uien en aardappelen op een droge plek, verwerk groenten tot saus of soep om in de diepvries te bewaren, of deel ze uit aan vrienden, buren en familie.
  • Tot slot: denk aan volgend jaar. Oogst de zaadjes van de planten en laat ze ongeveer twee weken verder drogen. Bewaar de zaden op een koele, donkere en droge plaats in papier, zodat ze voldoende kunnen ademen.


Plant- en oogstschema winterse gewassen

GewasPlant/zaaiperiodeOogstperiode

Bessen (afhankelijk van de soort)

najaar

begin zomer (juni tot juli)

Bloemkool

april tot juli 

september tot november

Fruitbomen (blote wortel)oktober tot maartafhankelijk van de soort
Kiem- en spruitgroentenjanuari tot december (binnen)

januari tot december

Klein fruit (blote wortel)

oktober tot maart

afhankelijk van de soort

Knoflooknajaar (volle grond)juni tot juli
Peterselie

maart tot september

juni tot november

Prei

maart tot mei

oktober tot december

Rode kool

maart tot juni

september tot december

Roodlof

februari tem april - juli tem september

april tem juni - september tem december

Snijbietmaart tem septembermei tem november
Spinazie

augustus tot september

oktober tot december

Spruitkool

maart tot juni

oktober tot januari

Tuinbonenoktober tot novemberapril tot augustus
Tuinkers

januari tot december (binnen)

januari tot december

Veldsla

juli tot oktober

september tot december

Winterwortelmaart tot julioktober tot november

gepekelde groenten


#5784Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).