Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/lekkere_groentjes_kweken_in_het_najaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 1 augustus 2021

Lekkere groentjes kweken in het najaar

moestuinieren in de herfstMet het nieuwe schooljaar in het vooruitzicht, loopt de zomer stilletjes aan mee op zijn einde. Gedaan met moestuinieren, tijd om de tuin winter proof te maken... Fout! Herfst betekent niet dat je moet stoppen met tuinieren. Ook het najaar biedt veel zaai- en oogstmogelijkheden om jouw eigen groentjes en fruit verder te kweken. Maar welke najaarsgroenten kan je nu planten? Moet je ze extra gaan voeden? Wanneer zijn ze klaar om te oogsten? En hoe bescherm je ze tegen het gure herfstweer? Met deze tips haal je alles uit jouw eetbaar herfsttuintje.

Voordelen van winteroogsten

  • Een warme zomer zorgt in de herfst voor een warme ondergrond, waardoor de plantenwortels verder kunnen groeien en ontwikkelen. De planten zullen in het volgend voorjaar beter ontwikkeld zijn en een mooiere oogst geven. 
  • Afvallende bladeren vormen een laag over de grond en beschermen de bodem tegen wind, vorst en zonnestralen.
  • Spreid de oogst over een langere periode. Tijdens koudere herfstdagen blijven rijpe vruchten en groenten langer bewaard aan de plant. Zo hoef je niet onmiddelijk te oogsten.
  • Heel wat wintergroenten zijn geschikt voor het maken van soep. Plant verschillende soorten en geniet dagelijks van een heerlijk tasje verse soep.

oogst wintergroentjesBladgroenten zoals sla, kool, spinazie en veldsla doen het perfect in het najaar. Ze kunnen tot laat in het najaar geoogst worden en zorgen in de herfst voor voldoende vitaminen en mineralen op je bord. Hou de bodem gezond door jaarlijks van zaaiplaats te wisselen. Deze teeltrotatie voorkomt uitputting van de bodem waardoor ziekten en plagen minder kans krijgen. Splits het zaaigoed op door planten met dezelfde standplaats en voedingstoffen te gaan groeperen. Denk hierbij aan koolsoorten, blad-, vrucht-, peul- en wortelgewassen en schuif ze jaarlijks per groep een vak op. Ook tuinkruiden kunnen één plantengroep vormen. Zorg er als laatste voor dat de planten elkaar versterken door bijvoorbeeld uien naast wortels te planten. De geur van de uien houdt de wortelvlieg op afstand. 

Tips bij het moestuinieren

  • Plant alle slasoorten onder glas of in een serre. Toch liever een plaatsje buiten? Bescherm dan de sla met een folie, gronddoek of vlies. Hieronder krijgen de groenten geen last van vroege vorstperiodes.
  • Kies voor traag- en snelgroeiende groentesoorten. Snelgroeiende soorten zoals de radijs zijn makkelijk te kweken en zorgen voor een snelle oogst. Zo geniet je het hele najaar door van verse groenten. 
  • Zaai knoflook in de herfst en geniet in het voorjaar van de oogst.
  • Gooi teveel aan oogst niet weg! Droog je kruiden en look, maak compote en confituur van het fruit, bewaar uien en aardappelen op een droge plek, verwerk groenten tot saus of soep voor in de diepvries,... of deel uit aan vrienden, buren en familie.
  • Als laatste: denk aan volgend jaar. Oogst de zaadjes van de planten en laat ze een tweetal weken verder drogen. Bewaar de zaadjes op een koele, donkere en droge plaats in papier, zodat ze voldoende kunnen ademen.


Plant- en oogstschema winterse groenten

GewasPlantperiodeOogstperiode
Kervelmaart tot oktoberapril tot oktober
Peterselie

maart tot september

juni tot november

Koriandermei tot augustusmei tot oktober
Dilleapril tot agustusjuli tot september

Radijs

april tot september

mei tot oktober

Bloemkool

juli tot augustus

juli tot oktober

Rucola

maart tot augustus

mei tot oktober

Sla

april tot augustus

mei tot oktober

Spinazie

februari tot september

februari tot november

Veldsla

juli tot september

oktober tot december

gepekelde groenten


#5784

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte