menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Bloembollen planten in het najaar

Het bloembollenseizoen is weer aangebroken! Vanaf het vroege voorjaar kun je genieten van een pracht aan bloemen door lentebloeiende bloembollen te planten in het najaar, van september tot de eerste vorst. Deze bloembollen zijn absoluut onmisbaar in elke bloementuin. Denk aan narcissen, sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes die als eerste tekenen van leven opduiken in een aanvankelijk nogal kaal ogende tuin.

Een grote variatie aan lentebloeiers met veel nectarrijke bloemen levert de insecten bovendien een dagelijkse maaltijd op. Want de eerste hommels vliegen al in februari uit waarna ze onmiddellijk op zoek gaan naar voedsel. Zo dragen deze bloemen niet alleen bij aan een kleurrijke en levendige tuin, maar voorzien ze ook in de broodnodige energie voor de eerste insecten.

Tulpen - bloembollen

Waar en wanneer bloembollen planten? 

De bloembollen die in het voorjaar bloeien, moeten nu geplant worden. Ze kunnen de grond in zolang het niet vriest. Maak een schema en combineer verschillende soorten in groepjes bij elkaar. Maak ook een variatie in bloeitijd zodat er vanaf februari tot mei/juni altijd iets bloeit. Je kan ook kiezen voor biologische bloembollen

Bloembollen kunnen tussen vaste planten in de border worden geplant maar ook in potten op het terras of balkon. Wees creatief en plant ook krokussen en kleine narcissen in het gazon. Let dan wel op wanneer je de grasmaaier opnieuw boven haalt!

Bloembollen in de volle grond

Bloembollen planten in het najaarBloembollen planten is niet moeilijk maar er zijn wel een aantal spelregels die we in acht moeten nemen:

  • Bloembollen groeien bijna overal op voorwaarde dat ze niet te nat staan anders bestaat de kans dat ze rotten. Een goed gedraineerde grond is dus belangrijk en plant ze bij voorkeur op een plekje in de zon.
  • Plant de bol op de juiste diepte in losse grond. De ideale diepte is doorgaans 2 tot 3 keer de hoogte van de bol, met een minimum van 5 cm. Dit geldt niet voor bloembollen die je in het voorjaar plant. Deze moeten iets minder diep zitten zodat ze meer warmte krijgen.
  • Als je veel bollen moet planten is een bollenplanter een ideaal hulpmiddel, zeker voor grotere bloembollen zoals tulpen en sieruien.
  • Voor kleinere bloembollen kan je ook een gleuf graven en ze daarin leggen.
  • Let er op dat je de bloembol met de punt naar boven plant.
  • Leg de bloembol in het plantgat in plaats van de bloembol in de grond te duwen.
  • Respecteer de plantafstand die vermeld staat op de verpakking. 

Bloembollen in pot

Bloembollen in pot plantenBij bloembollen in pot is het belangrijk om ze niet te dicht tegen de rand te planten om vorstschade te voorkomen. De pot moet onderaan voorzien zijn van een opening zodat het overtollige water kan afgevoerd worden. Leg op de bodem wat scherven of een laag hydrokorrels voor een optimale drainage. Gebruik potgrond voor bloeiende planten omdat deze voldoende voeding bevat.

Je kan per pot één soort planten of in één pot verschillende soorten in laagjes aanbrengen volgens het principe van een bloemenlasagne. Kies dan wel voor een grote pot die voldoende diep is.

Bloembollen uit de grond halen

De meeste voorjaarsbloeiers mag je in de grond laten zitten. Soorten zoals boshyacint, blauwe druifjes en sneeuwklokjes zullen zichzelf vermeerderen. Je krijgt er jaar naar jaar meer van. Afhankelijk van de soort kan de bloeikwaliteit in de loop der jaren wel afnemen.
Zomerbloeiers zoals dahlia’s en begonia’s zijn niet bestand tegen vorst en moeten uit de grond worden gehaald na de bloei. Bewaar ze op een vorstvrije plaats zodat je ze het volgend voorjaar opnieuw kan planten. Het gebruik van een bloembollenmand is hierbij aangewezen om ze vlot te kunnen verwijderen en dit zonder de bloembollen te beschadigen. 

Maak snel jouw keuze uit ons nieuwe assortiment bloembollen!

#5608Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon