Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/10_tips_voor_het_gebruik_van_brandnetels

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 2 december 2021

10 tips voor het gebruik van brandnetels

Brandnetels gebruiken in gerechtenZe hebben zo’n slechte reputatie, overwoekeren al snel volledige percelen en laten een brandende pijn achter als je tegen hen aanbotst. Toch zijn er verschillende eigenschappen die van dit ‘onkruid’ een positieve plant maken, dit zowel in de tuin als in de keuken!

In elk geval zijn ze een magneet voor belangrijke levende wezens in jouw tuin en kunnen ze worden omgezet tot een goede vorm van natuurlijke meststoffen voor uw planten.
En misschien wist je dit nog niet maar…brandnetels zijn een veelzijdig ingrediënt in de keuken.

De plant (Urtica dioica) zit boordevol ijzer, calcium, magnesium en stikstof waardoor ze een onwaarschijnlijke voedingsbron vormen voor zowel plant als mens. Alvorens tot actie over te gaan trek je beter een paar stevige werkhandschoenen aan, we laten de opgestroopte mouwen zakken en gaan aan de slag!

brandnetelsoep makenEen hartige brandnetelsoep
Neem zo’n 200 g verse brandnetelpunten en voeg 450 g aardappelen toe (gepeld en in blokjes gesneden). Kook de aardappelen tot ze zacht zijn en stoom de brandneteltoppen. De patatjes en de brandnetels gaan nu samen in de pot met een liter lekkere groentebouillon . Dit geheel breng je aan de kook en mix je met een staafmixer waarna je een beetje verse room en peterselie toevoegt. Afkruiden en klaar is kees…heerlijk toch.

Lentegroen
Jonge netels zijn een heerlijke vervanger voor spinazie in de lente. In bijna elk recept met spinazie kan je het groen vervangen door jonge brandnetels. Voor een eenvoudig bijgerecht kan je ze best een 5-tal minuutjes stomen.

Brandnetelthee makenBrandnetelthee als bron van vitaliteit
Brandnetelthee is niet alleen heerlijk maar heeft ook een belangrijke homeopatische werking, het zou helpen tegen vormen van eczeem, astma, spierpijn en hooikoorts. Drenk enkele verse toppen in kokend water tot het lichtgroen kleurt, haal ze weg alvorens de thee te bitter wordt.

Brandnetels helpen vlinders
Netels zijn een belangrijke waardplant voor verschillende vlindersoorten als topvoedselplant voor hun rupsen.  Rupsen van de vos , de aurelia en het dagpauwoog voeden zich hoofdzakelijk met brandnetels als deze in de buurt zijn. Bij afwezigheid verorberen ze beslist één van uw favoriete tuinplanten.

Brandnetelbier
Brandnetels, suiker, water, gist, een appelsien, een citroen en wijnsteenzuur. Brandnetelbier is relatief gemakkelijk te brouwen en kan naar eigen smaak worden aangevuld met gember of een paardenbloemwortel. Je vindt genoeg recepten op het internet om aan de slag te gaan.

Brandnetelmeststof
Van brandnetels kan je gratis stikstofrijke brandstof maken. Snij of kneus de planten in kleine stukken en verzamel ze in een groot bassin. Hou de brandnetels op de bodem van het bassin met stenen en vul het nadien met water. Zet het geheel twee tot drie weken in de zon en hou het bassin weg van de woning om geurhinder te vermijden.  Gebruik vervolgens 1 deel meststof op tien delen water om uw border-, pot-, of moestuinplanten te voeden.

Brandnetels als bladluizenval
Hoewel bladluizen plantensappen zuigen en groeistoornissen veroorzaken zijn ze ook een belangrijke maaltijd voor vele nuttige insecten en vogels in onze tuin. Gelukkige hebben deze plaagdieren een voorliefde voor brandnetels. Brandnetels in de tuin zijn dus de ideale ‘offerplanten’ om bladluizen weg te houden van waardevolle sierplanten. En wie weet remmen ze de brandnetelgroei wel af op een natuurlijke wijze.

Brandnetels als broedplaats voor lieveheersbeestjesBrandnetels als broedplaats voor lieveheersbeestjes
Eén van de favoriete waardplanten voor het lieveheersbeestje is…jawel, de brandnetel. Lieveheersbeestjes zetten hun eieren maar al te graag af op brandnetels en dat hangt uiteraard samen met de voorgaande onderwerp. Larven van brandnetels houden van bladluizen en bladluizen houden van brandnetels. Het ene is dus een logisch gevolg van het andere.

Brandnetels als bodemindicator
Brandnetels groeien, hoe raar dit ook zal klinken, niet eender waar. Ze hebben redelijke hoge bodemeisen en groeien het best op een bodem die rijk is aan fosfaten en stikstof. In de buurt van een groep brandnetels weet je dus dat je met een rijk bodemtype te maken hebt.

Brandnetels op de composthoop
Brandnetels zijn een natuurlijke compost- activator. Ze versnellen het composteringsproces. Om een efficiënte werking te bekomen moet je het afval van de brandnetels goed met ander te composteren materiaal mengen. Droog, nat, zacht en houterig materiaal moeten goed worden gemengd met de brandnetels zodat  de compost niet te slijmerig wordt. Vermijd ten allen tijde brandnetelwortels in de composthoop.

#4404

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p