Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tips_om_vogels_te_voederen_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 29 mei 2023

Tips om vogels te voederen in de tuin

Het is herfst, de tijd waarin vogels op zoek gaan naar een voederplek waar er genoeg te pikken valt. Voer je het hele jaar door dan zullen de vogels jouw tuin vast wel al kennen. Doe je dit niet, dan kan je best nu van start gaan met het bijvoederen. Zo weten de vogels dat ze in de winter, als het buiten echt koud wordt, op jou kunnen rekenen. Nu hebben ze ook nog de kans om een vetreserve op te bouwen om de winter gezond en fit in te gaan. Een reserve die ze nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. 

Vroeg in het najaar, vooral op warme dagen, zijn er nog vrij veel insecten te vinden en er vallen ook nog voldoende bessen te plukken maar de hoeveelheid neemt af naarmate de dagen korten. Het voedsel in de vrije natuur wordt steeds schaarser. Vogels kunnen aanvullend voeder dan goed gebruiken. 

Huismus eet een zonnebloempit

Welke vogels eten wat?

In elke tuin kan je vogels vinden. Het aantal en de soorten hangt sterk af van het voeder dat je aanbiedt. Vogels zijn vrij kieskeurig en geven een voorkeur aan een bepaald soort voedsel maar ook de plaats waar het voeder wordt aangeboden is belangrijk. De ene vogel pikt liever zaden op de grond, terwijl de andere liever een voedertafel bezoekt.

Kramsvogel eet appels van de Malus 'Red Sentinel'Wist je dat je aan de vorm van de snavel kan zien wat vogels het liefst eten? Een specht boort zijn lange snavel in het gazon op zoek naar mieren, ook de merel heeft een lange spitse snavel om regenwormen uit de grond te halen. Vinken en groenlingen hebben een krachtige korte bek om harde zaden en pitten te kraken. Vogels met een dunne snavel zoals de bonte specht en boomklever pikken insecten van de schors van bomen. Maar wat eten ze dan in het najaar? 

  • Lijsterachtigen (merel, kramsvogel, spreeuw, zanglijster,...): mix rijk aan insecten en fruit, gedroogde bessen, gewelde rozijnen en krenten, overrijpe appels, sierappels... Ze zoeken het voedsel doorgaans op een beschutte plaats op de grond of plukken het fruit uit de bomen.
  • Mezen (koolmees, pimpelmees, staartmees, kuifmees,...): allerlei ongezouten vetversnaperingen zoals mezenbollen, gevulde kokosnoten en pindakaas maar ze houden ook van zonnebloempitten en ongezouten pindanoten die ze uit een voedersilo halen of vanop de voedertafel wegpikken. 
  • Specht, boomklever en boomkruiper: ongezouten pindanoten, vetversnaperingen en zonnebloempitten. Ze pikken het voer liefst op uit een boomholte of voeder dat is vastgemaakt aan een boomstam. 
  • Vink, putter, groenling, keep en mussen: gemengde zadenmix, zonnebloempitten, ongezouten pindanoten bij voorkeur op de grond maar ook wel vanop de voedertafel of vanuit voedersilo's. 
  • Roodborst, heggenmus en winterkoning: insectenpaté, gedroogde insecten zoals meelwormen strooivoer op een beschutte plek op de grond of vanop de voedertafel.

Hoe kan je best voederen?

  • Voeder elke dag in kleine hoeveelheden om het voeder steeds vers te houden. Zaden en vetversnaperingen kunnen beschimmelen en ziektekiemen ontwikkelen als ze te lang buiten hangen of liggen. Is het voeder in de loop van de dag op, dan kan je altijd nog wat bijvoederen.  
  • Voeder bij voorkeur ’s morgens vroeg. Van zodra de zon opkomt gaan vogels op zoek naar voedsel om hen op te warmen. Na een koude nacht hebben ze nood aan energierijk voedsel.
  • Biedt een ruim assortiment voedsel aan want niet alle vogels eten hetzelfde. Geef geen eten waar zout in verwerkt is! 
  • Vink aan voedersiloVoorzie een voederplank, hang een pindavoedersilo op en strooi wat zaden op de grond zodat er voor elk wat wils is. Een voederplank met een dak heeft het voordeel dat het voedsel langer vers blijft. Wil je bepaalde voederplekken enkel toegankelijk maken voor kleine vogels dan kan je gebruik maken van een beschermkooi of de voedertafel met een stukje gaas afdichten. Zorg er wel voor dat de vogels snel weg kunnen vliegen als er gevaar dreigt. Vogels zullen ook sneller de voederplek bezoeken als er struiken, bomen of een muur met klimplanten in de buurt zijn. Een natuurlijke tuin trekt meer vogels aan.
  • Houd in de mate van het mogelijke katten uit de buurt van voederplekken. Ze schrikken vogels af.
  • Naast voedsel hebben vogels eveneens nood aan vers water om te drinken en te baden. De aanwezigheid van kleine waterelementen zal vogels en andere dieren naar jouw tuin lokken.
  • Voeder het jaar rond maar pas het voeder aan naargelang het seizoen. In de lente en zomer geef je best geen vetversnaperingen zoals pindakaas en mezenbollen. Zaden, zonnebloempitten en meelwormen geven de vogels in deze periode voldoende energie. Door het hele jaar door te voederen zal je tuin meer succes hebben.

In onze webshop vind je een ruim assortiment aan voeder maar ook verschillende vogelhuisjes, voedersilo's en nog zoveel meer. Alles om onze gevederde vrienden te helpen!

Foto's: Wim Acke

#5736Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon