menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 29 november 2023

Onkruid bestrijden op een natuurlijke manier

We hebben allemaal graag wat groen in onze tuin. Mooie bloemende planten of een mooi gemaaid grasperk en een terras in de zon waar we heerlijk kunnen vertoeven na een drukke werkdag. Maar in elke tuin duiken er nu en dan “ongewenste” gasten op. Zowel onkruid als ongedierte dat we liever niet in onze tuin hebben. Vaak grijpen we dan naar chemische bestrijdingsmiddelen die jammer genoeg heel wat nadelige gevolgen hebben voor mens en dier. En omdat ieder stukje natuur waardevol is, is het goed te realiseren dat het ook anders kan!

Onkruid bestrijden op een natuurlijke manier.

Tips bij de aanleg van een nieuwe tuin

 • Voor je met de aanleg en de inrichting van je tuin begint maak je die best volledig onkruidvrij. Is de oppervlakte te groot of groeit er teveel onkruid dan kan je overwegen de grond een 30 tal cm af te graven en te voorzien van een nieuwe laag aarde. Een alternatief is de grond volledig te bedekken met zwarte plastiek  maar dan moet je wel even geduld hebben. Door het gebrek aan licht zal het onkruid afsterven maar dit kan wel een drietal maanden duren.
 • Wil je graag wat gazon in de tuin kies dan een plekje in de zon of kies voor graszaad dat specifiek geschikt is voor schaduwrijke plaatsen. Mos groeit namelijk sneller in de schaduw.
 • Voor je met de aanplanting begint kan je een worteldoek leggen waarop je een laag tuinaarde aanbrengt. Worteldoek laat het water door maar geen licht en geen wortels, dus ook geen onkruid. Eens je hebt aangeplant kan je nog een laag boomschors of houtsnippers rondom de planten aanbrengen.
  Ook bij de aanleg van een terras of oprit kan een worteldoek heel interessant zijn.
 • Maak gebruik van bodembedekkers, vooral waar er veel schaduw in de tuin is. Beplant de borders zodat de bodem op termijn volledig begroeid zal zijn. In het begin kan je best regelmatig tussen de planten schoffelen met de hand. Eens de planten volgroeid zijn, zal dit werkje al veel minder tijd in beslag nemen.  
 • Wil je een natuurlijke tuin dan is onkruid onontbeerlijk!


Onkruid voorkomen en hoe verwijderen op een natuurlijke manier

 • mos in het gazonOnkruid groeit vaak in het gazon omdat de ondergrond niet de juiste zuurtegraad heeft. Door in het voorjaar kalk te strooien kan je de zuurtegraad verhogen.
  Door het gazon te verluchten met een prikrol, verminder je de kans op mosvorming. Hierdoor breekt de bodem open waardoor het regenwater makkelijker weg kan en de voedingsstoffen en zuurstof makkelijker tot bij de wortels van het gras kunnen. Zo bekom je een mooie, stevige groene grasmat!
 • Heb je toch mos in het gras dan kan je dit verwijderen door te verticuteren.
 • Onkruid tussen bestrating en tegels kan je op verschillende manieren eenvoudig verwijderen. Een onkruidbrander, overgieten met kokend water of bespuiten met een oplossing van water en azijn (verhouding 1 liter azijn en 1 liter water) kunnen wonderen doen. Daarna goed schrobben en wegspoelen. Let er wel op dat zelfgemaakte herbiciden vaak niet selectief zijn en alle plantaardige materiaal doden waarmee ze in aanraking komen. Gebruik ze daarom zorgvuldig en vermijd contact met gewassen die je wenst te behouden.
  Veeg ook regelmatig je terras of bestrating. Zo neem je de voedingsbodem weg en verminder je de kans op onkruid.
 • Voor de moestuin en de siertuin is schoffelen de efficiëntste manier om onkruid te verwijderen. Met een schoffel kan je de aarde losmaken en het onkruid dat daarbij loskomt verwijderen. Onkruid dat wat groter is kan je met een drietand gemakkelijk uittrekken.

Maar denk er aan dat niet alle onkruidsoorten nadelig zijn. Sommige soorten zijn heel mooie planten, denk maar aan de paardenbloem, het madeliefje of de klaver. Ze trekken bovendien ook bijtjes aan en zorgen op hun beurt voor biodiversiteit.

Veel onkruid in je tuin betekent ook dat je een rijke grond hebt. En omdat alle planten voedingsstoffen nodig hebben om te kunnen groeien is dit een goed teken. Vooraleer je het onkruid dus uit je tuin verwijdert, kan je misschien even stil staan bij de voordelen dat onkruid te bieden heeft…

#4737Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).