menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 30 mei 2024

De taxuskever bestrijden met aaltjes

Plantschade door taxuskevers

Aangevreten bladranden wijzen op de aanwezigheid van de taxuskever. Door de warme winters van de afgelopen jaren overleven steeds meer taxuskevers de winter en neemt de overlast toe. In dit artikel vertellen we graag meer over hoe je deze plaag herkend en op een natuurvriendelijke manier aanpakt.

Taxuskever herkennen

Heel soms zie je er een lopen. Een donker gekleurd kevertje met groeven op zijn rug en twee lange voelsprieten. Omdat de taxuskevers vooral ’s nachts actief is, zul je hem vooral opmerken door het ontstaan van schade. De taxuskever vreet kleine hapjes uit de bladrand van allerlei soorten planten. Daar houdt de schade echter niet op. De larven van de taxuskever vreten aan de wortels van planten, en verstoren zo de opname van voedingsstoffen en water. De taxuskever kan planten zo behoorlijk ontsieren, en zelfs laten sterven.

taxuskever natuurvriendelijk bestrijden

Taxuskever bestrijden

Omdat je de taxuskever zelden ziet, is hij lastig te bestrijden met insecticiden. Om van de taxuskever af te komen moet je daarom hun larven in de grond aanpakken. Dit hoef je gelukkig niet zelf te doen, want aaltjes doen dit voor je!

Aaltjes

Aaltjes zijn minuscule wormpjes en de natuurlijke vijanden van tal van larven. Om de aaltjes toe te passen los je ze eenvoudig op in water en giet je ze met bijvoorbeeld een gieter uit over de bodem onder de aangetaste planten. In de bodem gaan de aaltjes op naar larven en parasiteren deze. De taxuskever larve is binnen enkele dagen dood. De aaltjes vermenigvuldigen zich in de larve, en komen naar enkele weken weer naar buiten, op zoek naar een nieuwe prooi.


Geef de aaltjes een goede start voor een succesvolle bestrijding

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de aaltjes zo goed mogelijk hun werkt te laten doen

  1. Gebruik voldoende water: de aaltjes gaan “zwemmend” op zoek naar larven. In een droge bodem komen ze niet zo ver…
  2. Wacht tot de bodemtemperatuur minimaal 12 °C is: in een koude bodem zijn de aaltjes niet zo actief. Hoe warmer het is, hoe actiever de aaltjes zijn. Soms kan een paar weken wachten dus echt het verschil maken!

Tips bij het bestrijden van de taxuskever

Terug naar boven icoon