menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Natuurlijke bestrijding van larven in de tuin

Ziet je gazon er wat verzwakt uit? Vergeeld gras, kale plekken, slechte groei... En je weet niet hoe dat komt? De kans is groot dat larven van bladsprietkevers of langpootmuggen (zoals engerlingen of emelten) zich onder de grond tegoed doen aan de wortels van het gras. En als de larven van de taxuskever zich onder je siertuin hebben genesteld, knagen ze ook gretig aan de wortels van je planten, met alle gevolgen van dien.

Natuurlijke bestrijden larven in de tuin

Bestrijd de vervelende beestjes op een natuurlijke manier, voor ze nog meer schade aanrichten in je geliefde tuin.

Welke vraatzuchtige larven verschuilen zich in jouw tuin?

Engerlingen zijn dikke larven van bladsprietkevers, zoals de rozenkever, de junikever en de meikever, die behoorlijk veel schade kunnen aanrichten in je gazon. De volwassen kevers zijn vrij onschuldig, maar in de larvale fase - die tot drie jaar kan duren - vreten ze onder de grond alle wortels weg. Het gevolg zijn losse graszoden en kale plekken in je gazon.

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Net als engerlingen doen ze zich tegoed aan de wortels van het gras, maar eten ’s nachts ook van bovengrondse plantendelen.

De taxuskever in volwassen vorm doet je tuin weinig pijn, maar als zijn larven aan hun ondergrondse vraattocht beginnen, is de totale vernieling van je planten niet veraf. Laat je niet misleiden door zijn naam, want de taxuskeverlarve lust ook graag wortels van vaste planten als Heuchera, Tiarella, Sedum en enkele andere. Zie je vergeling van de bladeren of verwelking? Grijp dan snel in, anders is je haag of struik ten dode opgeschreven.

Engerlingen - emelten - larven taxuskever

links: engerlingen, midden: emelten, richts: taxuskeverlarven


Bestrijd larven met de hulp van de natuur

De larven vangen is geen optie, maar je kan de veelvraten wel bestrijden met aaltjes.

Gebruik DCM Heteri-Guard® voor engerlingen, DCM Felti-Guard® voor emelten en DCM Kraussi-Guard voor de larven van de taxuskever.

De parasitaire aaltjes dringen het lichaam van de larven binnen, en infecteren ze met bacteriën. De larven worden verdoofd en sterven, waarna ze als voeding dienen voor de aaltjes. Een natuurlijke manier om komaf te maken met larven!

De aaltjes hebben geen invloed op het andere bodemleven, en zijn dus ook niet schadelijk voor je planten.

Het beste moment om te handelen is nu

Behandel je tuin best in een regenachtige periode, vanaf de nazomer tot de vroege herfst of in het voorjaar. Dan zitten de larven net onder de zoden. Vanaf nu is dus de ideale periode.

Terug naar boven icoon