menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 18 juli 2024

4 tips om fruit te bewaren

De herfst brengt uiteraard veranderingen met zich mee. De dagen worden korter, de zon blijft laag en het wordt stilaan vochtiger. Samen met deze veranderingen reageert ook het fruit aan onze bomen en struiken. Appelen, peren, druiven, kweeperen en noten rijpen nagenoeg allen samen af. We hebben een overvloed aan fuit en noten en zoeken dus een manier om daar zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

bewaren van confituurConfituur of gelei maken

Dé traditionele manier om fruit te verwerken en te conserveren, is natuurlijk confituur of gelei te maken. Een lekkernij bij het ontbijt of een schepje in een pot yoghurt natuur.  Indien goed bereid, bewaart het jarenlang en kan je er dus heel lang van genieten. Bij confituur verwerk je de volledige vruchten, bij gelei gebruik je enkel het vruchtensap. Gelei wordt doorgaans gemaakt van vruchten met te veel pitten en zaden zoals bijvoorbeeld druiven.

Confituur of gelei onstaat door een reactie tussen suiker, pectine en zuur. Het belangrijkste bij deze reactie is de verhouding tussen de drie elementen onderling en de temperatuur waarop het gebeurt. Pectine is namelijk een natuurlijke stof die vrijkomt bij het verhitten. Er zijn vruchten met een hoog pectine gehalte zoals de kweepeer terwijl andere vruchten amper pectine bevatten zoals bijvoorbeeld aardbeien. De kunst is dus zo te gaan combineren dat je steeds een goede verhouding natuurlijke pectine verkrijgt.

Ook zuur en suiker zijn natuurlijke ingrediënten in fruit. Zuur kan eventueel worden toegevoegd door citroensap. Wat suiker betreft, geldt de algemene regel dat je circa 50% van het gewicht aan fruit in suiker toevoegt. Doe je het liever met wat minder dan heb je in principe meer pectine nodig, ook pectine kan je kant en klaar toevoegen. 


Maak eens een chutney

Fruit kan perfect worden verwerkt in een zoetzure mix. Chutney is een smaakbom uit de oosterse keuken met zijn oorsprong in India en Pakistan. Het zorgt vaak voor een verrassende toets bij vleesgerechten, in een wrap of op een kaas- of aperitiefplankje. Chutney is een uitgebalanceerde mix van fruit, groente, suiker, wijn- of ciderazijn en kruiden. De hoeveelheid suiker en de hoeveelheid azijn zullen bepalend zijn voor de houdbaarheid van de chutney.

Net zoals confituur en gelei, bewaar je chutney het best in gesteriliseerde glazen potten. De gemiddelde bewaartijd is circa één jaar.

Fruit drogengedroogd fruit maken

Een eeuwenoude bewaarmethode is uiteraard het drogen van fruit. In ons klimaat droog je natuurlijk het best in de oven en dit is uiteraard een zeer energie-intensieve methode

Voor het drogen van fruit zijn er enkele basisvoorwaarden: het fruit moet voldoende rijp zijn en mag niet te veel sappen bevatten. Probeer het dus niet met meloen, kiwi of citrusvruchten. Alvorens te gaan drogen kan je fruit het best blancheren. Bij blancheren wordt het fruit eerst gekookt om het kookproces nadien met een koudwaterbad te onderbreken. Op die manier zal het fruit, na het drogen, weinig tot geen smaak verliezen.

Sap of olie maken

Vruchtensap of notenolie maken is dan weer een andere manier om fruit of noten te bewaren. Dit kan je eventueel zelf doen met een sapcentrifuge. Suiker toevoegen of het sap pasteuriseren zorgt er voor dat het sap langer bewaart. Bij pasteuriseren wordt het sap kort en gecontroleerd verhit tot net beneden de 100°C.

Heb je veel fruit of heel veel noten dan kan je terecht bij gespecialiseerde diensten om het fruit of de noten respectievelijk tot sap of olie te laten persen. Ook hier zal je rekening moeten houden met bepaalde voorwaarden zoals kwaliteit, hoeveelheid en bepaalde verhoudingen.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).