Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/fleur_je_schaduwtuin_op

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 27 september 2021

Fleur je schaduwtuin op

hosta's in de schaduwtuinOp warme zomerdagen kan een schaduwrijke tuin de aangenaamste plek zijn om te vertoeven. Het zonlicht krijgt geen kans om binnen te dringen, de tuin warmt minder snel op en het blijft op het heetst van de dag een frisse plaats. Maar een schaduwtuin hoeft niet saai te zijn. Er zijn voldoende prachtig bloeiende schaduwplanten om je tuin op te fleuren. Hieronder een aantal opvallende soorten!

Kleurrijke schaduwplanten

Geef kleur aan je tuin door het planten van soorten met een opvallende kleurrijke bloei. Ze maken je tuin niet enkel mooier, ze trekken daarnaast ook heel wat vlinders en bijen aan:

Actaea simplex (Zilverkaars)
Actaea's zijn laatbloeiers en worden gekenmerkt met opgaande wit tot roze bloemaren, lijkend op een kaars. Zonder de bloei zorgen de bladeren van de plant voor volume in de border. De Actaea staat het liefst op een schaduw tot half schaduwrijke plaats met een luchtige, humusrijke ondergrond en bloeit van augustus tot oktober. Een opvallende soort is Actaea 'Atropupurea' die jouw border een grote sierwaarde geeft met haar grote donkerpaarse bladeren.

Pulmonaria (Longkruid)
Longkruid is een vroege voorjaarsbloeier en vormt één van de eerste nectarbronnen voor bijen en hommels. Met behulp van korte rizomen, loopt de plant ondergronds uit en vormt het een uitstekende bodembedekker. De bloemen van de meeste soorten hebben roze tot paarse schakeringen, met groen tot zilvergrijs gevlekte bladeren. P. officinalis 'Sissinghurst White' is één van de weinige soorten met een witte bloei. Longkruid houdt van een vochtige (half)schaduwrijke standplaats met weinig verzorging. Enkel Pulmonaria saccharata kan wat meer zon verdragen. 

Astrantia (Zeeuws knoopje)
Astrantia is een bladverliezende plant met een typische opgaande en stervormige bloeiwijze. De plant is verkrijgbaar in diverse kleuren van wit tot donkerrood en lokt tal van insecten naar de tuin. Ze verdragen een halfschaduwrijke standplaats, zijn goed bestand tegen zeewind en bloeien rond juni en augustus. Astrantia wordt toegepast in (schaduw)borders en als onderbeplanting onder diepwortelende bomen. 

Actaea - Pulmonaria - Astrantia


Schaduwbladplanten

Bladplanten geven je border extra volume. Ze vullen met hun grote bladeren de lege plaatsjes op en zorgen van het voorjaar tot in de herfst voor een decoratieve meerwaarde.

Epimedium (Elfenbloem)
De Elfenbloem is een halfwintergroene vaste plant met bloemen, lijkend op dat van een orchidee. De plant komt van nature voor langs de bosrand en wordt vaak toegepast als bodembedekker omwille van de wild uitgroeiende bladeren. Het liefst heeft hij een voedselrijke en vochthoudende bodem op een schaduwrijke plaats. De bloeitijd van de Elfenbloemen is vroeg in het voorjaar rond april.

Brunnera (Kaukasisch vergeet-me-nietje)
Brunnera is een laagblijvende schaduwplant. Het blad is groot en goed bedekkend waardoor het een uitstekende bodembedekker is vooraan de border. Tijdens de bloei rond april verschijnen er kleine (licht)blauwe bloemetjes op de plant die heel wat weg hebben van het Vergeet-mij-nietje (Myosotis). Een leuke variant in de border is Brunnera macrophylla 'Jack Frost'. Deze variant heeft een zilvergrijs hartvormigblad met een donkergroene nerf en bladrand.

Epimedium - Brunnera - Brunnera 'Jack Frost'

Groenblijvende schaduwplanten

Creëer tijdens de winter sfeer en kleur door het plaatsen van groenblijvende schaduwplanten. Deze planten zijn wintervast en blijven bovengronds gedeeltelijk aanwezig. Bij vorst en sneeuw zijn de overgebleven plantdelen een decoratieve meerwaarde. Zorg bij het aanleggen van de border ervoor dat groenblijvende planten verspreid staan. Zo ontstaan er tijdens de winter geen kale plekken wanneer de vaste planten zich bovengronds terugtrekken. Voorbeelden van wintervaste planten zijn o.a. siergrassen zoals Carex en Liriope maar ook varens en vaste planten zoals Mansoor en Schuimkaars doen het goed in een (half)schaduwrijke border.

Carex met vorst - Liriope - Asarum (Mansoor)

#5783

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte