menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 18 april 2024

Een roos voor elke tuin

De roos blijft gewoon de allermooiste en meest geliefde bloem ter wereld. Zeker nu in het najaar is er heel wat keuze te vinden in de winkels, als je opzoek bent naar eentje voor in jouw tuin. Kies voor je tuin sterke rozen, die niet ziek worden, weinig snoei en onderhoud vergen en maandenlang enthousiast bloeien en geuren. Dit zijn onze toppers op een rijtje.

Soorten rozen in het najaar

Rozen voor de border

Rozen geven structuur en steun aan andere planten, en brengen volume en hoogte: ideaal voor de gemengde border. Met doorbloeiende rozen verzeker je je bovendien van ruim vijf maanden kleur, van juni tot in oktober - geen enkele borderplant doet beter. Plant je rozen op een plek met veel zon en voldoende wind, en combineer ze met planten die op een ander moment bloeien, zo is er altijd kleur in de border.


Soorten:

 • Bengali: een trosroos (1 meter) met bijzondere, koperkleurige tot abrikoosgele bloemen en een heerlijke geur.
 • Bouquet Parfait: prachtige en sterke moschatatopper (1,30 - 1,50 meter) met 4 tot 5 maanden lang onafgebroken roze bloemen. Ook erg mooi in een vaas.
 • Marie Curie: een van de mooiste trosrozen (60 - 70 centimeter), met grote bloemen in afwisselend zalmroze, abrikooskleurig en roomwit.
 • Prinses Claire van België: een roze trosroos (1 - 1,20 meter) met prachtige bloemen en een heerlijke geur, van juni tot oktober.

Bodembedekkende rozen

Verschillende soorten rozen

Sommige rozen strekken hun lange twijgen zo ver uit dat ze makkelijk verschillende vierkante meters tuin bedekken - ideaal voor wie liever niet veel tijd aan onderhoud spendeert. Ze worden doorgaans niet hoger dan 50 centimeter. Na drie jaar is een perk met bodembedekkende rozen volledig dichtgegroeid en heb je geen last meer van onkruid; plant je de rozen wat dichter bij elkaar dan aangegeven, dan staat het al na een tot twee jaar vol.

Soorten:

 • Apfelblüte: overweldigende bloei van juni tot oktober met witte bloemen die hun naam ‘appelbloesem’ alle eer aandoen.
 • Fil des Saisons: enthousiaste bodembedekker met een mooie, donkerroze bloemen met een zweem van kersenrood, en opvallende gele meeldraden.
 • Laura Ashley: bijzonder rijk bloeiende roos, met maanden aan een stuk één grote wolk lieflijke lilamauve bloemen.

Rozen voor tegen een muur

Verschillende soorten rozen

De beste muur voor rozen is er een die gericht is op het zuidwesten, waar de planten veel zon en regenwater krijgen. Toch zijn er een aantal klimrozen die het ook tegen een noordermuur goed doen, op voorwaarde dat er genoeg licht op de plek valt: Albertine, Alberic Barbier, Félicité Perpétué, Guirlande d’Amour, Mermaid, New Dawn en Veilchenblau (voor een grote muur). Leid de twijgen van klimrozen zoveel mogelijk horizontaal: dat bevordert de bloei.

Soorten:

 • Cascade (syn. Nordina): een echte waterval ('cascade') van donkerroze bloemen; de bloemen zijn zeer goed bestand tegen regen (1,50 - 2 meter).
 • Guirlande d’Amour: een van de beste klimrozen, met grote trossen zuiverwitte bloemen met een kruidig parfum (2,50 - 3 meter).
 • Laguna: de best geurende klimroos, met dubbele, felroze bloemen met een bijzondere, zoete, kruidige geur van patchouli, een frisse citroentoets en een zweem van fruitige lychees (2,50 meter).
 • Open Arms: prachtige roos met heel bijzondere, wijd openstaande, zachtroze, geurende bloemen (2 - 2,50 meter).
 • Porcelaine de Chine: kleine, witte, dubbele bloemen uit donkerroze knoppen, in overvloedige trossen (1,50 - 4 meter).
#4773Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon