menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 juli 2024

De moestuin in januari

We beginnen het nieuwe moestuinjaar in januari, een maand waarin de tuinier vooral bezig is met plannen in plaats van actief handelen. Laten we dit jaar meteen goed van start gaan in de moestuin. Het vroege voorjaar, dat tijdens de winter een rustige periode in de tuin is, biedt nu de gelegenheid om naast het oogsten van de laatste wintergroenten, oude zaden te controleren en nieuwe aan te schaffen.


Zaden controleren

De meeste zaden kunnen, mits ze op een droge en donkere plaats bewaard worden, 5 tot 7 jaar houdbaar blijven. Zaden als kervel en ui zijn minder lang bruikbaar en kiemen na 2 tot 3 jaar niet goed meer. Hou bij het zaaien van oudere zaden dus rekening met de slaagkans op kiemen, dat jaar na jaar daalt. Strooi hiervoor meer zaad dan voorzien is.

Voorzaaien in potten binnenshuisBuiten is het nog net te vroeg om de eerste groenten te zaaien, maar binnenshuis kan er vanalles worden voorbereid. Zaai in potten, trays of onder gaatjesplastic de zaden van diverse slasoorten, spinazie en raapstelen. Vanaf eind januari kan dit ook met erwten en tuinbonen. Laat de zaden hiervoor eerst een nachtje weken in lauw water zodat ze sneller kiemen.

Tomaten, bieten, koolrabi, zomerprei en zaaiui kunnen eind januari ook binnen worden gezaaid in een verwarmde kas of op de vensterbank bij een binnentemperatuur tussen 18 en 24°C. Van zodra de eerste plantjes schieten, kan je ze laten wennen aan een lagere temperatuur om ze op een later tijdstip naar buiten te verplanten.

Wintergroenten oogsten

Spruiten in de moestuinDe wintergroenten van het vorig plantseizoen kunnen verder geoogst worden. Dit zijn groenten zoals spruiten, schorseneren, pastinaken, winterprei en andere koolsoorten. Hou de moestuin verder onkruidvrij en denk na over de nieuwe plantindeling. Belangrijk is om de groenten elk jaar van plaats te wisselen zodat de bodem niet uit evenwicht geraakt. Iedere plant neemt namelijk verschillende voedingselementen op uit de grond en geeft er andere voor in de plaats. Hierdoor geraakt de moestuingrond verstoord waardoor de planten niet meer aan de juiste voedingsstoffen geraken. Ook ziektes worden op deze manier onderbroken zodat ze zich niet kunnen vestigen.

Wisselteelt geldt enkel voor eenjarige planten. Meerjarige planten zoals asperges hebben dit niet nodig. Schuif de gewassen elk jaar één plaats op. Hou bij de aanleg van de moestuin rekening met gelijke bedden zodat je het ene jaar niet meer of minder kweekt dan het ander jaar. Zijn alle bedden gevuld en is er nog een plaatsje vrij? Vul deze ruimte dan op met vaste planten of maak een zone voor een insectenhotel om de plantenbestuiving te bevorderen.

Zitten alle eerste taken erop voor deze maand maar blijft het wachten moeilijk? Spit de composthoop nog eens om zodat deze los en luchtig blijft waardoor het composteringsproces sneller verloopt. Controleer het tuingereedschap op losse bouten of slijtage. Het is nu de moment om jouw tools klaar te maken voor het nieuwe groeiseizoen of om nieuw gereedschap in huis te halen. Zodra alles klaar staat, is het uitkijken naar de volgende maand met hopelijk ideale omstandigheden om goed van start te gaan.

#5828Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).