Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_honingbij

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 3 augustus 2021

De honingbij… anders bekeken

Iedereen kent de zoete substantie die honingbijen van bloemennectar en plantensappen produceren. Honing wordt al 7000 jaar in nagenoeg alle culturen als krachtvoedsel gebruikt en speelt bovendien een belangrijke rol in religieuze en magische taferelen of in medicinale toepassingen.
De typische eigenschappen van honing zijn hoofdzakelijk afhankelijk van de nectar uit de bezochte bloemen die de haalbijen in de kast binnenbrengen. De stroperigheid van de honing hangt af van de versheid en van de hoeveelheid water in de honing. Eucalyptus honing bijvoorbeeld is weinig visceus terwijl heidehoning extreem stroperig is. De kleur gaat van helder kleurloos tot donker amberkleurig en bijna zwart en is afhankelijk van de oorsprong, de ouderdom en de bewaringsomstandigheden. Alle kleuren zijn varianten van de gele amberkleur.

De honingbij anders bekeken

Honing bevat tal van enkelvoudige suikers met een hoge energiewaarde die snel in het bloed worden opgenomen. Daarom is het een geschikte voedselbron voor kinderen, bejaarden, zieken en zelf sportlui om hen van de nodige energie te voorzien.
Als sinds vanouds wordt honing in melk en thee gebruikt tegen verkoudheden. Zelfs wijn en andere alcoholische dranken worden met deze zoete brij verrijkt. Honing heeft, al dan niet gemengd met andere kruiden of kaneelpoeder, verder tal van andere toepassingen in de alternatieve geneeskunde tegen allerlei kwalen: artritis, blaasinfectie, tandpijn, obesitas, griep, onvruchtbaarheid, vermoeidheid, slechte adem, indigestie,…Het zorgt algemeen voor een verbetering van het immuunsysteem.

Al sinds de oude Egyptenaren en de Romeinen worden brandwonden, huidaandoeningen en snijwonden behandeld met honing. Dit oude gebruik kent de laatste jaren een nieuwe impuls in onze geneeskunde. Honing doet inflammatie, zwelling en pijn sneller verminderen en ook wondgeur en necrotisch weefsel verdwijnen vlugger. Het genezingsproces versnelt met een geringe littekenvorming als gevolg. Bovendien werkt honing als een antimicrobieel middel en kan het ingezet worden tegen resistente bacteriën waar andere therapieën niet of nauwelijks nog helpen.
Niet alleen honing maar ook pollenkorrels, propolis, koninginnenbrij en was zijn belangrijke eindproducten van onze honingbijen.

hooikoorts bestrijden met pollenkorrelsPollenkorrels zijn afkomstig van de meeldraden van bloemen en planten en worden door de bijen afgezet in compacte proppen en door de imkers geoogst in stuifmeelvallen. De bijen zelf bewerken ze lichtjes tot bijenbrood voor het voeden van hun larven.  

Kleur, smaak en samenstelling hangen sterk af van de bezochte planten. De korrels worden gebruikt als voedingssupplement. Ze stimuleren niet alleen organen en klieren en verhogen ook de vitaliteit. Ze bevatten veel antioxydanten en stimuleren het immuunsysteem. Hooikoorts- en allergiepatiënten zouden baat hebben bij het dagelijks gebruik van pollenkorrels.

Ook in de natuurgeneeskunde wordt stuifmeel aanbevolen bij astma, allergieën, hoofdpijn, prostatitis en nieraandoeningen. In welzijnskuren wordt het gebruikt tegen stress, gewichtsverlies en om het uithoudingsvermogen te verbeteren.

propolis van bijenPropolis is een mengsel van bijenwas en harsen van bomen, bladknoppen en bloemen. Het is geel of donkerbruin en soms zelf transparant. Bijen gebruiken het in de bijenkast om van alles dicht te kitten en spleten en kieren af te dichten.
Volgens moderne analyses bevat propolis 180 verschillende elementen waaronder etherische oliën, pollen, aminozuren, vitaminen en mineralen.

Propolis is effectief bij ademhalingsproblemen, keelpijn, verkoudheden…bij het kauwen van propolis zouden de ademhalingswegen verruimen.

Ook in de tandheelkunde blijkt propolis een efficiënt product: onder andere voor ontsmetting van de mondholte, ontstoken lippen en tandvlees. Verder worden ook huidaandoeningen zoals acne, kneuzingen, eczeem, herpes, kneuzingen, brandwonden en zweren vaak met propolis behandeld.

Koninginnenbrij of gelée royale is een dikke melkachtige substantie die werkbijen aanmaken uit voedersap- en kaakklieren. Het sap is zuur en niet bepaald lekker door zijn scherpe geur en smaak. Enkel de toekomstige koningin wordt levenslang met deze brij gevoed. Hierdoor wordt zij een veel groter insect en weegt zij tot 60% zwaarder dan een gewone werkbij. Het is dus niet te verwonderen dat koninginnenbrij al eeuwenlang hand in hand gaat met een lange levensduur en een goede vruchtbaarheid.
Mogelijks verbetert het de vruchtbaarheid en het libido, verstrakt het de huid, versterkt het ons immuunsysteem, stimuleert het de groei van pasgeboren baby’s, heeft het een gunstige effect bij slagaderverkalking, bespoedigt het botgroei, helpt het wonden helen, stimuleert het haargroei, vermindert het vermoeidheid en angstgevoelens, verlicht het verzwakte en vermoeide ogen en vertraagt het ons verouderingsproces. Uiteraard is er voor al dit moois nog heel wat klinisch bewijsmateriaal nodig om de effectieve werking daadwerkelijk te bevestigen.
En als laatste product wordt bijenwas gebruikt in tal van zalven en lotions voor de farmaceutische industrie.
Voor mij en hopelijk ook voor jullie redenen genoeg om er alles aan te doen om de honingbij nog een tijdje in onze tuinen te verwelkomen en te beschermen!

Bron:Gestoken of gebeten, Frans Rochette, Standaard Uitgeverij.

#3983

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p