Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/compostmethode_kiezen_leren_composteren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 8 december 2021

Vier compostmethodes, welke kies jij?

Wil jij binnen of buiten composteren? Heb je te maken met veel keuken- en tuinafval of heb je eerder een beperkte hoeveelheid afval voor de composthoop? Door op zoek te gaan naar een antwoord op deze vragen kan je beslist een keuze maken tussen één van de volgende vier compostmethodes.

Composteren met wormen
Benodigdheden: een wormenbak en compostwormen

the tiger wormery - composteren met wormen

Bij het composteren met compostwormen doe je eigenlijk niets anders dan wormen voederen, zij het beperkt, met ongekookt keukenafval, droge bladeren en eventueel kleine hoeveelheden karton. Deze nuttige diertjes zetten het afval om in een waardevolle bodemverbeteraar: worm – of vermicompost. Compost – of tijgerwormen houden van vochtrijke plaatsen waar het zeker niet te warm wordt. Als je met deze factoren rekening houdt en je serveert ze een evenwichtige voeding van bruin – en groenafval dan zorgen zij voor de meest waardevolle compost boordevol enzymen en een goede C/N verhouding, bovendien is vermicompost pH neutraal!

Een kant en klare wormenbak neemt niet veel plaats in en is zo ontworpen dat het reukloos proces zelf binnen of op een klein balkon kan doorgaan. Uiteraard werk je hier met levende dieren en dien je rekening te houden met een goed evenwicht in de bak dus het proces vraagt wel enige aandacht en verloopt een stuk trager tijdens de koude wintermaanden. Deze methode is ook slechts geschikt voor beperkte hoeveelheden afval. Als extraatje kan je ook nog wormenthee gaan oogsten, een zeer voedzame vloeibare meststof.
En nog een handige tip: de wormen houden niet van ui, look en hete pepers.


Fermenteren (bokashi)
Benodigdheden: twee bokashi emmers en een starterszak


composteren bokashi methodeHet fermentatieproces verloopt volledig anaëroob of met andere woorden, zonder zuurstof. Het proces gebeurt in een afgesloten emmer waarin je het te composteren afval afwisselt met een laag bokashi-starter, dit zijn geënte tarwezemelen waardoor de microörganismen de fermentatie op gang brengen. Een volle emmer wordt luchtdicht afgesloten en een paar weken weggezet terwijl de tweede emmer wordt gevuld. Wanneer het proces erop zit, ziet de intussen gefermenteerde inhoud van de emmer er nog precies hetzelfde uit, er is dus nog een nabewerking nodig: ingraven, verder composteren of afvoeren. 

De japanse bokashi methode kan perfect in huis plaatsvinden en zelfs gekookte etensresten kunnen erin worden verwerkt. Ook hier kan er thee worden ontgonnen, de thee is vrij zuur en wordt met een verdunning van 1:100 perfecte plantenvoeding.

Koud of warm composteren
Benodigdheden: compostvaten of – bakken, een compostmolen en een compostthermometer.

Koud composteren is één van de meest gebruikte methodes in onze tuinen. De zogenaamde composthoop is een mix van vers keuken – en tuinafval met daar doorheen versnipperd snoeihout, droge bladeren en eventueel karton. Dit kan in een klein kompostvat of in bakken van pakweg 1 kubieke meter. Om ideaal om te zetten heb je er best telkens twee. Vocht is in beide gevallen essentieel voor het behoud van het leven in de composthoop. 

Om koud te composteren heb je wat ruimte en enige kennis nodig. Wat mag je aan de hoop toevoegen en wat zeker niet. Verder kost het weinig tijd en kan de aanvoer van compostmateriaal onregelmatig gebeuren. Het evenwicht tussen groen – en bruin afval belangrijk is hier minder belangrijk dan bij het warm composteren.


Warm composteren is eigenlijk een uitloper van het koud composteren. Laat ons zeggen dat je ervoor zorgt dat de composthoop constant warm blijft zodat het proces sneller verloopt en je zelf ook...warm krijgt. De opzet is hetzelfde, vaten of bakken, maar we gaan enerzijds de materiaalmix en anderzijds de kerntemperatuur van onze composthoop nauwlettend in de gaten houden. Bacteriën en schimmels laten de temperatuur van onze composthoop in de kern oplopen tot ca. 60°C waardoor ziektekiemen en onkruidzaden afsterven. Indien je na frequente metingen merkt dat de temperatuur zakt dan keer je de compost zodat de buitenste lagen in de kern terecht komen en omgekeerd, de kerntemperatuur zal opnieuw stijgen tot ca. 60°C. Dit arbeidsintensieve proces herhaal tot de temperatuur niet meer stijgt en het eindproduct is bereikt. Het afval wordt in ca. zes weken omgezet tot een mooie donkere tuincompost!

Dit arbeidsintensieve proces kan eenvoudig worden toegepast bij het gebruik van een compostmolen die het omzetten gemakkelijker maakt. Hou hierbij rekening met een min of meer beperkte inhoud.

#5418

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p