Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/chrysanten_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 26 februari 2021

Chrysanten in de tuin

Chrysant kerkhofplantChrysanten hebben de stempel een kerkhofplant te zijn en worden omwille van dit imago minder vaak in de tuin aangeplant.
Nochtans vraagt deze plant weinig onderhoud en schenkt ze ons gedurende de herfstmaanden een overvloed aan bloemen. Op het moment dat de meeste planten in de tuin in rust gaan, geeft de chrysant ons nog een grote variatie aan kleuren. 

Het is een plant die op vele manieren wordt gebruikt: als snijbloem, als kamerplant, als potplant maar ook als tuinplant. Er bestaan niet winterharde en winterharde soorten zoals bijvoorbeeld Chrysanthemum rubellum met de margrietachtige bloem en Chrysanthemum indicum of bolchrysant.
Deze soorten houden van een plekje in de volle zon en van een voedselrijke, goed doorlatende bodem. 

Chrysanten zijn ook ideale potplanten en zijn mooi in combinatie met andere planten. Combineer de waaier van kleuren met bijvoorbeeld de roze tinten van Erica of het frisgroen van klimop. In combinatie met siergrassen zoals Carex geven ze jouw tuin een moderne look. Voor een lange bloei verwijder je best regelmatig uitgebloeide bloemen en zorg je ervoor dat de wortelkluit niet uit droogt. Winterharde soorten kunnen na de bloei worden afgesneden tot 15 cm boven de grond en uitgeplant in de tuin. Tijdens een vorstperiode kan je de plant afdekken met droge bladeren en takken als isolatie. Je kan de plant ook binnen op een koele en vorstvrije plaats laten overwinteren en in mei uitplanten in de tuin. 

Potchrysanten houden niet van volle zon en staan ook liever beschut tegen wind en regen. 

Chrysanten in de tuin

Oorsprong

De vaste planten komen van oorsprong uit China waar ze al meer dan 2500 jaar worden gebruikt, niet alleen als sierplant maar ook als geneeskrachtige plant en smaakmaker. De Aziaten gebruiken al eeuwen lang de Chrysanthemum morifolium als medicijn tegen hoofdpijn, duizeligheid en hart- en vaatziekten. Het zou ook helpen om sneller te genezen van griep. De eetbare soorten worden speciaal voor dit doeleinde gekweekt. De soorten die we in de winkel aantreffen zijn dan ook niet geschikt voor consumptie. In China en Japan staat de plant ook symbool voor een lang en gelukkig leven. Het drinken van chrysantenwijn verzekerde je een lang en gezond leven. 

De naam chrysant komt uit het Grieks waarbij “chrusos“ goud betekent en “anthemon” bloem. Bij de Grieken werd de plant gezien als een bescherming tegen demonen. Om die reden gebruikten de Grieken de chrysant reeds als grafbloem. Deze traditie wordt nu bij ons verder gezet. 

 

#5451

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies