menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 21 juni 2024

Bosbes of blauwe bes? Plukken en bewaren

De blauwe bessen krijgen kleur en zijn stilaan klaar om te plukken, elke dag een handvol aan elke struik. Ze worden niet allemaal tegelijkertijd rijp en maar goed ook. Zo kunnen we er langer van genieten! Want heerlijk zijn ze, de diepblauwe bessen boordevol goeds voor ons lichaam. 

Blauwe bessen

Blauwe bessen, niet te verwarren met bosbessen

Alhoewel ze op elkaar lijken is er toch wel een verschil tussen blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) en bosbessen (Vaccinium myrtillus). Deze laatste vind je vooral in het wild in naaldbossen als onderbegroeiing waar ze aan lage struiken groeien. De bessen zijn kleiner dan de blauwe bessen en iets donkerder van kleur. Ze groeien individueel aan de struik en hun vruchtvlees is rood van kleur.

Blauwe bessen groeien in trossen aan forse struiken die tot wel 2 meter hoog kunnen worden. De soorten in onze tuinen zijn gecultiveerde rassen die heerlijke bessen opleveren. Ze houden van een humusrijke, zuurminnende grond met een PH-waarde van 4 tot 5 en doen het mits het gebruik van de juiste potgrond ook uitstekend in potten. Een mengeling van 50% tuingrond met 50% tuinturf is ideaal. De bessen zijn groter dan bosbessen en hebben wit vruchtvlees. Afhankelijk van de cultivar kan je zeer vroeg (van half juli) tot zeer laat oogsten (van half augustus). Plaats de struik in de volle zon voor een optimale opbrengst. Verwijder oude takken in het vroege voorjaar en geef ze een goede start met de juiste meststof voor zuurminnende planten.

Niet alleen wij, maar ook vogels, houden van de bessen. Ze zullen maar al te graag jouw tuin een bezoekje brengen als je de rijpe bessen onbeschermd achter laat. Wil je ze liever niet delen met onze gevederde vrienden? Dan kan je de struik best afdekken met een vogelnet om te voorkomen dat ze met de bessen gaan vliegen.

Wanneer zijn de bessen plukrijp?

Vaccinium corymbosum

Rijpe blauwe bessen zijn mooi blauw van kleur en hebben een witachtige waslaag. Pluk ze niet van dag 1 maar laat ze nog 1 à 2 dagen langer hangen. Dan worden ze lekker zoet en kan je ze makkelijk van de struik plukken. De bessen rijpen na het plukken niet verder, ze worden enkel zachter maar niet zoeter van smaak.

Gekoeld kan je ze nog een aantal dagen bewaren maar houd ze zo droog mogelijk om de kans op beschimmelen te voorkomen. Is de verleiding er nog niet om ze onmiddellijk op te eten? Wacht dan nog even met spoelen.

Invriezen kan ook als je ze nog langer wilt bewaren. Leg ze naast elkaar op een plaat of bord en steek ze enkele uren in de diepvries tot ze stevig zijn. Dan kan je ze samen in een diepvrieszakje doen.


Een verrukkelijk receptje met blauwe bessen

In confituur, in cake, bovenop de taart, in yoghurt, in muffins, cheesecake,... Je kan het zo gek niet bedenken. Zelfs in een zomerse saladebowl met sappige watermeloen, mozzarella, zoete kerstomaten, frisse munt en pijnboompitjes smaken ze heerlijk. Door hun kleur en unieke smaak springen ze overal uit. En omdat ze rijk zijn aan antioxidanten, vezels en mineralen kunnen we er niet te veel van eten!

Toch nog op zoek naar inspiratie? Probeer dan zeker eens dit receptje , eenvoudig, lekker en snel te bereiden.

Mascarponecrème met koekjescrumble en blauwe bessen

Mascarponecrème met blauwe bessenVoor de mascarponecrème:
250 gram mascarpone
100 ml slagroom
2 eiwitten
2 eetlepels kristalsuiker
vanillepoeder - speculaas kruiden

Voor de crumble:
gekarameliseerde koekjes van bladerdeeg (of andere koekjes naar keuze)

Afwerking:
handvol blauwe bessen

Klaar in een handomdraai:
Doe de mascarpone in een beslagkom en meng er de suiker onder. Klop de slagroom op en spatel hem onder de mascarpone. Doe hetzelfde met de eiwitten. Breng op smaak met een snuifje vanille en speculaas kruiden. Breek in een kom de koekjes tot crumble. Spoel de blauwe bessen en laat ze even uitlekken.
Neem glazen vormpjes en verdeel de koekjes zodat je overal een klein laagje hebt op de bodem. Leg hierop een aantal blauwe bessen en schep een toef mascarponecrème op de crumble. Leg opnieuw wat blauwe bessen op de crème en werk af met nog een schep mascarpone zodat de laagjes mooi te zien zijn. Versier de bovenkant nog met een aantal blauwe bessen. Laat het tenslotte een paar uurtjes opstijven in de koelkast. Smakelijk!

#3554Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).