menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 29 februari 2024

Pluktips om nu al te genieten van heerlijke appels

Appels zijn een van de meest klassieke soorten fruit in onze streken. Vroege rassen zijn al plukrijp vanaf augustus en is dus daarom is dit het ideale moment voor enkele “appelpluktips”.

Vroege rassen zijn niet zo lang houdbaar. Ze zijn bedoeld om direct op te eten. Zeg nu zelf, wat is er nu lekkerder dan in de tuin te lopen en zo van de boom een appeltje te knabbelen?
Wist je dat er personen zijn die allergisch zijn aan appels uit de winkel, maar niet aan zelfgekweekte appels? Dan is zelf kweken  ideaal alternatief.

Soorten appels

Soorten appelrassen

Voorbeelden van vroege rassen zijn :

  • Belgica. Deze appel lijkt sterk op de Jonagold, maar is iets zuurder en de schil is wat knappiger. Belgica's worden ook 3 tot 4 weken eerder geoogst als hun look-a-like.
  • Transparante Jaune. Dit is een oud ras met wit tot lichtgeel vruchtvlees. Doordat deze zo vroeg rijp is wordt het ook wel eens het oogstappeltje genoemd.
  • Zoete Roemeling is een ras dat erg lekker is om appeltaarten mee te maken of appelmoes.

Voorbeelden van herfstappels zijn:

  • Schone van boskoop (of 'goudrenet') is ook een zeer gekende soort met een dofgele of lichtrode kleur. Deze appel is gekend omwille van zijn stevigheid en zuurte. Dit is tevens de grootste appel in België en Nederland.
  • Golden delicious: Ook dit ras is een vrij populaire appel die ook vaak te vinden is in de winkels. Zeker gekend met zijn gele/groene/grijze kleur met stipjes. Het is een lekkere zoetzure tot zoete appel. Bovendien is de Malus domestica een rijk dragende boom en dus erg gewild bij de hobbytuinier.
  • De Elstar is nog zo'n gekende kanjer. De rode herfstappel heeft een heerlijk zoete smaak met een licht aroma.

Winterappels:

  • Bramley's seelding: een groene appel met vrij onregelmatige vormen die ook vrij groot is met een rode blos. Echter tamelijk zuur waardoor deze meestal wordt gebruikt voor appelmoes,
  • Brabantse Bellefleur: Hoewel het niet 100% zeker is, heeft deze appel wellicht zijn oorsprong in Nederland. Het zijn groengele en kleine appeltjes met een vrij vettige schil en rode blos aan de zonnekant, wit en stevig vruchtvlees maar wel aangenaam aromatisch en zoetzuur van smaak.

Wanneer is een appel rijp om te plukken?

De boom toon zelf wanneer de pluktijd aangebroken is door appels te laten vallen. Let erop dat het gave appels zijn waarbij verder niks aan mankeert (geen rotte vlekken, schade door insecten, …). Een andere indicatie is de kleur: veel appels krijgen een rode blos, maar sommige krijgen ook een gele kleur afhankelijk van het ras. Over het algemeen kan je stellen dat een rijpe appel een meer intense kleur zal krijgen.
Daarnaast zal een rijpe appel ook lekker beginnen geuren.
Appels die rijp zijn haal je ook makkelijker af de boom (dit lukt bijvoorbeeld een heel stuk moeilijker bij onrijpe appels).
Snij je een rijpe appel open, dan moet je bruin tot zwarte pitjes kunnen zien. Zijn ze nog wit of te bleek dan laat je ze best nog even hangen.

Wanneer is het het beste eetmoment?

Vroege appels eet je het best direct of laat je een weekje liggen. Zo komen ze goed op smaak.
Herfstappels laat je best een maand liggen, dit komt de smaak te goede.
Winterrassen zijn echte bewaarrassen en die laat je zelfs enkele maanden liggen om van te eten. Deze appels hebben meer tijd nodig om hun volle smaak te krijgen, maar wanneer je ze wat langer aan de boom laat hangen en dus wat later plukt krijg je ze sneller op smaak. Ervaring en proeven is hierbij de sleutel tot succes.

#5600Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon