Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/afrikaanse_lelies_agapanthussen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 24 januari 2021

Zeg het met Afrikaanse lelies, enkele leuke Agapanthussen.

De Agapanthus, lelie van de Nijl of Afrikaanse lelie. Eén van de mooiste zomerbloeiers voor potten en borders die je in de tuin kan treffen. Ze bloeien van juli tot september gaan de van donkerpaars tot sneeuwwit.
Oorspronkelijk groeien ze op de Zuid- Afrikaanse kliffen van Kaap de Goede Hoop. Vanzelfsprekend houden ze dus van veel zon,  zijn ze resistent tegen wind en is een goede drainerende bodem meer dan welkom.
Bij Agapanthus onderscheiden we twee soorten: wintergroene en bladverliezende. De bladverliezende soorten zijn matig winterhard en kunnen mits de nodig bescherming zowel in potten als borders buiten overwinteren. Bij aangekondigde strenge winters is het steeds beter de plant met een dikke laag stro af te dekken.

Wintergroene lelies zijn minder winterhard en hebben nood aan bescherming in de winter. De wintergroene Agapanthus wordt dus het best in potten gehouden zodat het eenvoudiger is  om ze ’s winters binnen te nemen en te berschermen tegen de koude.

Enkele leuke Agapanthus soorten:

Agapanthus ‘Arctic Star’
Dit is meteen de beste winterharde witte Agapanthus variëteit. Deze soort heeft talrijke sneeuwwitte bloemen op stevige bloemstelen en wordt tot 90 cm groot. Het is een bladverliezende soort die zijn breed, grijsgroen blad soms behoudt in zachtere klimaatomstandigheden.

Agapathus ‘Briliant Blue’
Leuke blauwe variëteit met helderblauwe bloemen op korte bloemstelen, ca 60 cm. De soort is zeer winterhard en bladverliezend. Uitstekend keuze voor bloemenborders.

Agapanthus ‘Hoyland Blue’
Deze recente introductie is één van de beste blauwbloemige wintergroene Afrikaanse lelies. De plant is elegant en draagt grote blauwe bloemen op taaie hoge bloemstelen, 80 cm. De bladeren hebben een aparte nok-kam.

Agapanthus ‘Little Dutch White’
Een wintergroene tedere soort met pure witte bloemen. In zachte omgevingen kan deze plant in de border. Waar het kouder is, wordt deze plant best in potten gehouden. Deze Afrikaanse lelie bereikt een hoogte van 60 cm. De ‘Little Dutch Blue’ heeft licht blauwe bloemen met een donkere centrale lijn en wordt slechts 45 cm.

Agapanthus ‘Margeret’
Deze blauwe lelie, die heel veel bloemen produceert, is winterhard en bladverliezend. Zowel in pot als in de border doet hij het uitstelend en bereikt hij een hoogte van 90 cm.

Agapanthus ‘Midnight Dream’
‘Midnight Dream’ is een echte eyecatcher met zijn donkerpaarse bijna zwarte bloemen die een hoogte van 70 cm bereiken. De plant is bladverliezend en winterhard. De beste donkerblauwe variëteit is echter ‘Midnight Star’ met zijn bloemen van 12 cm diameter. Deze Agapanthus is zeer winterhard en wordt 60 cm hoog.

Agapanthus ‘Silver Baby’
Dwergvorm met aantrekkelijke witte bloemen met een lichtblauwe schijn. Ze worden zo’n 30 à 40 cm, zijn wintergroen en vorstgevoelig.

Agapanthus ‘Tornado’
Wintergroene Agapanthus uit de Preacox (bladhoudende) groep. Deze Aganpanthus lijkt iets winterharder te zijn dan de andere wintergroene soorten. De bloemen hebben een ongewone blauw- purpere kleur en groeien op bloemstelen tot 80 cm hoog.

#4838

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p