menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 juli 2024

Aanplanten in het najaar: do's en don'ts

Waarom het najaar de ideale plantperiode isBen je van plan om binnenkort jouw tuin aan te leggen of te herinrichten? Dan is het najaar de ideale periode hiervoor. Want wanneer de temperaturen dalen, valt de sapstroom in planten langzaam stil waardoor ze zonder problemen verplant of geplant kunnen worden. En het gaat hier niet alleen om vaste planten, ook sierheesters, klimplanten en bomen mag je dan een plaatsje geven in de tuin. Bovendien geeft het de planten een groeivoorsprong op de lente, mits een goede bodemvoorbereiding. Dus is jouw tuinplan klaar en weet je welke planten je wilt aanplanten? Bestel ze dan nu in onze plantenshop!

Waarom planten in het najaar?

Het najaar is de perfecte plantperiode omdat de grond nog vrij warm is na de voorbije zomermaanden. Op dit moment verwachten we ook geen langdurige droogtes meer en wordt de grond vochtig genoeg door het natte herfstweer. Dit alles samen zorgt ervoor dat de wortels extra gestimuleerd worden om zich verder te ontwikkelen tot aan de winter. Want eens geplant, hebben ze maximum nog een drietal maanden tot het putje winter is en ze helemaal in winterslaap gaan.

Vanaf de lente stijgen de temperaturen en komt de sapstroom opnieuw op gang. Planten die zich in het najaar al konden voorbereiden, zijn nu klaar om de nodige voedingsstoffen uit de bodem te halen. Kortom, ze zullen vroeger gaan groeien dan de planten die in het vroege voorjaar geplant zijn in een koude bodem.

Planttips: do's en don'ts

Bereid de bodem voor

Voor je vaste planten, struiken en bomen in de grond steekt, moet de bodem voorzien zijn van voldoende humus, lucht en voeding. Door de humus en goede lucht-/waterverhouding wordt de grond kruimelig wat zorgt voor een luchtige, goed doorlaatbare structuur die tevens beter water en voedingsstoffen vasthoudt. Zo kunnen de planten zich makkelijker inwortelen. Meng compost of bodemverbeteraar met de bestaande grond of strooi een deel in het plantgat.

Hoe aanplanten

Nieuwe planten worden op verschillende manieren aangeboden: in pot, met blote wortel of als kluit. Vaste planten worden altijd in pot aangeboden terwijl struiken en bomen in alle drie de vormen kunnen voorkomen:

  • In kluit: met kluit betekent dat de boom of struik met aarde rondom is uitgegraven en ingepakt is in een jute of andere soort verpakking om alles bij elkaar te houden. Een kluit moet bij aanplant vochtig genoeg zijn zodat de wortels niet uitdrogen. Is dit niet het geval, dan kan je de kluit één minuut onderdompelen in een emmer water. Plaats de plant met net in het plantgat en knip dan pas los.
  • Met blote wortel: Zoals de naam het zelf zegt, liggen de wortels bloot wat wil zeggen dat er geen aarde rond is. De plant komt dus rechtstreeks uit de volle grond. Planten met blote wortel zijn enkel te verkrijgen in het najaar wanneer de planten in rust gaan. Andere termen zijn naakte of kale wortels of wortelgoed. Laat de wortels niet uitdrogen door ze na aankoop onmiddellijk te planten of in te graven in een laag vochtig zand.
  • In pot: struiken en bomen in pot zijn meerdere malen verplant door het groeien van de wortels. Dit vraagt meer tijd en werk waardoor ze bij aankoop iets duurder zijn dan zonder pot. Vaste planten vind je dan alleen maar in potten. Trek niet aan de takken wanneer je de vaste plant er niet uit krijgt. Snij het plastic open, maak de wortels lichtjes los en plant in de grond.

Bomen en struiken planten in het najaar

En als laatste...

  • Plant nooit als het vriest. Niet alleen voor de plant is het minder fijn, ook voor jezelf kost het heel wat werk om in de harde, koude ondergrond een gat te maken.
  • Maak het plantgat niet te diep. Het is niet de bedoeling dat de hele plant onder de grond zit. Een vijf à tien centimeters hoger dan de kluit is meer dan voldoende.
  • Maak de breedte minimaal anderhalf keer zo breed dan de kluit zodat de wortels zich makkelijk kunnen uitstrekken in de losgemaakte ondergrond.
  • Strooi in het plantgat rond de wortels extra compost of teelaarde die de wortels onmiddellijk voorzien van de nodige voedingsstoffen.
  • Druk de grond goed aan. De aarde kan na het planten makkelijk tot 10 cm zakken waardoor er aarde te kort kan zijn.
#4524Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).