Geprint van http://www.tuinadvies.nl/artikels/groente_kiemzaden.htm

> De eettuin (674) > De groententuin (428) > Groententuin algemeen (39) > Zelf telen van eetbare kiemzaden of spruitgroenten

Toon alles uit: "Groententuin algemeen"

Zelf telen van eetbare kiemzaden of spruitgroenten

kiemzaden, spruitgroenten of groentenkiemen: soorten en eigenschappen

kiemen van luzerne of alfalfaDat gekiemde zaden eetbaar zijn is bij de meeste mensen wel geweten maar welke soorten hiervoor in aanmerking komen is meestal minder geweten. Het telen van dergelijke kiemen krijgt in de vakliteratuur de term 'spruitgroenten' of 'spruitzaden' mee.

Enkele voorbeelden van spruitgroenten: cresson of de waterkers, daikonkers = radijskers, mosterd, tuinkers, adzukiboon, boekweit, zonnebloem, suikermaïs, rijst, tarwe, rogge, spelt, broccoli, kikkererwt, paardeboon, fenegriek, look, ajuin, pompoen, luzerne of alfalfa, linze, rijstboon, rammenas, ...

Hoe gaan we te werk:
We reinigen de zaden door deze te spoelen in een zeefje.
Daarna leggen we de zaadjes op een stukje keukendoek of papier of watten in een schaaltje. Deze moeten dan vochtig gehouden worden doch niet nat. (Grotere zaden kunnen een nachtje op voorhand geweekt worden om zo een beter kiemingsproces te verkrijgen). Een goede bewaartemperatuur van max. 15°C is ideaal. Dek dan vervolgens de zaden af met een stukje karton. (m.a.w.: afdekken van het licht). De kieming bestaat eruit dat zetmelen in suikers worden omgezet, ook de aanmaak van aminozuren komen hier tot stand.
Van zodra de kiemen enkele centimeters lang zijn, verwijderen we het kartonnetje en zetten de plantjes aan het raam zodat deze mooi groen van kleur kunnen worden. (Spoel dagelijks met regelmaat de kiempjes, om geen gisting of bacteriën en of schimmels te krijgen).
Als de kiemen de gewenste lengte hebben van enkele centimeters (afhankelijk van de soort), kun je beginnen met te knippen of te 'oogsten'. 

Andere teelten die ook mogelijk zijn:

  • in volle grond zaaien (scheuten zijn dan soms iets minder proper).

  • op natte jutte zakken (die vochtig gehouden worden), geeft soms wel een aparte reuk.

  • in plastieken flessen (stop open laten voor verluchting).

  • Kiembakjes en of glazen met nylonkous over getrokken.

  • ...

Gezondheid:

  • sommige spruitzaden werken in op te hoge bloeddruk, zijn soms vochtafdrijvend, hebben soms gunstige invloed op de zenuwen, huid en nagels, afweersysteem en lichaamsfuncties, enz...

  • de kiemen bevatten een zeer grote bron van vitaminen en mineralen, alleen met waterkers moet omzichtig omgesprongen worden. (Geen te grote hoeveelheden en niet te courant eten).

  • over het algemeen zijn ze caloriearm, wat dan weer gunstig is voor een dieet.

  • Langs de andere kant helpen zij voedingstekorten te voorkomen, zij zouden dagelijks op het menu kunnen staan.

  • Tip: wacht niet altijd tot je lange scheuten verkrijgt, de kleinere hebben meer nutriënten in zich dan de 'volwassen' scheut.

Toepassingen:

  • in salades en sausen.

  • als versiering bij warme maaltijden.

  • in soepen (vb: Cressonroomsoep).

  • op de boterham, al dan niet in combinatie met zuivelproducten.

  • in tortilla's en pizza's.

  • ook lekker in omeletten.

  • roerbakgerechten.

Houdbaarheid:
Enkele dagen tot soms 2 weken al naargelang de soort. (best zijn de plantjes indien gesneden te bewaren bij 1°C).

Tot slot:
De kiemen zijn gemakkelijk en snel te telen en het blijft een leuke manier om thuis bezig te zijn met 'minigroentjes'
 

Auteur: Hofmeester Maurice Claes


#258

Andere artikels