menu
Tuinadvies

  

Bougainvillea (algemeen) - Bougainville

BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: M ylene
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: Danny2
BougainvilleaFoto: TinekeK
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: Danny2
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: Danny2
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: Alainstuype15
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: LT
BougainvilleaFoto: Alainstuype15
Latijnse naamBougainvillea
PlantennaamBougainville
FamilieNyctaginaceae - nachtschonefamilie

Soort gewasSierheesters - Struiken
Groeihoogte max.1,5 m - 2 m
BloeimaandJuni, Juli, Augustus, September
WintergroenBladhoudend
WinterhardheidNiet winterhard
StandplaatsZon
HabitatNormale bodem, Vochtige bodem
PH bodemNeutraal
Speciale kenmerkenKuipplanten, Opvallende bloemen
Pinterest Logo

Info

Bougainville - Bougainvillea

Wie al eens op vakantie was in Mediterrane Landen zoals Spanje, Italië of Griekenland heeft wellicht de immer groene bougainvilles in volle bloemenpracht gezien als klimplant tegen de huisgevels aan. De Bougainvillea is afkomstig uit Zuid-Amerika.

In ons klimaat zijn bougainvilles niet winterhard en kun je ze best als kuipplant houden. Het zijn in feite de fel gekleurde schutbladeren die om de onopvallende bloem heen zitten die het meest opvallen.
Bougainvillea bloeit vanaf juni tot in september.

Er bestaan zeer veel cultivars in de Bougainvillea's en dat in verschillende kleuren zoals roze, wit, oranje paars, rood,...

Bougainvillea met de buisvormige bloemen in het midden die omgeven worden door prachtig gekleurde schutbladeren die soms nog verbloeien naar een andere kleur(nuance).

Standplaats Bougainvillea:
Deze tropische sierplant houdt uiteraard van een beschut en warm, zonnig plaatsje en dat in een goed gedraineerde kuip of pot op het terras, het balkon of in de serre. De planten wel rijkelijk water geven en in het groeiseizoen maandelijks bijmesten via het gietwater en dat met mest met hoog kaligehalte en een laag stikstofgehalte. Kalium om meer bloei te krijgen en weinig stikstof om te weelderige bladgroei en weinig bloei te voorkomen.

Als de plant lange twijgen vormt kun je die best leiden lang een draad of houten frame. Aan het uiteinde van deze takken komen de kleurige bloemen.

Overwinteren Bougainvillea:
Voor de eerste nachtvorst moeten deze kuipplanten naar binnen.
Plaats de kuipplanten in een koele (ongeveer 14°C) en droge ruimte. Zolang de plant zijn bladeren behoudt is het ook noodzakelijk dat ze op een lichte plaats staan (veranda, serre, verwarmde kas,...) en regelmatig nog een beetje water krijgen. Planten die met hun blad kunnen overwinteren zullen in het voorjaar veel voorsprong hebben op de bladloze overwinteraars die in het voorjaar moeilijk of helemaal niet meer zullen uitlopen.

Na de winter ontwikkelen zich nieuwe bladeren en scheuten en is het moment aangebroken om stilaan wat meer water te geven. In het voorjaar (maart, april, mei) de planten verpotten met een universele kwaliteitsvolle potgrond en vanaf juni kun je mest beginnen toe te dienen.
Bougainvillea's mogen terug naar buiten als het voldoende warm is. In ons land is dat pas rond half juni als de schutbladeren beginnen te kleuren. Plaats je ze te vroeg buiten, dan wachten ze langer met hun bloei.

Snoeien Bougainvillea:
Snoeien mag maar hoeft eigenlijk niet. De planten bloeien op de scheuten die ze tijdens het groeiseizoen vormen en mogen dan ook na de bloei worden gesnoeid om ruimte in de winterberging uit te sparen.Wanneer de plant uitgebloeid is mag je snoeien tot op twee ogen van het nieuw gevormde hout rekening houdende met de gewenste vorm. Te lange takken kan men dieper snoeien met de hoop dat ze terug uitlopen op slapende ogen.

Vermeerdering Bougainvillea:
In de vroege zomer kun je half verhoute stekken van 10 cm lang nemen van de niet bloeiende toppen. Bougainvillea laat zich echter niet makkelijk stekken en stekpoeder wordt bij deze plant aangeraden om ze te laten bewortelen. Het wortelen duurt een drietal weken bij een bodemtemperatuur van ruim 20°C.
Bontbladige en speciale, moeilijk te vermeerderen cultivars kan men ook enten op een sterke onderstam.

Ziektes Bougainvillea:
Tijdens het overwinteren kunnen planten in zeer droge potgrond last krijgen van spint. Om dit te voorkomen kun je de bladeren regelmatig eens nat sproeien met een nevelspuit en de potgrond altijd iets vochtig houden.
Planten die je koopt in het tuincentrum of bloemenwinkel komen uit de kwekerij waar deze kuipplanten onder ideale omstandigheden worden opgekweekt. In de huiskamers is de luchtvochtigheid meestal stukken lager waardoor de planten hun bloemen kunnen laten afvallen. Plaats onder de aangekochte planten die je in de huiskamer zet een teiltje met water om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen. Plaats de planten ook ver van deuren en ramen die regelmatige tocht veroorzaken.

Vele vragen over Bourgainvillea op ons tuinforum: http://forum.tuinadvies.be/zoeken.php?zoekstring=bougainvillea
http://www.tuinadvies.be/foto/bougainvillea.htm

Vossaert Kurt

Cultivars

Heeft u tips voor deze plant?

Eigenaars

609 tuiniers hebben deze plant in de tuin
  • Neleverhae18
  • JackF
  • Peternuyen19
  • Stein86
  • Heidic
  • Jjwolters
  • Cas13
  • Diane Bogaert
  • Willydussa14
  • Manon1967
  • BSp
  • Yvonnesmit
  • Yvesmergan18
  • Ph.Mooij
  • Ken M

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang gratis tuintips

Klik hier en schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief

 


Plantverzoeken

Heeft u een plant niet gevonden in de plantengids?
Dan kan u hier een verzoek doen om de plant toe te voegen.

Terug naar boven icoon