Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zomer_pompoen_bloemschikken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 5 juli 2020

Zomers gevulde pompoen

(zomerse) Gevulde pompoen
Te vroeg voor Halloween, maar vers uit de moestuin en toch de moeite om nu al eens op te vullen!

Materiaal

  • grote pompoen
  • mes, lepel
  • paraffine of oude kaarsen
  • oude pan en vuurtje
  • steekschuim
  • plastiek
  • satéstokjes
  • amaranthus (groen, hang)=> kattenstaart
  • alchemilla mollis => vrouwenmantel
  • carthamus tinctorius=> saffloer
  • rozen akito
  • krammen van pookdraad

Werkwijze
Voor de pompoen

  • snij een groot deksel van de pompoen
  • hol hem uit => pitten en vlees apart
  • smelt oude kaarsen (houd rekening met de kleur) en giet dit matig in de pompoen
  • draad de pompoen rond =>zo bedek je de binnenkant terwijl het kaarsenvet stolt
  • doe dit meerdere keren om een dikke laag te bekomen, door deze laag blijft de pompoen langer goed
  • de buitenkant en het deksel overgiet je met een lepel, ook hier meerdere lagen
  • dit is een werkje waar je enige tijd mee bezig bent omdat je steeds opnieuw het kaarsvet moet smelten

De vulling

  • vul de pompoen met oud (droog)steekschuim of piepschuim
  • leg hierop een plastiek waar dan het natte steekschuim op komt

  • de dikte van het natte steekschuim bepaald de op te vullen rand (dit kies je zelf)
  • met satéstokjes maak je het deksel vast
  • de amaranthus en alchemilla gebruik je als basisgroen
  • de amaranthus steek je in het steekschuim en de hangende staarten steek je vast met krammen
  • daarboven steek je bundeltjes van de alchemilla
  • vul de rand goed op met het basisgroen zodat het steekschuim niet meer zichtbaar is
  • houd er rekening mee dat alles krimpt bij indrogen
  • tot slot verdeel je de rozen en de carthamus
  • al deze materialen drogen in, je kunt hier dus lang van genieten!

Enkele tips

  • houd de pitten en het vlees apart
  • van het vlees kan je pompoensoep maken
  • het is geen “must” om de pompoen te behandelen, je kan ook zonder beschermlaag aan de slag=>de pompoen gaat dan wel vlugger rot worden

Veel plezier hiermee

#2142

Auteur: Linda De Bruyne
Floriste - www.hetgroenhoekje.be