Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/zelf_een_extensief_groendak_maken


https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 26 mei 2022

Zelf een extensief groendak maken

Zelf een extensief groendak maken

Groendaken kwamen al vaker aan bod op Tuinadvies.
Ze zijn trendy, worden gepromoot door de overheid en men krijgt er hier en daar zelfs subsidies voor. Hoeft het nog wel herhaald waarom en wat de voordelen ervan zijn?

Ik som ze nog eens kort op:

  • Toegepast in onze dichtgebouwde steden zorgen groendaken ervoor dat het regenwater bij hevige buien voor een deel opgeslagen wordt en de afvoer ervan vertraagd wordt.
  • Ze vormen ook een prima isolatiedeken.  Niet alleen tegen de kou in de winter, maar ook als afscherming tegen de hitte in de zomer en zelfs tegen ongewenste geluiden.
  • Wat ons tuinliefhebbers echter vooral interesseert: Ze zorgen voor meer biodiversiteit in onze steden en dorpen en zijn oogstrelend mooi.


Overwegend Sedum album op het kantoorgebouwtje in passiefbouw van het afvalcontainerpark in Zedelgem

Extensieve groendaken, meestal sedumdaken, worden het vaakst toegepast. De reden ligt voor de hand, het lichtere gewicht namelijk.
Een gewicht dat de meeste dakconstructies er nog wel kunnen bij nemen en bij nieuwbouw kan men er meteen rekening mee laten houden.
Wat houdt er ons dan eigenlijk nog tegen om onze huizen met platte of zwakhellende daken, onze typische aanbouw bij de rijwoningen, de garages, het tuinhuis of… het kippenhok, op te fleuren met een veelkleurig en soortenrijk Sedumdak? Zou het de kostprijs zijn?
Duur is natuurlijk een relatief begrip en schoonheid heeft een prijs.
We kunnen zo’n dak echter tamelijk gemakkelijk zelf maken, zeker als het over kleine oppervlakten gaat. Het is voor ons tuiniers een mooie uitdaging en qua kostprijs zal het zeker al een flinke slok op de borrel schelen.

Nog maar eens een paar fraaie voorbeelden:

groendak floreade
Wie verleden jaar de Floreade bezocht zal zich deze realisatie zeker herinneren

Sedumdak in de Tuinen van Appeltern
Een mooi Sedumdak in de Tuinen van Appeltern

Hoe pakken we dat aan?
We nemen eerst wat voorzorgen.
We gaan de draagkracht na van de dakconstructie.  Bij twijfel is het zeker aan te raden van een expert (architect, bouwingenieur) te raadplegen.  Een verzadigde substraatlaag van 5 à 8 cm weegt al gauw 60 tot 90 kg per m2
Er moet ook een mogelijkheid zijn om een brede dakrand (dikte van de vegetatielaag) aan te brengen als waterkering en om alles op zijn plaats te houden.
We controleren de dichtheid van het dak. Een EPDM-folie van goede kwaliteit is noodzakelijk, ook bij bitumendaken. Bij kleine projecten kunnen de hoeken eenvoudig geplooid en verlijmd worden. Er bestaan in de handel ook buiten- en binnenhoeken om zoiets af te werken.
Op de laagste plaats wordt er een tapgat uitgesneden en wordt er een afvoerbuis waterdicht in gelijmd.


Een dakrand aangebracht, de folie geplooid in de hoeken en een tapgat voor de waterafvoer.
We zijn klaar voor de volgende stap

De folie komt met een smalle strook over de dakrand te liggen, wordt er aan vast gemaakt en daarover komt er een U-profiel als afwerking en om te zorgen dat er geen regenwater tussen de afdichting en de onderdakplaten kan lekken.
Het volgende wat we plaatsen is een drainagelaag die enerzijds zorgt voor wateropslag en anderzijds dat het makkelijk weg stroomt bij oververzadiging. Deze laag bestaat uit een geperforeerde plaat met holle noppen die onderaan bekleefd is met drukverdelend vlies en bovenaan met geotextiel dat de wortelgroei tegen houdt en als filter fungeert.

Als onze drainagelaag op maat gesneden en uitgerold is kunnen we al beginnen met de substraatlaag gelijkmatig over het dak te verdelen.   Deze substraten zijn licht in gewicht en kunnen goed water opslorpen en weer af staan. De samenstelling bestaat voornamelijk uit lavapuin, kleikorrels en voedingsgrond.
Voor grote projecten zijn ze verkrijgbaar in bigbags, maar ook in zakjes van 30 liter.
Om het afschuiven op sterker hellende daken te vermijden brengt men eerst een soort raatstructuur aan in kunststof, vergelijkbaar met grasdallen zoals op de eerste foto.

Nu komt het aangenaamste en creatieve werk: het aanplanten.

Zowat een jaar geleden heb ik zelf ook mijn tuinhuisje met een dakoppervlakte van ongeveer 12 m2 voorzien van een groendak.

tuinhuis met groendak
Na vier maanden … .

Ik had daarvoor keuze uit tal van mogelijkheden:
De goedkoopste methode is zeker een pak sedumscheuten (uit de handel of zelf oogsten) ‘uitzaaien’ over het substraat. Eigenlijk zijn dit gewoon afgeriste blaadjes, stekjes dus, van allerlei sedumsoorten die in contact met een vochtig medium beginnen wortelen en uiteindelijk tot plantjes uitgroeien. Iets voor geduldige mensen met veel vertrouwen in het weer….

De voorgekweekte tray’s met een mix aan Sedumplanten, die in elkaar haken en verkrijgbaar zijn in de handel, vind ik persoonlijk goed, praktisch maar nogal duur.
Dat geldt ook voor de voorgekweekte Sedummatten die opgerold per palet aangeleverd worden zoals de grasmatten.
Plugplantjes met Sedums, daar vond ik nogal wat in. Die plantjes in hun potjes ter grootte van een vingerhoed zijn tenminste al geworteld en een beetje meer weerbaar als er zich een langere droge periode voor doet en groeien in twee jaar dicht als men de voorschriften van de kweker (24 plantjes/m2) respecteert
De prijs valt ook al beter mee.
Er bestaan zelfs ook plugplantjes met kruiden, speciaal geselecteerd voor groendaken.

Ik had er mij echter al van twee jaar daarvoor op voorzien en zelf al hele zoden Sedum spurium en Saxifraga cortusifolia gekweekt, die ik maar af te steken had, te scheuren en uit te planten. Aangevuld met een paar bakken planten die ik in het prille voorjaar voor een prikje op een kwekerij kon kopen omdat ze er nog niet zo mooi uitzagen na de vorige strenge winter en ook nog moesten verpot worden raakte mijn dak al aardig vol.


Festuca glauca, Saxifraga urbium, Sedum sieboldii, Delosperma cooperi, Sedum spathulifolium…
Allemaal geschikt voor een daktuin en ik had ze voor het uitkiezen.

Ik heb ook wat geëxperimenteerd met enkele rotsplanten, want ik wilde veel kleur, een lange gespreide bloeiperiode en ook wel opmerkelijke verschillen in bladstructuur op dat dak zien. Ik heb immers al veel kleurrijke groene daken gezien maar ook soms daken waarbij één of twee planten gaan overheersen en dat ziet er wat saai uit.
Dianthus Deltoides, Sempervivum, Armeria Maritima, Festuca glauca, Campanula portenschlagiana, diverse soorten Saxifraga en zelfs Marjolein die toch al jaren goed gedijen op de droogste plaatsen in mijn rotstuin werden er in verwerkt.
De potten waarin planten op de kwekerijen staan zijn over het algemeen 10 cm hoog. Dan is het al niet meer zo eenvoudig om die potkluit in een laagje substraat van 6 à 8 cm in te graven. Ik snijd die wortelkluiten dus telkens overlangs in twee, plooi de twee helften open en graaf de plant zo in. Die plantjes hebben zodoende meteen een grotere worteloppervlakte en kunnen elk beetje vocht in het substraat beter benutten.
Ze hebben in elk geval de droge periodes van deze zomer goed doorstaan. Er duiken zelfs al zaailingen op van bepaalde planten.
Ook enkele soorten bloembollen kwamen er in zoals Allium Schoenoprasum, Muscari , Scilla sibirica, Crocus en Chionodoxa. Dat gaf ook al vroeg een mooi totaalbeeld.  Ik heb er vertrouwen in dat zij het volgende lente ook weer goed gaan doen want als ik nu al even nieuwsgierig in het substraat krab, zitten de groeipuntjes al klaar.

plantensoorten op groendak

groendak na enkele maanden
Door die’ vliegende start’ was het groendak na enkele maanden al bijna volledig dichtgegroeid

#4193Joël De Coster

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster

Terug naar boven icoon