Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/witloof_op_de_feesttafel

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 januari 2021

Witloof op de feesttafel

Als er één groente niet op het feest mag ontbreken, dan is het witloof. Witloof doet het prachtig in het eindejaarsdiner en waarom ook niet eens zijn rode broertje uitnodigen.

Legende
De legende wil dat een Schaarbeekse boer in 1830 schrik kreeg van de schermutselingen in de straten van Brussel en een partij cichoreiwortels verborg in een donkere kelder. Om zeker te zijn dat niemand ze vond schepte hij er een laagje aarde over. Enkele weken later stelde hij tot zijn verbazing vast dat er uit de wortels malse, witte blaadjes waren geschoten.

Succesnummer
De echte cultuur danken we aan Fransiscus Breziers, een hovenier van de  'Botanieken Hof' in Brussel. Hij stelde vast dat als je cichoreiwortel met aarde bedekte het lof een gesloten krop vormde die mooi wit bleef. In 1876 werden de eerste witloofstronken te koop aangeboden op de markt.

Vandaag worden er jaarlijks 55 miljoen kg geteeld. Elke Belg eet gemiddeld 3,5 kg witloof per jaar. Van knapperig rauw tot donker gekarameliseerd, de bereidingen met witloof zijn eindeloos.

Volle grond en hydrocultuur
Was er vroeger slechts witloof tussen oktober en april, nu zijn de stronkjes het hele jaar door verkrijgbaar door de hydrocultuurteelt. Typisch aan witloof uit volle grond is zijn zachte wat bittere smaak. Witloof van hydrocultuur smaakt minder bitter. Grondwitloof groeit langzaam uit gedurende 4 weken. Witloof van hydrocultuur kan na 21 dagen geteeld worden.

Lichtschuw
Witloof bewaar je best op een koele donkere plaats. Doe je dat niet dan worden de buitenste bladeren stilaan groen. Witloof moet je grondig schoonmaken maar je mag het niet in het water laten liggen. Verwijder altijd de buitenste bladeren. Snijd ook de harde binnenste kern weg want die is heel bitter.

Meer weten over de teelt van witloof of ben je op zoek naar een handleiding om het zelf van zaad tot witloof te kweken?
Lees dan hier ons uitgebreid artikel: Witloof zelf kweken van zaad tot de krop

Witloof en roodlof, zijn twee culiniaire 'sterren' die in het donker geteeld worden om op uw feesttafel te schitteren.

Feestrecept met witloof: Salade van witloof en verse geitenkaas (2 pers.) 

Salade van witloof en verse geitenkaasEen salade waarin witloof - rood en wit - de hoofdrol spelen. Hou je het graag hartig dan kan een roquefort of cabrales perfect. Lekker als voor- of lunchgerecht.

  • 2 stronkjes witloof
  • 2 stronkjes roodloof
  • olijfolie
  • 1 vers geitenkaasje (of 100 g blauwe kaas), verbrokkeld
  • 6-tal walnoten, verbrokkeld
  • voor de vinaigrette:
  • 4 el olijfolie 
  • 2 el Xérès-azijn
  • peper uit de molen

Haal de bittere kern uit de stronkjes witloof en snijd de blaadjes in repen. Leg tot gebruik in water met wat citroen, spoel vlak voor gebruik om en zwier voorzichtig droog.
Meng voor de vinaigrette olie en azijn en breng op smaak met een draai van de molen.
Meng het witloof en leg op de borden. Verdeel er de kaas en walnoten over en besprenkel met de vinaigrette.

#4147

Bron: Flandria