Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/winterslapers_vleermuizen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 februari 2021

Winterslapers: vleermuizen helpen...is jezelf helpen!

Wereldwijd zijn ze met meer dan 1150 soorten! Eén op vier zoogdieren behoren zowel mondiaal als in Vlaanderen tot de grote Orde der Vleermuizen. Het zijn nachtactieve hoog ontwikkelde zoogdieren die een unieke plaats in ons -oh zo- belangrijk ecosysteem innemen.
Vertrouwend op hun eeuwenoud systeem van echolocatie scheren ze moeiteloos doorheen de avond, de nacht en de vroege ochtend. Door gebruik te maken van hoogfrequentie geluiden (> 20 kHz) lokaliseren ze objecten en omgevingsfactoren waarin ze zelf in complete duisternis perfect weten te jagen en te vliegen, een opmerkelijke eigenschap.

Winterslapers

foto: Wim Acke – NatuurFotografieXpert.com

In de gematigde streken, dus ook bij ons, zijn de meeste vleermuizensoorten echte insecteneters. Op basis van hun menukaart hebben ze zich dan ook aangepast aan ons klimaat en gaan ze in het najaar in winterslaap. Ze verlagen hun metabolisme door hun hartritme en ademhaling te verlagen, de lichaamstemperatuur daalt hierbij tot 2 à 6 graden Celcius.

In deze slaaptoestand teren zij op hun vetreserve die ze al in het najaar hebben aangelegd, die maakt dan zo'n 25 à 30% van hun lichaamsgewicht uit. Ze slapen hierbij in een koele enigszins vochtige en vorstvrije ruimte. De lengte van de winterslaap is soortafhankelijk en kan 5 tot 7 maanden duren. Als het buiten even zachter wordt durven vleermuizen zoals de laatvlieger hun winterschuilplaats te verlaten om even de vleugels te strekken en wat insecten mee te graaien waarna ze opnieuw van hun winterslaap genieten, dit is echter meer uitzondering dan regel gezien zo'n winterse uitstap heel wat energie vraagt.

Doordat de schuilplaatsen steeds beperkter worden kan je de vleermuizen helpen door het ophangen van speciaal ontworpen vleermuizenkasten. Meestal zijn dit houten kasten omdat hout simpelweg goed isoleert en voor heel wat diersoorten vertrouwd en aangenaam aanvoelt. Hang verschillende kasten op verschillende hoogtes en in verschillende richtingen om deze unieke inwoners te lokken en zorg er voor dat elke kast toch minstens van een paar zonnige uren per dag geniet. Vleermuizen zijn namelijk echte warmteliefhebbers.


Gevels of stevige bomen zijn ideale plaatsen voor vleermuizenkasten zolang de minimale hoogte van 300 cm maar wordt gerespecteerd. Ook een vrije aanvliegroute is voor deze fantastische dieren een must. De kasten worden 's zomers ook als nestplaatsen gebruikt in de zogenaamde kraamkolonies.

 

Wie vleermuist door onze tuin?

De bewoner van onze kasten wordt in vele gevallen de gewone dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus), de meest voorkomende vleermuis in onze tuinen.

Zij houdt van een menselijke omgeving, verschanst zich in en bij gebouwen en jaagt 's nachts in onze tuinen op vliegen en muggen. En als ik zeg dat vleermuizen helpen, jezelf helpen is...dan geef ik even mee dat deze kleine rakkers – ze passen namelijk perfect in een luciferdoosje – meer dan 300 insecten per nacht nodig hebben om zichzelf in conditie te houden. 

Hang dus nog kasten vóór het voorjaar en maak de tuin insectenvriendelijk.

Plant of zaai bloemen met een hoog nectar gehalte, bouw insectentorens, leg een composthoop aan en zorg voor een waterpartij in de tuin om insecten te lokken.

Ook de grotere laatvlieger schuilt in menselijke bouwwerken en houdt ervan in onze tuinen te jagen. Al vroeg op het jaar vangt Eptesicus serotinus vliegen en muggen, motten en kevers komen er 's zomers bij op het menu. De laatvlieger is ongeveer dubbel zo groot – 8 cm, lichaamslengte – als de gewone dwergvleermuis.

Tuinieren kan dus perfect met vleermuizen, die in ruil voor een schuilplaats maar al te graag een handje helpen bij het vangen van muggen en vliegen. Wist je trouwens dat er 13 van de 17 soorten vleermuizen in Vlaanderen met grote ernst zijn bedreigd! Daarom geef ik nog even mee dat we ze zeker moeten helpen. Die diertjes vangen, verstoren of doden is bij wet verboden alsook het vernietigen of het onbereikbaar maken van permanente verblijfplaatsen.

Interessante en volstrekt nuttige diertjes die dus - ondanks alle Dracula- en vampierenverhalen -  allesbehalve gevaarlijk zijn en een grote meerwaarde voor ons ecosysteem vormen!

#5278

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p