Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/winter_bloemen_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 22 januari 2022

Planten die bloeien gedurende de winter en het vroege voorjaar

Prachtige winter en voorjaarsbloeiers

In de winter is er weinig bloei in de tuin te ontdekken. Toch kun je met verschillende winterbloeiers voor heel wat winterfun zorgen. Naast het planten van bloembollen zoals krokussen en narcissen, kun je er voor kiezen om een aantal winterbloeiende struiken in je tuin te zetten. Hieronder een aantal struiken die zeker de moeite waard zijn.

 

Corylopsis pauciflora

Schijnhazelaar

 

Dit is een prachtige heester die rond maart en april veel bloemen laat zien. De pauciflora groeit voornamelijk in de breedte, dat maakt hem zeer geschikt voor elke tuin. Qua grondsoorten heeft deze struik weinig eisen. De bloei vindt plaats zonder dat er blad aan de takken zit, dit noemt men ook wel een naaktbloeier. De Nederlandse naam heeft hij te danken aan zijn blad, deze lijkt heel erg op de hazelaar (Corylus). De struik wordt ongeveer 1,5 m hoog en breed.

schijnhazelaar

Cornus mas

Gele kornoelje

 

Is een bekende winterbloeier die vanaf februari tot april zijn bloemen laat zien. De struik wordt tot 3 m hoog. Het is mooier om meerdere gele kornoeljes bij elkaar te zetten dan een solitair, het ‘verrassingseffect’ is dan namelijk veel groter. De plantafstand is ongeveer 2 meter. Verder is het een gemakkelijke plant, die zich vooral in de zon thuis voelt.

gele kornoelje

Daphne mezereum

Peperboompje

 

Bloeit in februari en maart met trosjes roze of witte bloemen die heerlijk geuren. Deze bladverliezende struik is in het voorjaar prachtig maar in de rest van het jaar valt er weinig aan te beleven. Uit de bloemen komen rode bessen die net als de bast van het peperboompje zeer giftig zijn. De struik staat graag op een zonnige of halfbeschaduwde plek op een kalkrijke grond. Hij wordt niet hoger als 1 meter dus is zeer geschikt voor kleine tuinen.

peperboompje
Chimonanthus praecox

Winterzoet of bitterzoet

 

Deze struik is inheems in China en geïmporteerd in 1766 Europa door de Engelsen. Het is een prachtige bloeier, jammer genoeg wordt hij in ons land niet vaak gezien omdat je pas na 4 a 6 jaar een aantal bloemen kunt verwachten. De plant wordt ongeveer 3 meter hoog en staat het liefst beschut tegen een muur, de hoofdbloei is in januari tot maart. Het is zeer af te raden deze struik te snoeien de bloei wordt er door gehinderd

winterzoet of bitterzoet

 

Erica carnea

winterheide

 

Een prachtige en zeer bekende struik in de Nederlandse en Vlaamse wintertuin. Ze worden ongeveer 15 cm hoog, en bloeien van januari tot mei. Er zijn ongeveer 600 soorten bekend van dit geslacht. Als je deze struik wil toepassen in de tuin zorg er dan voor dat je met grote groepen werkt. Het mooiste is toch wel als de tuin op een echte heidetuin lijkt. De winterheide als solitair in de tuin is geen zicht, als je geen ruimte tot je beschikking hebt voor een heideperk, is de plant nog uitermate geschikt voor in bloempotten. Leuk te combineren met krokussen en al die vroegbloeiende bollen, ook een kleine Skimmia staat mooi

winterheide
Hamamelis mollis

Toverhazelaar

 

Een prachtige sierstruik met weinig eisen, wel staat hij graag op een zonnig standplaats. De toverhazelaar bloeit van december tot eind februari. Het mooiste staat hij solitair met voldoende ruimte zodat hij niet of weinig gesnoeid hoeft te worden. Snoeien om beter te bloeien hoeft dus absoluut niet.

 

toverhazelaar
Helleborus orientalis

Nieskruid / kerstroos

 

De Helleborus wordt soms kerstroos genoemd, dit is niet zijn officiële naam dat is Nieskruid.

De plant wordt ongeveer 40 cm hoog en bloeit van februari tot eind april. Het liefst staat hij 's winters in de zon en 's zomers in de halfschaduw. Ze houden van kleiige, matig vochtige en voedselrijke grond. Zorg ervoor dat het nieskruid voor de bloei voldoende voedsel krijgt in oktober/november, anders kon het wel eens zo zijn dat de bloei vroegtijdig afgebroken wordt. Geef geen mest tijdens de bloei, dat werkt ook averechts.

kerstroos
Jasminum nudiflorum

Winterjasmijn

 

De winterjasmijn komt van oorsprong uit China, waar hij groeit tegen de rotswanden. De winterjasmijn heeft een langdurige bloei, van december tot april. Het liefst groeit de plant tegen een noord- of oostmuur, waar hij wel 3 meter lang kan worden.

De winterjasmijn is een gemakkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grond. Het liefst staat hij op kalkarme grond, in de zon is de bloei het rijkst, maar ook in de schaduw kan deze struik het goed vinden.

jasminum nudiflorum winterjasmijn

 

Mahonia bealei

Mahoniestruik

 

Is een groenblijvende struik met dofachtige blauwgroene bladeren waarvan de onderzijde blauwwit berijpt is. Rond januari en maart komen er lichtgele bloemen in lange opstaande trossen, gevolgd door blauwzwarte bessen. De mahoniestruik heeft een voorkeur voor een voedselrijke grond in halfschaduw.

mahoniestruik

 

Prunus subhirtella 'Autumnalis'

Wintersierkers

 

Deze struik die we ook wel de naam boom kunnen geven, daar hij wel 7 m hoog kan worden komt oorspronkelijk uit Japan. De wintersierkers heeft een plek nodig waar hij alle ruimte heeft om te groeien, door te snoeien wordt de struik er niet mooier op. Hij bloeit van oktober tot eind februari, met witte tot rose bloemen. Verder staat de wintersierkers graag in de zon tot halfschaduw op voedselrijk tot arme grond.

wintersierkers
Skimmia japonica

Skimmia

 

Skimmia’s zijn gemakkelijke planten die weinig eisen stellen, ze kunnen prima gedijen in de schaduw. De skimmia op de foto hiernaast is een mannelijke skimmia, als u bessen wilt moet u ook een vrouwelijke skimmia kopen. De Skimmia bloeit van februari tot mei, soms veel eerder dit kan erg verschillen. Vroege winterbollen zoals narcissen en andere struiken zoals rododendrons zijn mooie partners voor de skimma. Tevens kun je ze ook prima in potten houden, kijk wel even voordat je een skimma koopt naar de uiteindelijke hoogte, er zijn nogal wat soorten. Sommige worden 40 cm andere hoger als 80 cm

skimmia

Viburnum bodnantense 'Dawn'

Sneeuwbal

Een prachtige struik die bloeit van november tot eind februari, de bloemen geuren en zijn wit tot rose. Tijdens vorstperiodes stopt de bloei even, als de dooi zijn intrede doet begint de struik weer te bloeien. Het is een zeer sterke struik die goed gebruikt kan worden als solitair. Hij staat het liefst in de volle zon en stelt weinig eisen aan de grondsoort, maar het moet niet te nat worden dat remt de bloei. Denk er bij het aanplanten aan dat de plant 250 cm hoog en 150 breed kan worden! Andere Viburnum soorten zoals de Viburnum tinus of Viburnum opulus zijn ook winterbloeiers

sneeuwbal
Pieris Japonica

Rotsheide

 

Een prachtige plant die bijna iedereen wel in de tuin heeft staan. Het voordeel van deze altijd groene struik is dat hij van onder tot boven bedekt is en blijft met bladeren, zolang u hem maar niet snoeit. Eind maart gaan de witte-rose tot rode (hangt af van welke soort u heeft) hangende kelkjes open, de bloei duurt tot begin juni. De rotsheide groeit heel langzaam, hij doet er ongeveer 10 jaar over om 2 m hoog te worden. De rotsheide houdt van humusrijke en zure grond, hij staat het beste in de halfschaduw.

rotsheide

Eranthis hyemalis

Winterakoniet

 

Is een inheems  bolgewasje in Europa, komt veelvuldig voor in vochtige bossen in midden en zuid Europa. De plant bloeit in de maanden januari tot maart en wordt ongeveer 10-15 cm hoog .

De plant staat het liefst op vochtige, humusrijke, losse grond (bosgrond) er moet wel sprake zijn van een goede afwatering. Als u de winterakoniet een lange tijd op dezelfde plaats laat staan, zullen ze overdadig bloeien. Je kunt de knollen het beste in augustus en september poten op een diepte van ongeveer 5 cm.

winterakoniet

auteur: Henry van de Kolk
Eigenaar van Goedgroen.com en tuinontwerpcursus.nl

#1836