menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 21 juli 2024

Wie graaft daar in mijn tuintje?

Tussen de afgevallen bladeren vallen ze niet meteen op, maar wie goed kijkt heeft ze hoogstwaarschijnlijk al gezien: door de tuin verspreide hoopjes aarde of gaten. Elke dag lijken er nieuwe bij te komen en van de dader is geen spoor te vinden. Welke mysterieuze tuingasten zijn er in jouw tuin aan het werk en hoe kom je er vanaf? 

Gaten in het gazon

De hele zomer lang heb je jouw gras- en bloemenplein netjes onderhouden maar sinds de tuin in winterslaap gaat, lijken er andere gasten wakker te worden. Her en der verschijnen er gaten in de grond, met soms kapotte planten als gevolg.  Vaak wijzen ze op de aanwezigheid van muizen, konijnen, egels,... waarbij de dieren een gangenstelsel graven om te jagen, te leven en te slapen. Het zijn niet altijd nieuwe gangen. Ook oude gangen kunnen opnieuw bewoond worden waarbij de ingangen terug worden blootgelegd. Tijdig opsporen welke ongewenste bezoeker er leeft kan helpen om aantasting aan plantenwortels te vermijden. Op basis van hoe het gat eruit ziet, kan je vaak snel weten wie hierachter schuilt.

wilde konijnen in de tuin

Grote gaten met voetsporen

Wanneer de gaten een diameter hebben van 15 tot 20 cm waarbij de dader voetafdrukken heeft nagelaten, dan is de kans groot dat een konijn aan het werk is. Vaak gaat het om wilde konijnen omdat bruine hazen mensenschuw zijn en daardoor eerder langs velden te vinden zijn. Wil je het 100% zeker zijn, dan kan je de tuin overdag in het oog houden. Konijnen komen geregeld uit hun hol om door de tuin te huppelen, op zoek naar planten waar ze kunnen aan knabbelen.

Verticale tunnels in de tuin

Gaten met openingen van 6 tot 12 cm zijn meestal afkomstig van bruine of zwarte ratten. Vooral wanneer de tunnels loodrecht naar beneden gaan, mag je er zeker van zijn dat er een rattenfamilie in de tuin huist. Omdat ratten ziektedragers zijn, wacht je best niet te lang met het probleem aan te pakken. Ga na wat de ratten naar jouw tuin hebben gelokt, want meestal monden de uiteinden van hun gangenstelsel uit op een plaats waar er voedsel te vinden is. Dit kan kippeneten in de ren zijn maar ook makkelijk bereikbaar vogelvoer, of een composthoop. Neem het overtollig eten weg en leg het op een plaats waar ratten niet bij kunnen. Ratten zijn inventief en goede klimmers/springers. Vogelvoer verleggen op een voedertafel of aan een boom weerhoudt ze niet om erbij te geraken. Voorzie hiervoor extra afscherming. Plaats een voederlokdoos om de ratten veilig te verdelgen, afgeschermd voor egels en andere (huis)dieren. 

De egel op zoek naar etenTrechtervormige, ondiepe gaten in de grond

Hoe vreemd het ook klinkt, maar dit is een gat waar je blij van wordt. Het betekent dat de egel jouw tuin heeft ontdekt als bron om voedsel te zoeken. De gaten maken ze bij het zoeken naar wormen, larven of insecten. Daarbij graven ze hun spitse neus zo diep als nodig om de insecten uit de grond te halen. Ook al word je niet helemaal gelukkig van het opruimwerk, toch helpen de egels bij het onder controle houden van larven in het gazon. Egels graven vooral 's nachts maar in het najaar duiken de jonge egels ook overdag op, op zoek naar voedsel om hun eerste winterperiode te overleven. Help hen de winter door met extra schuilplaatsen en voedsel te voorzien. 

De kleinste gaatjes in de tuin

Voor deze gaatjes kunnen er twee daders zijn: de spitsmuis of de veldmuis. De kleinste gaatjes zijn één à twee centimeter groot en afkomstig van de spitsmuis. Daarna volgt de veldmuis met een iets groter gangenstelsel van vier tot acht centimeter. Deze holen kunnen in de zomer ook bezet worden door de aardwesp, die haar nest onder de grond maakt. De aanwezigheid van rondvliegende wespen wijst meestal op een bezetting van wespen


Hoopjes aarde in het gras

Gaatjes in het gazon zijn dan wel vervelend, soms vallen ze ook helemaal niet op. Door de begroeiing errond verdwijnen ze in het landschap en vormen ze een minder groot probleem. Maar de mol maakt er graag een zootje van. Hij duwt de uitgegraven aarde uit zijn tunnel, waardoor er een hoopje aarde op het gazon terechtkomt. Ja, op het gazon want tussen de wortels van bomen en struiken is het te moeilijk om te graven. Laat je de molshopen te lang liggen, dan gaat het gras eronder stuk en heb je bij de start van de lente een groen tapijt met kale plekken. Je kan de mol levend vangen of verjagen, maar eens het gangenstelsel er is, zullen nieuwe bewoners op de loer liggen. Ook woelmuizen houden van vele hoopjes aarde.

molshopen in het gras bestrijden

#5962Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).