Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/wat_is_de_ideale_plantperiode

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 28 maart 2020

Wat is de ideale plantperiode voor planten in pot of blote wortel?

De laatste jaren merken we een trend op: in de tuincentra worden steeds meer planten in het voorjaar verkocht dan in het najaar. Deze trend lijkt ook logisch: De vogeltjes beginnen opnieuw te fluiten en de dagen worden weer langer en warmer. Iedereen krijgt toch zin om in de tuin te wroeten wanneer dat eerste lentezonnetje eraan komt.
Maar is dit ook de beste periode om te planten?

Wat is de ideale plantperiode

Waarom planten in het najaar?

Wat is de ideale plantperiodeHelaas zijn dat allemaal voordelen voor ons, maar niet voor de plantjes. Als we ons gezond verstand gebruiken is het duidelijk dat voor de  planten het najaar de ideale plantperiode is.

De grond is in het najaar namelijk nog vrij warm waardoor de plant, ondanks dat ze bovengronds in rust staat, langzaam gaat inwortelen in zijn definitieve standplaats. Dit proces gaat door totdat het echt begint te vriezen en de bodem kouder wordt.

Nadien warmt de bodem echter weer langzaam op, en opnieuw gaan de wortels als eerste verder inwortelen. Zo krijg je een plant die veel beter ingeworteld is en een grotere wortelmassa heeft dan zijn broertje die in het voorjaar geplant is.

Zodra het zomer wordt is het verschil van bovenstaande plantperiodes duidelijk merkbaar: ze groeien veel sneller en zijn vooral veel beter bestand tegen periodes van droogte.

Opletten bij planten in het najaar

Er is 1 groot gevaar voor de  planten indien je in het najaar plant! Als het een zeer strenge en langdurige winter wordt, kunnen de wortels en dus ook de planten bevriezen. Dit komt vooral voor bij planten in blote wortel die aangeplant worden kort voor strenge en langdurige vorst. Indien dit zou voorkomen, is het dus beter om de grond te beschermen tegen de koude. Dit kan je doen door de grond af te schermen met een met een zwarte doek (zonnewarmte opvangen), een extra laag compost of door de bodem af te dekken met afgevallen bladeren.

Dit nadeel weegt echter niet op tegen de vele voordelen.
Kortom: plant in het najaar, uw planten zullen u dankbaar zijn!

Ideale plantperiodes in het najaar zijn bij normale weersomstandigheden:

  • Pot en kluit: vanaf midden oktober
  • Blote wortel: vanaf november
#5203

Auteur: Steven