Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/waarom_gezonde_voeding_voor_dieren


https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 26 mei 2022

Waarom gezonde voeding voor dieren?

De consument wordt steeds kritischer en koopt meer en meer biologische producten. Mensen die kiezen voor bio, kiezen vaker voor een gezond voedingspatroon en gaan bewuster om met voeding. Het telen van biologische gewassen is bovendien minder belastend voor het milieu en het eindproduct bevat hierdoor minder residu’s van pesticiden. Het gebruik van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen maar ook ggo’s (genetisch gemodificeerde organismen) zijn verboden bij de productie ervan.

Honden en katten

Als we voor onszelf een gezonde leefwijze belangrijk vinden, waarom dan niet voor onze huisdieren? Misschien minder logisch maar we willen voor hen toch ook het allerbeste, niet? Heel wat honden en katten lijden namelijk onder het eten dat ze dagelijks voorgeschoteld krijgen. Net zoals bij de mens, zijn veel lichamelijke klachten ook bij dieren het gevolg van een verkeerde om niet te zeggen, slechte voeding. Als je de ingrediëntenlijst op de verpakking van de gebruikelijke voeding leest, dan zie je weinig natuurlijke producten staan.

Vers en voedzaam voor hond en kat

Er zijn een aantal fabrikanten die zich gespecialiseerd hebben in het ontwikkelen van gezonde en verse voeding voor honden en katten, Edgard & Cooper is er één van.

Edgard CooperHun mengsels zijn een uitgebalanceerde mix van vers vlees, verse groenten, fruit en aardappelen. Ze geven de dieren een energiebom van vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels en voldoende koolhydraten. De brokken zijn makkelijker te verteren dan het doorsnee overbewerkte voeder dat samengesteld wordt uit onder andere gemalen botten, pezen, vleesmeel en nog meer afvalproducten uit de productie van de menselijke voeding.

Om de smaak en de kleur te verbeteren worden kunstmatige additieven toegevoegd. Deze hebben een negatieve invloed op het welzijn van onze viervoeters. Kunstmatige toevoegingen zijn bij Edgard & Cooper uit den boze. De natuurlijke ingrediënten zorgen op zich voor voldoende smaak waardoor het niet nodig is om ze extra te bewerken. 

Alle natuurlijke grondstoffen worden in de juiste verhouding gemixt en langzaam gebakken en gegaard op een lage temperatuur waardoor voedingsstoffen beter worden behouden en ook de smaak veel lekkerder is. Twee soorten hondenvoeding zijn reeds 100% biologisch en ze streven er naar om in de toekomst enkel nog volledig biologische voeding aan te bieden.

Zelfs over de verpakking werd nagedacht. Omdat we met z'n allen jaarlijks 300 miljoen ton plastic produceren waarvan elk jaar 8 miljoen ton in onze oceanen gedumpt wordt, werd er gezocht naar een alternatief. Het volledig assortiment zit in biologisch afbreekbare zakken gemaakt uit planten en vrij van plastic. 

Nutro hondenvoer Grain Free adult - lam - 1,4 kg Ook Nutro zorgt voor dierenvoeding met enkel essentiële bouwstenen en vertrekt vanuit de filosofie 'Feed Clean', gebasseerd op 3 principes: 

  • Eenvoudig: de basis van de recepten bestaat uit ingrediënten die ook in jouw keuken te vinden zijn zoals kip, linzen, zonnebloemolie... met een hoog eiwitgehalte voor jouw hond of kat.
  • Nuttig: enkel ingrediënten die nodig zijn voor het welzijn van jouw huisdier, zonder GGO's, kunstmatige kleur- en smaakstoffen of bewaarmiddelen. Doordat heel wat honden en katten allergisch of intolerant zijn aan tarwe en zuivel, bevat de voeding van Nutro ook geen maïs, tarwe, eiwitten uit soja of zuivelproducten.  
  • Betrouwbaar: de producten zijn bereid in betrouwbare leveranciers, onderworpen aan strenge kwaliteits- en veiligheidscontroles.

Omdat wij verantwoordelijk zijn voor onze huisdieren is het onze taak om hun gezondheid te beschermen en er voldoende aandacht aan te schenken. Een gezonde voeding kan hierbij wonderen doen! Hond en kat zullen fitter zijn, hun vacht zal mooier glanzen en hun stoelgang zal beter zijn. Er werd zelfs gedacht aan honden met een glutenintolerantie want zij hebben zeker baat bij een aangepaste voeding.

Kippen houden

Biologische eitjes met biologisch kippenvoer

Veel mensen houden kippen, voor de eitjes of om nu en dan te kunnen genieten van een eigen gekweekt kipje op hun bord. Als het nu gaat om het ei of om het vlees, hier heeft de voeding van de kippen ook een grote invloed op de smaak van het eindproduct. Wat de kip op zijn bord krijgt, eten we uiteindelijk ook zelf op. Kies dus het beste kippenvoer want een verkeerde voeding gaat ten koste van de gezondheid van de kip maar ook van ons.

Via OrganicaVia Organica is een merk van kippenvoer dat zich onderscheidt in de gekozen grondstoffen en de bewerking ervan. Afhankelijk van de leeftijd van jouw kippen of kuikens kan je kiezen tussen verschillende soorten granen en korrels van natuurlijke oorsprong. Zelfs de kuikenopgroeimix is samengesteld uit een rijke variatie ingrediënten van biologische teelt. Het voer is 100% plantaardig, bevat geen kunstmatige additieven en bevat geen granen en zaden die genetisch gemanipuleerd zijn.

Bij de voeding van Via Organica wordt geen nadruk gelegd op een hoge leg-productie maar op het welzijn van de kip. Met een correcte, evenwichtige voeding zullen jouw kippen op eigen tempo een gezond ei leggen. Het eindresultaat is een lekker eitje met een mooie okergele dooier en een blije kip die vrolijk rondscharrelt in jouw tuin. 

Het kippenvoer wordt bovendien geproduceerd in Nederland en heeft dus ook op dat gebied een kleinere ecologische voetafdruk. 

#5792Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon