Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vuur_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 28 september 2021

Vuur in de tuin

vuur in de tuin

Vuur maken blijft nog steeds iets fascinerends voor vele mensen. Heeft het te maken dat dit oerelement zo gezellig is, vreemd van vorm is, ongrijpbaar, oncontroleerbaar of gevaarlijk is?  Wie weet schuilt er heimelijk een kleine pyromaan in ons, waardoor we plots vuur maken in huis (kaarsjes, kachel of haard). Het vuur wordt niet alleen binnenshuis gemaakt, maar ook in de tuin bijvoorbeeld.
Naast lucht, aarde en water is vuur één van de vier natuurelementen met een zeer lange menselijke gescheidenis:

Ontstaan van vuur

ontstaan en controleren van vuurVuur komt spontaan voor in onze natuur. Bij onweer en blikseminslag kan er spontaan vuur ontstaan. Soms gebeurt dit ook bij extreme droogte en bij hoge temperaturen. Vuur kan zeer verwoestend zijn en heeft al altijd zijn weerslag op mens en dier.
In de prehistorie vond men plots een manier om het vuur te grijpen en zelfs mee te nemen en te controleren. Dat zorgde voor een plotse vooruitgang in het bestaan van de mens. Later leerde men om zelf vuur aan te maken. Wat nu zo evident lijkt, was het vroeger helemaal niet zo gemakkelijk.

En zo kon men plots eten klaarmaken, warmte voorzien wanneer nodig of wilde dieren op afstand houden of de omgeving te verlichten wanneer het buiten al donker was.

Het vuur zorgde voor gezelligheid en bracht mensen samen. Plots werd het onderscheid groter tussen mens en dier. Wanneer er buiten weinig kon gewerkt worden omwille van het donker, kwamen de mensen samen rond het vuur. Zo evolueerde de menselijke cultuur sneller, vertelde men verhalen, leerde men uit anderen hun verhalen en werd de kennis dus groter. Misschien was dit wel de start van onze sneller evoluerende maatschappij.

Decoratief vuur in de tuin

Vuur in de tuin

Het vuur dat wij tegenwoordig nog maken is nog steeds bedoeld om voeding mee te maken en ook voor de gezelligheid en warmte. Vuur in de tuin wordt ook nog wel eens gemaakt om zuiver tuinafval mee te verbranden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de verbrandton.
Om de tuin gezellig te maken zijn er tal van mogelijkheden met vuur:

Waar we binnenhuis kaarsjes aansteken, zal het buiten snel uitwaaien. Hiervoor zijn lantaarns, windlichten, vuurschalen, olielampen of tuinfakkels  in allerlei vormen, maten en kleuren te krijgen. Het kampvuur van de oermens wordt nu ondergebracht in een mooie vuurschaal (al dan niet in rustieke vorm).

Wanneer je wel zin hebt in gezelligheid en warmte, maar geen gedoe wilt met houtblokken, rook en opkuis, dan zijn er alternatieven op gas, gel of elektriciteit.

#4668

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies