Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vriesea_kamerplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 4 juni 2020

Vriesea Cathy P is een donkerpaarse bromelia die drie maanden bloeit.

Een Belgische kweker is er enkele jaren terug in geslaagd om een donkerpaarse Vriesea te ontwikkelen, een unieke prestatie. De naam is ook bijzonder: Cathy P.

Het is misschien even wennen, zo’n donkerpaarse bromelia. Het effect is in ieder geval betoverend en zelfs een tikkeltje mysterieus. Dat heeft ook te maken met de vorm van de bloeiwijze, die sterk op Vriesea Christiane lijkt. Deze is echter vuurrood van kleur. Vanwege de bijzondere kleur is voor de bromelia kwekersrechtelijke bescherming aangevraagd; vandaar het achtervoegsel P (van patent).   

 

De houdbaarheid van Vriesea Cathy P is vergelijkbaar met andere bromelia’s: circa drie maanden. Ook de verzorging wijkt niet af.


Vriesea Cathy P

Familie 
Vriesea behoort tot de familie van de Bromeliaceae (Bromelia-achtigen). 

Soorten
In het geslacht Vriesea zijn twee typen te onderscheiden. 
Aan de ene kant zijn er de van oudsher bekende grote planten met een hoge bladkoker, waaruit de opvallend langgerekte bloeiwijze groeit. Het is dus duidelijk een kokerbromelia. Vaak hebben deze cultivars bladeren met diverse groene tinten. 
Aan de andere kant zijn er de vertakte bloemvormen en heeft dit planttype een meer compacte vorm. Deze cultivars hebben vaak egaal groene bladeren. Deze groep maakt inmiddels een snelle ontwikkeling door. 

Verzorgingstips   

  • De wortelkluit moet goed vochtig worden gehouden in het groeiseizoen (april tot oktober). In de winter moet de watergift worden gehalveerd. De Vriesea wenst in een goed gedraineerde pot te staan. In de koker moet een beetje water staan, maar in de winter wordt de koker leeggegoten, behalve in warme ruimten. Men dient te gieten met lauw en kalkvrij water.
  • Aangezien de Vriesea zeer gevoelig is voor droge lucht, moet steeds een luchtvochtigheid van meer dan 60% worden behouden.
  • De Vriesea is niet winterhard. Men dient de plant warm te houden bij een temperatuur die 's nachts niet onder de 18-20 graden Celsius daalt. 
  • Bloeiende planten kunnen ook in meer beschaduwde omstandigheden worden gehouden.
  • In de handel is speciale Bromelia-pot-grond verkrijgbaar. Men kan ook een mengsel van naaldbosgrond, bladaarde en turfmolm gebruiken.     


Vriesea Cathy P

Verklaring van de naam  
Is genoemd naar W.H. de Vriesea (1807-1862). Een Amsterdamse bioloog. 
In Nederland wordt Vriesea ook wel 'zwaardbromelia' genoemd. Deze naam dankt de plant aan haar helderrode, zwaardvormige bloem. Deze naam is echter voornamelijk van toepassing op de cultivars 'Favoriet' en de 'Splenriet'. 

Belangrijkste kleuren  
Rood is vermoedelijk de belangrijkste kleur bij Vriesea. Op de voet gevolgd door geel. 
Ook een combinatie van beide kleuren is veel aangevoerd. Daarnaast is oranje beschikbaar. Paars is zeer bijzonder.   

Bekend van speciale dag(en)  
Met name bij het Chinese Nieuwjaar zijn deze planten populair. 

#1208