Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/voorbereiding_nieuw_moestuinseizoen_pootgoed_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 13 juni 2021

Een nieuw moestuinseizoen: pootgoed planten

Vooruitkijken naar een nieuw moestuinseizoen

Met de eerste zonnestralen op onze huid en de lente in het vooruitzicht, beginnen onze groene vingers weer te kriebelen. In tegenstelling tot andere jaren, wordt februari een maand van zachte temperaturen met weinig en lichte vorstperiodes. Wachten tot het dooit hoeven we dus niet te doen. Al zijn de weergoden niet altijd even betrouwbaar en kan het tegen eind februari nog stevig koud worden, toch zijn er heel wat groenten bestand tegen deze koude temperaturen en klaar om vroeg in het jaar geplant te worden.

Soorten pootgoed 

De meeste gewassen in de moestuin worden gezaaid of geplant als jonge planten. Maar heb je jouw groenten al eens gepoot? Pootgoed wordt op een andere manier geteeld. Het zijn jonge knollen, geteeld in het eerste jaar en vroeg herplant in het tweede jaar. Zo hoef je niet lang te wachten op een eerste oogst groentjes van eigen kweek. En het is helemaal niet zo moeilijk.

Bekijk hier ons volledig assortiment!

Plantuien
Plantuien houden van een wat zwaardere maar goed gedraineerde grond. Met een grootte van ongeveer 2 cm zijn ze heel klein en kunnen ze krachtig gaan uitgroeien. Geef ze een goed geventileerde en zonnige plaats. Voorkom meeldauw door voldoende afstand te houden tussen de knollen. Maak rijen met een tussenafstand van 20 cm en een plantafstand van 10 cm. Eens het loof is afgestorven (twee weken nadat het is neergevallen op de grond) zijn ze klaar om te oogsten. Vlecht het loof in elkaar en laat ze voor een goede oogst helemaal drogen.

uien pootgoed - ajuinen zelf kweken  knoflook kweken in de moestuin  pootgoed sjalotten kopen - sjalotten kweken


Pootaardappelen
Sommige pootaardappels kunnen vroeg in het jaar worden voorgekiemd. Leg ze hiervoor 3 tot 4 weken voor het planten op een lichte plaats met een temperatuur van 9 tot 12 graden. Op het pootgoed verschijnen "ogen" waaruit er jonge scheuten komen. Eens de scheuten 2 tot 3 cm groot zijn, kan je ze planten. Pootaardappelen gedijen goed op verschillende grondsoorten, maar vermijd een te natte grond. Kies voor een plekje in de volle zon waar het voldoende waait. De aardappelen zijn klaar eens het loof is uitgebloeid en afsterft. Bewaar ze op een koele, donkere en droge plaats.

Pootknoflook
Om knoflook te poten wordt niet de volledige bol geplant. Dit bolgewas bestaat uit een aantal bijbollen of teentjes, omgeven door een wit en rozig vliesje. Verwijder deze buitenste pel en maak de teentjes los. Kies voor de mooiste exemplaren. Hoe groter de teentjes zijn, hoe groter de knoflookbol zal worden. Zorg voor een plaats in de volle zon en woel de grond goed los. Plant ze ongepeld met het puntje omhoog in de grond en oogst ze van zodra het loof geel wordt. Oogst de knoflook tijdig, anders beginnen ze opnieuw te groeien. 

Tip: Plant de knoflook langs de randen om slakken en muizen op afstand te houden.

ajuinen kweken - uien knoflook moestuin

#5740

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte