Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vijverplanten_tuinvijver_1

Tuinadvies

Toon alles uit: "Vijverplanten"

De mooiste vijverbloemen

Het is volop genieten van alles wat er leeft en beweegt in en rond uw waterwereldje. Om uren naar te kunnen kijken. Wat werkt een vijver toch tuinverrijkend! En het is zo eenvoudig om er iets moois van te maken. De keuze aan planten wordt ieder jaar groter.

Om verzekerd te zijn van een goed biologisch evenwicht in het vijverwater zijn ondergedoken zuurstofplanten (soorten als aarvederkruid en hoornblad, die veel zuurstof afgeven) onmisbaar. Maar daarnaast horen ook andere planten in de verschillende beplantingszones van de vijver thuis. In de diepwaterzone waterlelies en onderwaterplanten. In de oeverzone (tot 40 cm diep) oeverplanten. In de moeraszone planten die nat of in ondiep water willen staan. Ook zijn er schaduwgevers die op het water drijven. Natuurlijk zijn planten het mooist wanneer ze ook bloeien.

De mooiste vijverbloemen
Het meest spectaculair bloeien de waterlelies (Nymphaea). Er zijn er enkele die 1 m diep water nodig hebben, de meeste soorten verkiezen ongeveer 50 cm en andere doen het al in 20 cm water (bij waterplanten altijd gerekend vanaf de bovenkant van de wortelkluit, dus ook de bovenkant van de vijvermand). Waterlelies houden van volle zon en stilstaand water of langzaam stromend water. Er zijn er die geuren, ze openen en sluiten op vaste tijden afhankelijk van de variëteit, hebben prachtige bloemkleuren (van wit tot dieprood, brons en geel) en een schitterend, drijvend blad.

Gele plomp (Nuphar lutea) is een nauwe verwant voor diep water die zijn bolle, gele bloemen ver boven water uitsteekt (er is zelfs een echt roodbladige N. japonica ‘Rubra’). N. lutea ‘Variegata’ heeft een groen, geelgevlekt blad. Voor kleinere vijvers en ondiep water bestaan er dwergvormen.

Ook de watergentiaan (Nymphoides peltata) heeft drijvend, maar eerder groen-bruin gevlekt blad en heel aparte, felgele bloemen. De randjes ervan zijn ragfijn gefranjerd. Deze planten bloeien rijk.

De waterviolier (Hottonia palustris) is zowel een prachtige oever- als zuurstofplant.  Het lichtgroene blad blijft ook ’s winters groen. In mei-juni worden de kransen lichtroze tot witte bloemen aan sterke stelen hoog boven het water uitgetild. In de tuinvijver gebeurt dit echter niet zo vaak.

Fonteinkruid (Potamogeton) is er in soorten. Het zijn bijna allemaal uitstekende zuurstofplanten die onder water groeien en goed bestand zijn tegen stromend water. Bij gekroesd fonteinkruid (P. crispus)worden de groeitoppen mooi roodbruin. Nuttig en heel mooi! Drijvend fonteinkruid (P. natans) is een uitzondering met drijvend blad en geelgroene bloeikolven. Dit is dus een drijfbladplant en geen zuurstofplant.

De mooie waterranonkel (Ranunculus aquatilis) vertoont een eigenaardig gedrag. Als de plant bloeit (met grote aantallen witte bloempjes met geel hart vlak boven water) is er ook blad. Na de bloei kan de plant zich op zijn wortels terugtrekken en lijkt dan verdwenen te zijn! Een geval apart maar niet zo eenvoudig voor de tuinvijver.

Krabbescheer (Stratiotes aloides) is een in het water zwevende, stervormige plant die onderling verbonden clusters vormt. Als de planten bloeien (met witte bloempjes) drijven ze aan het wateroppervlak. Daarna zakken ze weer lager en ze overwinteren op de bodem. De vijver is best niet te diep op deze plaats, best ongeveer 50 à 60 cm want de planten moeten de volgende lente terug boven geraken.

Blaasjeskruid (Utricularia) is ook iets bijzonders. Dit fijnbladige zuurstofplantje heeft kleine vangblaasjes waarmee het watervlooien en dergelijke vangt. Een vleeseter dus! Maar hij kan heel opvallend bloeien met oranjegele bloemschermen een heel eind boven water.

 

Verzorging van vijverplanten
Als het biologisch evenwicht in de vijver in orde is, is de verzorging uiterst gemakkelijk. Een keer per jaar het afgestorven plantenmateriaal opruimen, te sterk woekerende planten inperken, eventueel draadalg verwijderen. De stelregel is: als het goed gaat, niet teveel aan doen!

 


#621

Bron: Helder Vijveren